Ελλάδα

Νάξος: Γιατί ο Δήμος είναι έκθετος για την αμμοληψία σε περιοχή Νatura στο Πυργάκι

H υπόθεση της, όπως όλα δείχνουν, παράνομης αμμοληψίας σε περιοχή Natura στο Πυργάκι της Νάξου αναδεικνύει τις ευθύνες του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Στο παρακάτω αναλυτικό ρεπορτάζ του Cycladesopen θα διαβάσετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το ζήτημα με τη μορφή της αποδόμησης των επιχειρημάτων που ήθελαν να πείσουν ότι “δεν εγινε δα και τίποτα σοβαρό”.

Σχετικό Άρθρο

Ελλάδα

Νάξος: Με προφορική εντολή από άγνωστο εντολέα σήκωσαν άμμο από περιοχή Natura

1.“Η επέμβαση έγινε για να καθαριστεί ο δρόμος από την άμμο”

Αυτού του είδους η επέμβαση στις αμμοθίνες δεν συνιστά καθαρισμό δρόμου. Ο δρόμος που το καλοκαίρι καθαρίζεται τακτικά, “σκουπίζεται” θα λέγαμε, ώστε να μην γλιστράνε αυτοκίνητα και μηχανάκια, άρα να ελλοχεύει κίνδυνος ατυχήματος/δυστυχήματος συγκεντρώνοντας την άμμο στις παρυφές του δρόμου εκατέρωθεν, χωρίς να πειράξει τις αμμοθίνες. Ποτέ κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε ούτε κατήγγειλε αυτό το γεγονός.

2. “Είχαμε έκτακτο καιρικό φαινόμενο και χρειάστηκε ν’ ανοίξουμε τον δρόμο”

Ειπώθηκε από τον χειριστή του εκσκαφέα, το επανέλαβε σήμερα (19/02) και ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στην ΕΡΤ 3. Μια ματιά στον καιρό των τελευταίων πολλών ημερών στην περιοχή της Νάξου να ρίξει κανείς, θα διαπιστώσει πως κανένα σφοδρό καιρικό φαινόμενο δεν επηρέασε το νησί. Οι άνεμοι βοριάδες ή νοτιάδες είθισται να φυσούν στο νησί συνήθως ισχυροί.

Δηλαδή τα 8 μποφόρ είναι στανταράκι για να το πούμε απλά στην καθομιλουμένη, συχνά είναι και τα 9 μποφόρ τον χειμώνα κυρίως. Η άμμος είθισται να ταξιδεύει με τον άνεμο και πράγματι συσσωρεύεται στο οδόστρωμα, γι’ αυτό ακριβώς ισχύει το -1-που περιγράφουμε.

3. “Χρειάστηκε να περάσει ασθενοφόρο και δεν μπόρεσε”

Δεν καταγγέλθηκε κανέναν τέτοιο περιστατικό. Αντιθέτως η καταγγελία συμπολίτη μας ζητούσε επιτακτικά να καθαρίσει ο δρόμος από την άμμο ώστε να μην συμβεί ατύχημα/δυστύχημα ή κάποια μεταφορά ασθενούς και υπάρξει πρόβλημα λόγω της άμμου που ειχε να καθαριστεί από το καλοκαίρι. Λογική η ανησυχία του συμπολίτη μας, πουθενά δεν αναφέρει πως πρέπει να διαλυθούν οι αμμοθίνες.

4. “Ήταν υπάλληλοι του δήμου όσοι εργάζονταν στην περιοχή ή ήταν ανάθεση”

Αν ισχύει η ανάθεση, πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη σύμβαση και όχι μια προφορική εντολή μονάχα. Κατά πόσο και πως θα μπορούσαν να πληρωθούν αυτοί οι εργαζόμενοι για την υπηρεσία τους αν δεν υπάρχει θα πρέπει να απαντήσει ο δήμαρχος και το αρμόδιο γραφείο που έδωσε την εντολή. Είναι άραγε μια τακτική νομότυπη, να ανατίθεται προφορικά κάποιο έργο χωρίς τις απαραίτητες διαδικασίες και την παρουσία στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ πριν ξεκινήσει το έργο;

Εξ όσων γνωρίζουμε όχι και στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ δεν εχει αναρτηθεί κάτι σχετικό. Μπορεί να το κάνει ένας δημοτικός υπάλληλος, επικεφαλής κάποιου τμήματος χωρίς την έγκριση δημάρχου, δημοτικού συμβουλίου-έστω και δια περιφοράς; Η απάντηση πρέπει να δοθεί από την δημοτική αρχή. Μπορεί να πληρωθεί με αυτόν τον τρόπο κάποιος για τις υπηρεσίες του; Εξ όσων γνωρίσουμε όχι.

Ακόμα όμως και υπάλληλοι του δήμου να ήταν όπως αναφέρεται και όλο το παραπάνω που περιγράφεται να μην ισχύει, ως προς την τυπική διαδικασία, δεν δικαιολογείται η καταστροφή αυτή.

5.Έγινε με την διαδικασία του κατεπείγοντας λόγω έκτακτου καιρικού φαινομένου

Όπως αναφέρουμε στο -2- δεν υπήρξε τέτοιο έκτακτο φαινόμενο, παρά τα έκτακτα δελτία καιρού των τελευταίων εβδομάδων. Κι εδώ θα θέλαμε να σημειώσουμε κάτι: Η Ελληνική γλώσσα είναι πλούσια σε λέξεις και κάθε λέξη έχει το νόημά της. Καλό είναι να κυριολεκτούμε όταν μιλάμε για να μην μπερδευόμαστε με τα νοήματα.

Είναι άλλο πράγμα η διάνοιξη ενός δρόμου, άλλο η διαπλάτυνσή του, άλλο ο καθαρισμός, άλλο ένα έκτακτο καιρικό φαινόμενο και άλλο ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο που προκαλεί προβλήματα και επιζητεί λύση μέσα σε μια εξ ολοκλήρου καλυμμένη με άμμο περιοχή και που τον χειμώνα τη θυμόμαστε μόνο όσοι περνάμε από εκεί. Κι όταν ένας δημότης ζητά μια άμεση λύση και περνάνε μέρες για να εισακουστεί δεν υπάρχει “έκτακτο” φαινόμενο, αλλά “τακτική” αδιαφορία να δοθεί λύση.

6. “Ο δήμος έλαβε εξώδικο από κάτοικο της περιοχής /ή και μια απειλητική επιστολή και έδρασε ακαριαία”

Το Cyclades Open επικοινώνησε με τον κάτοικο της περιοχής, δικηγόρος στο επάγγελμα. Όπως μας διαβεβαίωσε δεν έστειλε καμία απειλητική επιστολή στον δήμο, πολύ περισσότερο δεν έστειλε κάποιο εξώδικο. Αυτό που έστειλε, όπως μας ανέφερε ήταν ένα ενημερωτικό email που κοινοποιούνταν στον δήμαρχο, στους αρμόδιους αντιδημάρχους και στα αρμόδια τεχνικά γραφεία του δήμου.

Η άμμος που είχε συσσωρευτεί και εφ’ όσον δεν είχε καθαριστεί καθόλου με τους ανέμους δημιούργησε μικρό λοφίσκο με αποτέλεσμα το οδόστρωμα να γίνεται ολισθηρό και λόγω της μικρής ορατότητας (κλειστή στροφή) ο κίνδυνος αυξάνονταν. Επειδή όμως στα τηλέφωνα ουδείς είχε ανταποκριθεί από τον δήμο, έστειλε την επιστολή όπου ζητούσε επιτακτικά να καθαριστεί ο δρόμος ώστε το οδόστρωμα να καταστεί και πάλι ασφαλές.

Μάλιστα ο ίδιος σχολίασε πως πρέπει να βρεθεί μια πιο μόνιμη λύση που να εξασφαλίζει την διέλευση των οχημάτων από υλικό που να είναι συμβατό με το περιβάλλον. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να μεριμνήσουν όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες ώστε και οι άνθρωποι να μην αποκλείονται, ειδικά τον χειμώνα και το περιβάλλον να μην βλάπτεται.. “μια βιώσιμη λύση”, όπως τόνισε.

Όπως όμως δήλωσε ο δήμαρχος σε συνέντευξή του “ήταν έκτακτο καιρικό”. Το έκτακτο που χρειάστηκαν επανειλημμένα τηλέφωνα που αγνοήθηκαν και ένα email -που το βρήκαν απειλητικό-ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία.

7. Δεν έγινε αμμοληψία

Αμμοληψία έγινε και μάλιστα εκτεταμένη. Η μισή αμμοθίνη εξαφανίστηκε, οι ρίζες του κέδρου ξηλώθηκαν όπως και η όποια βλάστηση φιλοξενούσε. Μέσα σε μια προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura. Εφτά σωροί άμμου έχουν μεταφερθεί με φορτηγό στην παραλία στο Πυργάκι

. Δυο ακόμα φορτηγά έφυγαν από τον χωματόδρομο γεμάτα άμμο όταν φτάσαμε στην περιοχή και ουδείς γνωρίζει αν προηγήθηκε κι άλλη μεταφορά νωρίτερα, ούτε που πήγε αυτή η άμμος. Στο βίντεο που παρουσιάζουμε εδώ μπορείτε να δείτε ένα βουναλάκι με άμμο στο σημείο της αμμοθίνης που γκρεμίζονταν. Είναι αυτή που είχε φορτωθεί στο φορτηγό, πριν έρθει η αστυνομία και διακόψει τις εργασίες. Αν η όλη διαδικασία δεν ήταν παράνομη, η αστυνομία θα διέκοπτε τις εργασίες;

8. “Που πήγε η άμμος που έφυγε από την περιοχή”;

Το “οέο” δεν αποτελεί δόκιμη απάντηση. Στην πραγματικότητα όμως ουδείς γνωρίζει. Υπάρχουν φήμες βέβαια, αλλά φήμες προς το παρόν. Κάποια ποσότητα άμμου έφυγε με το φορτηγό. Η έρευνα που κάναμε εμείς στις γύρω παραλίες, όπως και άλλοι κάτοικοι που παρευρέθηκαν στο συμβάν δεν απέδωσε καρπούς.

9. “Δεν χρειαζόταν επίβλεψη το έργο”

Τότε δεν είναι έργο, αλλά “αυτοσχεδιασμός”. Μέσα σε προστατευόμενη περιοχή-ειδικά-και επίβλεψη χρειάζεται και περιβαλλοντική μελέτη και πολλά ακόμα. Το ερώτημα είναι ποιες ήταν οι οδηγίες και ποιος τις έδωσε, λέγοντας τι ακριβώς. Γιατί καταστράφηκε μια αμμοθίνη, έγινε αμμοληψία και μεταφορά άμμου και κανείς δεν υπήρχε να επιβλέπει το έργο, αν μπορούμε να το ονομάσουμε έτσι.

Επίσης κανένας κάτοικος δεν νομιμοποιείται να δίνει εντολές, όπως ακούστηκε στη συνέντευξη στην ΕΡΤ3 από τον κ. Λιανό, για το πως θα γίνει το οποιοδήποτε έργο, ως επιβλέπων. Δεν είναι παρκάρισμα για να μας βοηθήσει ο οποιοσδήποτε, που κι αυτό ελέγχεται, ένα έργο πολλώ δε μάλλον μέσα σε προστατευόμενη περιοχή που όλα είναι πολύ αυστηρά.

10. “Η αμμοθίνη θα ξαναγίνει σ’ ένα μήνα”

Ειδικοί δεν είμαστε. Απ’ όσο διαβάζουμε όμως το συμπαγές της αμμοθίνης δεν είναι υπόθεση ενός μηνός. Ούτε και η βλάστηση που φιλοξενούσε και η μικροπανίδα. Όσο για τις ρίζες του κέδρου που κόπηκαν, μπορεί να απαντήσει κάποιος γεωπόνος τι ζημιά συνιστά κι αν αυτή είναι αναστρέψιμη. Αυτός σίγουρα δεν ξαναγίνεται σε ένα μήνα, αν χαθεί, απ’ όσο γνωρίζουμε ήδη.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε για πολλοστή φορά πως το να καθαριστεί η περισσή άμμος, ώστε κανείς να μην κινδυνεύσει δεν είναι παράλογο και γίνεται κάθε καλοκαίρι για όσο χρειαστεί. Ποτέ δεν παρενέβη κανείς σ’ αυτή την διαδικασία καθώς όλοι γνωρίζουν τη σημασία της και ποτέ έως τώρα δεν έγινε καμία βλαπτική ενέργεια κατά την διάρκεια του καθαρισμού του.

11. “Είναι ένας παραλογισμός”

Είπε ο δήμαρχος στην ΕΡΤ 3 για το γεγονός πως δεν υπήρξε επιβλέπων.

Πράγματι.

Αν σκεφτεί κανείς ποιος έδωσε την εντολή-ο δήμος- και δεν είχε επιβλέποντα η διαδικασία. Ενας ακόμα παραλογισμός είναι να πιστεύει κανείς πως σε μια παραθαλάσσια περιοχή γεμάτη άμμο το γκρέμισμα μιας αμμοθίνης θα λύσει το πρόβλημα. Αντ’ αυτού μια πιο μόνιμη λύση θα ήταν ο τακτικός καθαρισμός όπου εμφανίζεται το πρόβλημα. Αν υπάρχει καλύτερη το γνωρίζουν οι επιστήμονες, οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και η διεθνής πρακτική σε προστατευόμενες περιοχές.

Η διάλυση αμμοθινών πάντως και η αμμοληψία δεν συνιστούν καθαρισμό, αλλά καταστροφική ενέργεια εντός προστατευόμενης περιοχής. Αυτό σε λίγες μέρες θα το βεβαιώσουν και οι αρμόδιες υπηρεσίες. Κι αν είναι ανάγκη να βρεθεί λύση για λόγους ασφαλείας, αυτό δεν μπορεί να γίνεται πρόχειρα και με διαδικασίες αλλοπρόσαλλες που έχουν καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button