πολιτική

Μητσοτάκης για οπαδική βία: Δεν παίρνουμε αποφάσεις με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις

Στα νέα μέτρα κατά της οπαδικής βίας, που έχουν όμως προκαλέσει και αντιδράσεις, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

“Ξέρετε, όταν παίρνουμε αποφάσεις στην κυβέρνηση δεν μετράμε τη δημοτικότητα των αποφάσεων. Και δεν κάνουμε πολιτική με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις”, υποστήριξε ειδικότερα ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

“Είναι σαφές ότι τα πράγματα στο ποδόσφαιρο είχαν φτάσει σε ένα σημείο που χρειαζόμασταν πιο ουσιαστικές αποφάσεις”, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παραδέχθηκε μάλιστα ότι: “Είναι σαφές επίσης ότι τα μέτρα που είχαμε πάρει δεν ήταν αρκετά”.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι: “Από εκεί και πέρα, η ορθότητα των μέτρων μας θα κριθεί στην πορεία, αλλά θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε τη δημόσια τάξη και να επιτρέψουμε στους Έλληνες να απολαμβάνουν την ομορφιά του ποδοσφαίρου, μακριά από όποιο φαινόμενο βίας”.

Η απάντηση Μητσοτάκη στη Γερμανία για την Αλβανία

Ο πρωθυπουργός δέχθηκε ερωτήματα και για τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο ελληνικό “βέτο” στην ένταξη της Αλβανίας και ειδικότερα εάν η δήλωση Σολτς για λήψη της σχετικής απόφασης με ειδική πλειοψηφία.

Ο κ. Μητσοτάκης καταρχήν υπενθύμισε ότι η Ελλάδα πρωτοστάτησε εδώ και 20 χρόνια στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων. Ξεκαθάρισε όμως ότι αυτή η προσέγγιση έχει και ορισμένους κανόνες. Ενώ επανέλαβε ότι η υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη δεν είναι διμερές ζήτημα, αλλά θέμα κράτους δικαίου.

Διαμήνυσε δε στη Γερμανία ότι “δεν βλέπω καμία αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου” και πως “η ομοφωνία θα εξακολουθήσει να είναι ο κανόνας”.

Επισήμανε άλλωστε ότι αυτός ήταν και ο λόγος που τελικά η Σύνοδος Κορυφής δεν κατάφερε να συμφωνήσει στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, καθώς η Ουγγαρία ουσιαστικά έθεσε βέτο.

Στο “ψυγείο” το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο

Ο κ. Μητσοτάκης παρόλα αυτά δήλωσε ικανοποιημένος από τη συζήτηση για το Πολυετές, επικαλούμενος ότι το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί από τις υπόλοιπες 26 χώρες καλύπτει απόλυτα τους ελληνικούς προβληματισμούς. Και αυτό καθώς, επισήμανε, υπάρχουν σημαντικά αυξημένα κονδύλια για το μεταναστευτικό, αυξημένα κονδύλια για τις φυσικές καταστροφές και πρόβλεψη για περαιτέρω ευελιξία στη χρήση κοινοτικών πόρων την επόμενη περίοδο. Εκτίμησε δε ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη Ιανουαρίου, προκειμένου να υπάρξει τότε συμφωνία για το ΠΔΠ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν κατέληξε όμως ούτε σε συμπεράσματα για τη Μέση Ανατολή, παρότι πολλοί ηγέτες μεταξύ των οποίων ο κ. Μητσοτάκης τόνιζαν την ανάγκη η ΕΕ να εμφανιστεί με σαφή και ενιαία φωνή. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, θέτοντας όμως ως προτεραιότητα την προστασία των αμάχων. Υποστήριξε επίσης την ανάγκη για “ανθρωπιστικές παύσεις” στη Γάζα, αλλά και τη στήριξη της Ελλάδας σε μία πολιτική λύση δύο κρατών.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα των σχέσεων ΕΕ– Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Απέφυγε πάντως να απαντήσει στο ερώτημα για τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της χώρας και της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Επανέλαβε όμως την προσδοκία του πως ο πολιτικός διάλογος μπορεί να αγγίξει πλέον και το θέμα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

Για την ακρίβεια φταίνε τα… ΜΜΕ

Ερωτηθείς για το μείζον ζήτημα της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι είναι πολύ πιθανόν να έχουμε φτάσει στο μάξιμουμ της αύξησης των επιτοκίων. “Δεν μπορώ βέβαια να μιλήσω για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προανήγγειλε κλιμακωτή μείωση των επιτοκίων στο δολάριο τον επόμενο χρόνο και είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει και η ΕΚΤ, σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο ότι έχουμε δει τα χειρότερα στο μέτωπο του πληθωρισμού”, ανέφερε ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα στήριξης των πλέον ευάλωτων κατά το Δεκέμβριο, ενώ κατηγόρησε τα ΜΜΕ ότι “ανεβάζουν” το θέμα της ακρίβειας. “Είναι λογικό τα ΜΜΕ να κάνουν θέμα όταν υπάρχει αύξηση των τιμών. Όμως συνήθως οι μειώσεις των τιμών δεν αναδεικνύονται με την ίδια θέρμη”, υποστήριξε ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης. Ενώ επικαλέστηκε ότι ο τιμές της βενζίνης έχουν μειωθεί τους τελευταίους δυο μήνες κατά 11%. Έκανε επίσης λόγο για αύξηση των μισθών κατά 20%.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button