Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Ευρεία συναίνεση και ακροδεξιές ακρότητες
Όλα όσα αναμένονταν είχε η σημερινή πρώτη συζήτηση στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο: Ευρεία συναίνεση, φραστικές ακρότητες από την ακροδεξιά, αντιπαράθεση ΚΚΕ-Νέας Αριστεράς. Εκτός από την έκφραση των διαφωνούντων της Νέας Δημοκρατίας.
Ευρεία συναίνεση
Στην συνεδρίαση των επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης & Δικαιοσύνης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Ισότητας καταγράφθηκε η θετική στάση της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Πλευσης Ελευθερίας και της Νέας Αριστεράς. Δηλαδή μία ευρύτατη συναίνεση.
Τα κόμματα αυτά συναθροίζουν 243 βουλευτές. Όμως είναι η ψηφοφορία που θα γίνει στις 15 Φεβρουαρίου, όταν θα ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, αυτή η οποία θα καθορίζει πόσοι από αυτούς θα ψηφίσουν «υπέρ».
Αυτό εξαιτίας του ότι δεκάδες βουλευτές της Ν.Δ (ίσως και 70) φέρεται ότι θα επιλέξουν να καταψηφίσουν η να απέχουν. Επίσης λόγω του ότι διαφωνίες – μικρότερης έκτασης- καταγράφονται και στα υπόλοιπα κόμματα που η επίσημη θέση τους είναι η υπερψήφιση του προτεινόμενου νόμου.
Η Ν.Δ
Από την πλευρά της κυβέρνησης η πρώην αν. υπουργός Εργασίας Μαρία Συρέγγελα υπερασπίστηκε την κυβερνητική πρωτοβουλία έως ένα μέτρο εκσυγχρονισμού της ισχύουας νομοθεσίας. Με κεντρικό επιχείρημα την επίλυση σειράς νομικών προβλημάτων που προκύπτουν για τις οικογένειες με γονείς του ίδιου φύλου. Επίσης κεντρικό της επιχείρημα ήταν η προσαρμογή με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία. Φρόντισε πάντως να ξεκαθαρίσει προς το εσωτερικό της Ν.Δ πως δεν αλλάζει η νομοθεσία στα ζητήματα της τεκνοθεσίας αλλά και της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Όπως και το ότι δεν τίθεται θέμα θρησκευτικού γάμου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Η Έλενα Ακρίτα τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του νομοθετήματος. Συνδέοντας το – ως φυσική συνέχεια- με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα ζητήματα αυτά που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του από το 2015 έως το 2019. ‘Όπως επισήμανε «ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί το δίκαιο. Να γίνει το αυτονόητο. Να εφαρμοστεί επιτέλους το Σύνταγμα γιατί όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι, χωρίς αστερίσκους». Αντιπρότεινε επίσης την υιοθέτηση ακόμη περισσότερων διατάξεων στη ίδια κατεύθυνση παραπέμποντας στη πρόταση νόμου που έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Το ΠΑΣΟΚ
Θετικός για το νομοσχέδιο εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης. Επιρρίπτοντας όμως ευθύνη στην κυβέρνηση για τις αναχρονιστικές αντιδράσεις που καταγράφονται στην κοινωνία. Ακριβώς επειδή στο παρελθόν εξέθρεψε τέτοιου είδους απόψεις. Στην ομιλία του ήταν καθησυχαστικός απέναντι στους πολίτες που ανησυχούν για τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου. Θυμίζοντας ότι «η οικογένεια και ελληνικός πολιτισμός δεν διαλύθηκαν επειδή οι γυναίκες κράτησαν το επίθετο τους. Επειδή εργάζονται έξω από το σπίτι»
Το ΚΚΕ
Την δική του πλατφόρμα έθεσε το ΚΚΕ. Η βουλευτής του κόμματος Βιβή Δάγκα διαχώρισε πλήρως την διαφωνία του ΚΚΕ με την αφετηρία που έχει η αντίθεση των κομμάτων της ακροδεξιάς. Τόνισε πως «ο πολιτικός γάμος έρχεται να ρυθμίσει την κοινή γονική ευθύνη των ομόφυλων ζευγαριών. Όμως την ώρα που τα παιδιά προς υιοθεσία είναι ελάχιστα και πολλαπλάσιες οι αιτήσεις πως ακριβώς θα αποκτήσουν το δικαίωμα;» σημειώνοντας πως «αυτό αντικειμενικά θα συμβεί μέσω ιδιωτικών υιοθεσιών από το εξωτερικό, από παιδιά προσφύγων και άλλων ευάλωτων ομάδων». Συνολικά μάλιστα έθεσε θέμα «θολής γονεϊκότητας» σημειώνοντας ότι σταδιακά θα επέλθει γενικευμένη εμπορευματοποίηση.
Η Νέα Αριστερά
Από την πλευρά της Νέα Αριστεράς ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επισήμανε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί «νίκη των κινημάτων υπεράσπισης και κατοχύρωσης ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων σε ολόκληρη τη χώρα». Άσκησε σκληρή κριτική στις θέσεις της ακροδεξιάς. Όμως ήταν επικριτικός και προς το ΚΚΕ λέγοντας πως η τοποθετησή του «χαρακτηριζόταν από απόλυτη ουσιοκρατία, ξένη προς το διαλεκτικό υλισμό. Ο Θεός αντικαταστάθηκε από τη φύση. Όπου η φύση μάλιστα έγινε και θεμέλιο κανονιστικότητας». Επικαλέστηκε μάλιστα το έργο του Φ.Εγκελς «Η Καταγωγή της Οικογένειας» προκαλώντας αντιδράσεις στα έδρανα του ΚΚΕ.
Ακρότητες
Τέλος οι βουλευτές των κομμάτων της ακροδεξιάς (Ελληνική Λύση, Νίκη, Σπαρτιάτες) φρόντισαν να «διανθίσουν» τον πολιτικό διάλογο με αρκετές λεκτικές ακρότητες. Μεταξύ άλλων ακούστηκε ότι «επιστρέφουμε στον καιρό του Καλιγούλα και του Νέρωνα». Ότι «θα υπάρχουν περισσότεροι από 2 γονείς που θα μοιράζονται την ίδια κλίνη ενώ τα παιδιά θα βλέπουν τηλεόραση». Πως «καταλύεται ο θεσμός της οικογένειας», πως «το πρόβλημα μας δεν είναι πως θα παντρεύονται οι ομοφυλόφιλοι» καθώς και για παγκόσμιο σχέδιο της «Νέας Τάξης» ενάντια στην ορθόδοξη θρησκεία.