Ευοίωνο χαρακτηρίζει το τουριστικό μέλλον της Κρήτης ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, καθώς εκτιμά ότι στα επόμενα 10 χρόνια ο αριθμός των τουριστών στο νησί ίσως διπλασιαστεί.
Σε συνέντευξη του στο NEWS 24/7 μιλά για τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης του προορισμού τα επόμενα χρόνια, ως αποτέλεσμα των μεγάλων δημόσιων υποδομών αλλά και των ιδιωτικών τουριστικών επενδύσεων που σχεδιάζονται στην Κρήτη. Ο ίδιος αναλύει την επιτυχημένη φετινή σεζόν αλλά και για τις πρώτες ενδείξεις του 2024, που έχουν ήδη θετικό πρόσημο. Τονίζει ότι τα κέρδη από τις αυξήσεις που έδωσαν οι ξενοδόχοι εξανεμίστηκαν λόγω των αυξήσεων σε επιτόκια και μισθούς.
«Η φετινή ήταν μία πολύ καλή σεζόν, η οποία ξεκίνησε όπως πάντα αρκετά νωρίς. Περίπου 50 ξενοδόχοι άνοιξαν τα καταλύματα τους δύο εβδομάδες πριν το Πάσχα για να εξυπηρετήσουν τους ξένους ταξιδιώτες που ήρθαν για το καθολικό Πάσχα. Τέσσερις εβδομάδες μετά, συνήθως την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου άνοιξε και το 80% των ξενοδοχείων. Η σεζόν ξεκίνησε «μουδιασμένα» το Μάη, όχι όμως για τα ξενοδοχεία που είχαν δουλέψει, τα οποία από την πρώτη εβδομάδα που άνοιξαν γέμισαν, φτάνοντας δηλαδή μία πληρότητα 80%, με την οποία είσαι ουσιαστικά γεμάτος. Αναφέρομαι όμως σε περίπου 20 μεγάλα ξενοδοχεία, τα οποία κατάφεραν από την αρχή έως και το τέλος της σεζόν να είναι γεμάτα», εξηγεί ο κ. Χαλκιαδάκης.
Όπως λέει, στο σύνολο της η φετινή σεζόν έκλεισε θετικά, ακόμα και με μικρή άνοδο σε σχέση με το 2022 που ήταν μια χρονιά ρεκόρ για την Κρήτη, ενώ ακολούθησαν και τα έσοδα που είναι αυξημένα περίπου 12%.
«Στην Κρήτη οι Γερμανοί παραμένει πρώτη αγορά με μεγάλη διαφορά. Η Γαλλία έχει σημαντική αύξηση φέτος όπως και η Ολλανδία και το Βέλγιο. Οι Σκανδιναβοί μειώνονται και είδαμε και μία μεγάλη πτώση στα Χανιά που είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς. Η απώλεια των Ρώσων τουριστών είναι μεγάλη και ειδικά κάποια πολύ καλά ξενοδοχεία φέτος κινήθηκαν με μέση πληρότητα κάτω από 70%, ως συνέπεια αυτού. Η Πολωνία είναι 5η αγορά πλέον, πολύ δυνατή και μεγάλη. Οι αμερικανοί δεν επισκέπτονται τόσο την Κρήτη, θέλουν να περάσουν από την Αθήνα και να δουν τις Κυκλάδες. Μια νέα αγορά για εμάς είναι αυτή της Ινδίας. Ετοιμάζουμε ένα ταξίδι εκεί, καθώς ο ένας μέτοχος του νέου αεροδρομίου είναι από τη χώρα. Είναι μία πλούσια και μεγάλη χώρα από την οποία ευελπιστούμε να πάρουμε μεγάλο αριθμό τουριστών»
Απειλή για τα ξενοδοχεία η άνοδος των επιτοκίων
«Η σεζόν όμως σημαδεύτηκε από τα πολύ αυξημένα έξοδα. Η μισθοδοσία ήταν ένας σημαντικός παράγοντας. Έγινε λόγος για την αύξηση στις συλλογικές συμβάσεις που πέρσι ήταν +7% και φέτος +5%, φτάνοντας το 12%, όμως οι αυξήσεις που έδωσαν στην ουσία οι ξενοδόχοι στο προσωπικό τους, έφτασε τουλάχιστον το 20%. Αυτό έπρεπε να γίνει, αλλιώς δεν μπορείς να κρατήσεις τον κόσμο. Πολύ αυξημένα ήταν και τα τρόφιμα, ενώ ευτυχώς το ποτό έμεινε στις ίδιες τιμές. Το πολύ καλό είναι ότι δεν αυξήθηκε το κόστος της ενέργειας και ήταν μια έκπληξη για μας. Όμως αυτό που μας αιφνιδίασε στην αρχή της σεζόν ήταν η άνοδος των επιτοκίων από την Ευρωπαΐκή τράπεζα».
Ο κ. Χαλκιαδάκης επισημαίνει ότι η άνοδος των επιτοκίων εγκυμονεί πάρα πολύ μεγάλους κινδύνους για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις καθώς οι περισσότερες είναι δανεισμένες με μεγάλα ποσά.
«Ουσιαστικά αυτό ήταν και το μεγαλύτερο κόστος, όχι τελικά το προσωπικό. Για παράδειγμα μία επιχείρηση που έχει δανεισμό 20 εκατομμύρια ευρώ, οι επιπλέον τόκοι φέτος ήταν 800.000 ευρώ. Το θετικό είναι ότι αυτή τη στιγμή το 95% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων εξυπηρετούν τα δάνεια τους και καταφέρνουμε να έχουμε μία υγιή οικονομία στον κλάδο, διότι πλέον στην αγορά έχουν μείνει υγιείς επιχειρήσεις. Φέτος καταφέραμε να πάρουμε στα συμβόλαια μας μεγάλες αυξήσεις αλλά δυστυχώς όλα τα ποσά που κερδίσαμε τα χάσαμε από τα έξοδα που προέκυψαν είτε από την άνοδο των επιτοκίων είτε της μισθοδοσίας και τα τρόφιμα. Οι πιο τυχεροί είναι αυτοί που έχουν πολύ μικρό δανεισμό. Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε τη μείωση των επιτοκίων, τα οποία δεν θα φτάσουμε ποτέ στο μηδενικό όπως ήταν, όμως θα είναι πιο ισορροπημένη η κατάσταση», καταλήγει ο κ. Χαλκιαδάκης.
Γιγάντωση της αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Κρήτη
«Στην Κρήτη τη σεζόν ανοίξουν παραδοσιακά τα ξενοδοχεία του νομού Ηρακλείου και συγκεκριμένα η Χερσόνησος, που είναι και το μεγαλύτερο τμήμα του τουρισμού του νησιού», λέει ο κ. Χαλκιαδάκης, εξηγώντας ότι μόνο ο Δήμος Χερσονήσου έχει 50 με 60.000 κρεβάτια.
«Πρόκειται για κλίνες που βρίσκονται σε ξενοδοχεία αλλά και καταλύματα τύπου AirBnB, που είναι πλέον πάρα πολλά και δυστυχώς δεν μπορούν να μετρηθούν. Πέρυσι, τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης σε όλο το νησί, έλεγαν ότι είναι 10-12.000, αλλά πιστεύουμε ότι ο αριθμός είναι τουλάχιστον τριπλάσιος. Στην πόλη του Ηρακλείου είδαμε πάρα πολλά διαμερίσματα τα οποία παλαιότερα νοικιάζονταν κυρίως σε φοιτητές να ανακαινίζονται και να γίνονται AirBnB. Ουσιαστικά αυτά τα καταλύματα κλέβουν τη δουλειά των ξενοδοχείων το χειμώνα στο Ηράκλειο», λέει ο κ. Χαλκιαδάκης, επισημαίνοντας ότι τα ξενοδοχεία των πόλεων, εκτός της Αθήνας, το χειμώνα φυτοζωούν, με μια μέση πληρότητα της τάξεως του 40%, ενώ απαιτείται τουλάχιστον 60% για να μπορούν να είναι βιώσιμα.
Θετικά τα μηνύματα για τη σεζόν του 2024 – Μείωση των εκπτώσεων
Τα πρώτα μηνύματα για την επόμενη καλοκαιρινή σεζόν είναι πολύ θετικά για την Κρήτη, λέει ο κ. Χαλκιαδάκης, με τις αυξήσεις στα συμβόλαια της επόμενης σεζόν να φτάνουν μέχρι και το 10%, όταν πέρυσι ήταν από 17 έως18%. «Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει ένα σταμάτημα των κρατήσεων προς την Τουρκία, γεγονός που ευνοεί εμάς αυτή τη στιγμή. Οι προκρατήσεις κινούνται θετικά και με επικοινωνία που έχουμε με πράκτορες από Γερμανία, Βρετανία, Αυστρία και Ελβετία, όλοι βλέπουν θετικό πρόσημο για του χρόνου. Αν η κατάσταση με τον πόλεμο συνεχίσει έτσι, οι κρατήσεις θα είναι πολύ αυξημένες και ίσως θα δούμε ένα Γενάρη με αύξηση πάνω από 15% σε σχέση με πέρυσι στις προκρατήσεις».
Ο κ. Χαλκιαδάκης λέει ότι οι εκπτώσεις στα ξενοδοχεία, που γίνονται πάντα το χειμώνα για την επόμενη σεζόν, έχουν μειωθεί πλέον και σε ποσοστό και σε διάρκεια. «Οι εκπτώσεις που ξεκινούν το Δεκέμβρη, ήταν συνήθως 25% και έχουν φτάσει πλέον στο 10-15% και σταματούν το Φεβρουάριο ή μέσα Μαρτίου».
Η Κρήτη θα διπλασιάσει τους τουρίστες της
«Τα ξενοδοχεία της Κρήτης είναι από τα καλύτερα του κόσμου, με την ποιότητα να έχει φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο. Οι υποδομές αυτές ευνοούν τις κρατήσεις. Εκτιμώ ότι από το 2027 μέχρι το 2032, ο τουρισμός στο νησί ίσως και να διπλασιαστεί, σίγουρα θα μιλάμε για μια αύξηση της τάξης 60-70%, δηλαδή θα φτάσουμε τα 8- 9 εκατομμύρια τουρίστες. Βλέπω να επιμηκύνεται η σεζόν, με δύο μήνες μπρος – πίσω», λέει ο κ. Χαλκιαδάκης. Ο ίδιος εκτιμά ακόμη, ότι θα χτιστούν νέες ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη την Κρήτη, επενδύσεις που θα γίνουν κυρίως από τις καλά εδραιωμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, δηλαδή τις 10 περίπου ισχυρές οικογένειες.
«Αυτοί συνεχίζουν να επενδύουν γιατί έχουν τη δύναμη. Κάποιοι μάλιστα τώρα αγοράζουν οικόπεδα και στα νότια του νησιού, σημείο για τον οποίο εγώ διατηρώ τις επιφυλάξεις μου όσον αφορά τον αέρα».
Ο κ. Χαλκιαδάκης τονίζει ότι η Κρήτη χρειάζεται τις μεγάλες επενδύσεις, που ήδη προγραμματίζονται όπως επίσης και τις παγκόσμιες αλυσίδες. «Το νησί θα γνωρίσει μια τεράστια ανάπτυξη και μάλιστα βλέπω μία χρυσή δεκαετία από το 2030 μέχρι το 2040. Αν προσέξουμε λίγο αυτό που θα συμβεί στην Κρήτη θα είναι κάτι μοναδικό. Περιμένουμε το νέο αεροδρόμιο, μαρίνες, το νέο δρόμο, τις ιδιωτικές επενδύσεις. Αν γίνουν όλα σωστά, η Κρήτη δεν θα έχει ανταγωνισμό».
Το πρόβλημα με το υπάρχον αεροδρόμιο Ηρακλείου
Για τα προβλήματα που υπάρχουν στο σημερινό αεροδρόμιο του Ηρακλείου, που διακινεί πολλά εκατομμύρια κόσμου κάθε χρόνο, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου λέει ότι το σημαντικότερο από όλα είναι οι τουαλέτες.
«Το νέο αεροδρόμιο θα ανοίξει το 2027. Μέχρι τότε όμως τι θα γίνει; Δεν μπορεί ο ευρωπαίος τουρίστας που πάει στην Ελούντα και πληρώνει 20.000 € το βράδυ σε μία σουίτα και μετά επιστρέφει και θέλει να πάει τουαλέτα στο αεροδρόμιο και να βιώνει αυτή την κατάσταση. Είναι η απόλυτη ντροπή δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνηση ενώ εισπράττει 75-80 εκατ. ευρώ το χρόνο από αυτό το αεροδρόμιο, δεν φτιάχνει τουαλέτες. Ας τις χαλάσει σε τρία χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τον κλιματισμό. Εμείς ως ξενοδόχοι φτιάξαμε τις τουαλέτες των αφίξεων. Πρέπει να πω, ότι αν αυτό το αεροδρόμιο δεν είχε το Γιώργο Πλιάκα αερολιμενάρχη θα είχε πρόβλημα».