πολιτική

Μομφή λαϊκής βούλησης για τα Τέμπη

Σε πλήρη αντιστοίχιση με την λαϊκή οργή για την συγκάλυψη των ευθυνών στα Τέμπη βρίσκεται η αντιπολίτευση μετά την πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη για πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση.

Στην πρόταση, που θα κατατεθεί σήμερα μετά τις 15.00 στην Ολομέλεια της Βουλής, αναμένεται να συναινέσουν, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, όλα τα κόμματα του λεγόμενου «προοδευτικού τόξου».

Έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που δεν θέλησε να παραβρεθεί στη συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για το πολύνεκρο δυστύχημα, θα αναγκαστεί να απαντήσει στις καταγγελίες για συγκάλυψη των πολιτικών ευθυνών που επικρέμανται.

Τριήμερη συζήτηση

Η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας θα διαρκέσει τρεις ημέρες και αναμένεται να ολοκληρωθεί το νωρίτερο την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή. Θα λήξει με ονομαστική ψηφοφορία στην οποία η κυβέρνηση καλείται να συσπειρώσει τους 158 βουλευτές της. Αφού οποιαδήποτε άλλη κατάληξη θα αποτελέσει σημαντικό πολιτικό πλήγμα.

Αφορμή για την εξέλιξη αυτή υπήρξε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», στο οποίο γίνεται λόγος για μονταρισμένο ηχητικό υλικό από τις συνομιλίες των υπεύθυνων κίνησης του σιδηρόδρομου το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, όπου έγινε το δυστύχημα στα Τέμπη.

Το πραγματικό υπόβαθρό της, όμως, είναι η εντονότατη αμφισβήτηση των κυβερνητικών χειρισμών από τους πολίτες. Στοιχείο που δίνει στην πρόταση μομφής τον χαρακτήρα της λαϊκής απαίτησης.

Αυτά ενώ μόλις πριν λίγες ημέρες η πλειοψηφία της Ν.Δ. στην Εξεταστική Επιτροπή θέλησε να επιβάλλει μέσω του πορίσματος (το οποίο ψήφισε μόνη της), την ερμηνεία πως το δυστύχημα οφείλεται αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος. Όπως και το ότι δεν υφίσταται θέμα πολιτικών ευθυνών σε σειρά υπουργούς που εμπλέκονται, με πρώτο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Πορεία για το δυστύχημα των Τεμπών

Όπως προαναφέραμε, το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας λίγο μετά τις 15.00 το μεσημέρι. Αφότου δηλαδή ξεκινήσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής μια και ο κανονισμός του κοινοβουλίου ορίζει πως τέτοιου είδους προτάσεις κατατίθενται με την Ολομέλεια σε εξέλιξη.

Το κείμενο της πρότασης θα υπογράφεται από τον Νίκο Ανδρουλάκη και τους υπόλοιπους 31 βουλευτές του κόμματος. Σε αυτές αναμένεται να προστεθούν οι υπογραφές των 11 βουλευτών της Νέας Αριστεράς που εξαρχής έχει δηλώσει ότι στηρίζει την πρόταση. Μια και είχε προ ημερών καταθέσει ανάλογη η οποία όμως δεν έτυχε αποδοχής από τα υπόλοιπα κόμμα της αντιπολίτευσης. Την πρόταση θα συνυπογράψουν και οι 6 βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας.

Στους 49 αυτούς βουλευτές (η πρόταση δυσπιστίας απαιτεί 50) πιθανότατα να προστεθεί και κάποιος ανεξάρτητος βουλευτής. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η πρόταση θα έχει -εκτός απροόπτου- και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ταλαντεύσεις της Κουμουνδούρου

Παρότι η αξιωματική αντιπολίτευση «κινδύνευσε» να βρεθεί εκτός της πρωτοβουλίας, όταν οι πρώτες σκέψεις που έγιναν στο στενό επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη ήταν να μην στηριχθεί η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως από το προεδρικό περιβάλλον επιλέχθηκε η …υπερθεμάτιση μέσω της ανάρτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που μιλούσε για την άμεση διενέργεια εκλογών «με διεθνείς παρατηρητές».

Η θέση αυτή φαίνεται, όμως, πως συνάντησε σημαντικές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος και έντονες προειδοποιήσεις για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα είχε η μη στήριξη. Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ με «διορθωτική» δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Βούλας Κεχαγιά, αποσαφήνισε πως θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας. Κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί σήμερα το μεσημέρι.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εικόνα «ταλάντευσης» που έδειξε η Κουμουνδούρου φαίνεται να προκαλεί αρνητικά σχόλια από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ αποδίδεται προσωπικά στον Στέφανο Κασσελάκη.

Τραγωδία στα Τέμπη

Ενδεικτικό είναι το σχόλιο που έκανε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος. Αναφέροντας πως «ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγήκε να κάνει νέο σόου και να υπερακοντίσει ένα θεσμικό μέσο που είναι η πρόταση δυσπιστίας -την πρόθεση της οποίας το ΠΑΣΟΚ διατύπωσε. Δεν κατανοεί ο κ. Κασσελάκης ότι αποπροσανατολίζει και δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να ασχοληθεί με τις ακατάληπτες και εξωθεσμικές του προτάσεις, αντί να απολογηθεί για τα ερωτήματα. Δεν είναι όλα life style. Υπάρχουν θεσμικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν».

Επίσης, πηγές της Νέας Αριστεράς σημείωναν πως «η σοβαρότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό που λείπει από την αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα. Χρειάστηκε επεξηγηματικό τουιτ από την εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για να ερμηνευτεί η υπερφιαλη και αμήχανη δήλωση του κ. Κασσελακη και ενώ εντωμεταξύ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ειρωνεύονταν την πρόταση μομφής στα κοινωνικά δίκτυα».

Το ΚΚΕ

Όσον αφορά το ΚΚΕ, λειτούργησε με το διαχρονικό τρόπου που υιοθετεί απέναντι σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες από κόμματα της κεντροαριστεράς ή της αριστεράς: Τηρώντας τις αποστάσεις του, αλλά στηρίζοντας την πρόταση δυσπιστίας.

Όπως ξεκαθάρισε σε ανακοίνωσή του Γραφείου Τύπου του κόμματος «εφόσον κατατεθεί πρόταση μομφής απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, το ΚΚΕ θα τη στηρίξει με το δικό του σκεπτικό, όπως κάνει πάντα».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button