Μητσοτάκης: Πρόοδος στα ελληνοτουρκικά θα είναι προς όφελος και του Κυπριακού
Τα ελληνοτουρκικά, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ενεργειακή συνεργασία βρέθηκαν στο επίκεντρο των δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη, μετά την 1η Διακυβερνητική Σύνοδο Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Μέγαρο Μαξίμου.
“Συντονίζουμε το βηματισμό των κυβερνήσεων μας σε πολλά επίπεδα”, τόνισε καταρχήν ο κ. Μητσοτάκης. Υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ενώ ξεκαθάρισε ότι η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί σταθερή εθνική προτεραιότητα.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στόχος είναι να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ. Ξεκαθάρισε εκ νέου ότι “η θέση περί δύο κρατών στην Κύπρο είναι παντελώς απαράδεκτη”. Και δήλωσε ότι: “Προσβλέπουμε σε άμεσο διορισμό νέου απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ”.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνδράμει τις προσπάθειες να αναχαιτιστούν μεθοδεύσεις που παραβιάζουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ενώ υπογράμμισε ότι ρόλο θα πρέπει να έχει και η ΕΕ στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, με βάση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 30ης Ιουνίου.
Μηνύματα προς Τουρκία και Ισραήλ
“Η Ελλάδα συνεχίζει την προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία, με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Συμφωνούμε με το Νίκο Χριστοδουλίδη ότι πρόοδος στο πεδίο αυτό θα είναι προς όφελος και του Κυπριακού”, τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.
“Ελλάδα και Κύπρος υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Διαχωρίζουμε τη Χαμάς και τη δράση της από τον παλαιστινιακό λαό και την ηγεσία του. Τασσόμαστε υπέρ της απελευθέρωσης των ομήρων χωρίς όρους. Θέλουμε να υποστηρίξουμε τους άμαχους, κυρίως γυναίκες και παιδιά”, δήλωσε επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης.
Συνεχάρη δε τον κ. Χριστοδουλίδη για τη μελετημένη πρωτοβουλία διάνοιξης θαλασσίων διαδρόμων για τη Γάζα. “Είμαστε παρόντες και συντονίζουμε κάθε πρωτοβουλία και έχουμε διαχρονικές σχέσεις αξιοπιστίας τόσο με το Ισραήλ όσο και τον αραβικό κόσμο. Είμαστε αξιόπιστοι διαμεσολαβητές”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Ενώ επανέλαβε ότι οριστική λύση στο Παλαιστινιακό δεν μπορεί παρα να δοθεί με μία πολιτική, βιώσιμη, λύση δύο κρατών.
Το ενεργειακό
Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ.Χριστοδουλίδης επαναβεβαίωσαν και την εξαιρετική συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου στον τομέα της ενέργειας. Συζήτησαν ειδικότερα για για το εμβληματικό έργο του Eurasian Interconnector όπου ανέλαβε κρίσιμο ρόλο ο ΑΔΜΗΕ, καθώς και για την πρωτοβουλία του East Gas Mediterranean Forum που θα την αναλάβει η Ελλάδα το 2024.
Ο πρωθυπουργός απέδωσε μάλιστα μεγάλη σημασία στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, καθώς είναι κρίσιμο για την ενεργειακή επάρκεια της Κύπρου και δεν έχει απλά ενεργειακό αλλά βαθιά γεωπολιτικό αποτύπωμα.