Μητσοτάκης σε Ρούττε: Η ΕΕ να δώσει κι άλλους πόρους για μεταναστευτικό και φυσικές καταστροφές
Με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μάρκ Ρούττε, συναντήθηκε στη Χάγη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα (14-15 Δεκεμβρίου) και τη Σύνοδο ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων που θα προηγηθεί (13 Δεκεμβρίου).
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη να ενισχυθούν οι πόροι για το Μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε αναζητεί συμμάχους σε αυτή τη συζήτηση στην ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι παρά τη νίκη του ακροδεξιού Χέερτ Βίλντερς στις πρόσφατες ολλανδικές εκλογές, δεν έχει σχηματιστεί ακόμη κυβέρνηση, ως εκ τούτου ο Ρούττε παραμένει υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Και ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να αξιοποιήσει την ευκαιρία, καθώς μία κυβέρνηση υπό τον ακροδεξιό Βίλντερς θα έχει αντί- ευρωπαϊκές απόψεις.
Μητσοτάκης και Ρούττε αντάλλαξαν απόψεις για τα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Συζητήθηκαν ακόμη οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Ρούττε για τη χθεσινή επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα και την υπογραφή της Διακήρυξης περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας.
Μάλιστα κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Ολλανδός πρωθυπουργός ζήτησε on camera να μάθει για την επίσκεψη Ερντογάν.
“Θέλω επίσης να ακούσω από εσάς αργότερα απόψε, για τις επιτυχημένες συνομιλίες σας χθες, τουλάχιστον αυτό ανέφερε ο Τύπος, πολύ επιτυχημένες συνομιλίες με την Τουρκία”, είπε ειδικότερα ο κ. Ρούττε στον κ.Μητσοτάκη.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός καταρχήν τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά στις οικονομικές της επιδόσεις από την πρώτη του επίσκεψη στη Χάγη μετά την εκλογή του το 2019.
“Θα έπρεπε να είχα αναφέρει ότι τώρα η Ελλάδα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα”, παρενέβη ο Ρούττε και σχολίασε ότι: “Θυμάμαι τις συζητήσεις το 2011, το 2012 και το 2015, ότι αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί.”
Ο κ. Μητσοτάκης του είπε: “Το επισημαίνουμε επειδή ήσασταν παρόντες καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης και πιστεύω ότι είναι καλό, ιδίως για τους πιο έμπειρους συναδέλφους στο Συμβούλιο, να σημειώνεται η πρόοδος που έχει κάνει η Ελλάδα. Επιστρέψαμε στην κανονικότητα και αυτό για εμάς, φυσικά, είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα.”
Χαρακτήρισε εξαιρετική τη διμερή σχέση Ελλάδας- Ολλανδία, επισημαίνοντας ότι “πάντα συντονιζόμαστε πολύ στενά πριν από κρίσιμα Ευρωπαϊκά Συμβούλια.”
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης: “Το επόμενο Συμβούλιο θα είναι σημαντικό. Έχουμε πολύ δύσκολα θέματα στην ατζέντα: την Ουκρανία, την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και την προσαρμογή που πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι έχουμε νέες ανάγκες. Αλλά φυσικά και τα θέματα της διεύρυνσης. Μας απασχολεί ιδιαίτερα η διεύρυνση όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως και εσάς.”
Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια ανέφερε: “Όσο καλύτερο συντονισμό έχουμε, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να περάσουμε το Σάββατό μας στις Βρυξέλλες. Βέβαια, όσος χρόνος κι αν χρειαστεί, θέλουμε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα στη Σύνοδο Κορυφής. Και φυσικά, αυτό απαιτεί πάντα σημαντική προετοιμασία και διαβουλεύσεις”.
Στη συνέχεια ακολούθησε διευρυμένη διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών όπου ανταλλάγησαν απόψεις για θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.