Μέση Ανατολή: Τέσσερα σημεία ανάφλεξης και μια επικίνδυνη συγκυρία
Η δολοφονία ηγέτη της Χαμάς στον Λίβανο, του δεύτερου πιο υψηλόβαθμου στελέχους της οργάνωσης, έχει εντείνει τις τελευταίες ώρες τον φόβο για άνοιγμα δεύτερου μετώπου στη Μέση Ανατολή.
Υπενθυμίζεται πως ο Al-Arouri δολοφονήθηκε σε λιβανέζικο έδαφος, στην πρωτεύουσα Βηρυτό, προκαλώντας σοκ στη χώρα. Αμεση ήταν αντίδραση τόσο της κυβέρνησης του Λιβάνου, που καταδίκασε τη δολοφονία, όσο και της Χεζμπολάχ, η οποία προειδοποίησε ότι «δεν θα μείνει αναπάντητη».
Σχετικό Άρθρο
H επικίνδυνη αποστολή του Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή
Το μήνυμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ
«Λάδι στη φωτιά» των εμπρηστικών δηλώσεων έριξε, την Τετάρτη, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, ο οποίος -σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του- έστειλε μήνυμα προς το Ισραήλ ότι δεν πρόκειται να επιτύχει τους στόχους του. Στην ομιλία του για την τέταρτη επέτειο από τη δολοφονία του Qassem Soleimani, του Abu Mahdi Al-Muhandis και των συντρόφων τους, ο Hassan Nasrallah, εξέφρασε βαθιά θλίψη για τον πρόσφατο «μαρτυρικό θάνατο» του νούμερο δύο της Χαμάς, και των συντρόφων του στη Βηρυτό.
Ο Nasrallah χαρακτήρισε τον Al-Arouri ως έναν διακεκριμένο ηγέτη που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπόθεση της αντίστασης μέχρι τη νύχτα του μαρτυρικού του θανάτου. Μετέφερε συλλυπητήρια και συγχαρητήρια στον ιρανικό λαό με αφορμή την επίσημη επέτειο, υπενθυμίζοντας τη σημαντική συμβολή του Qassem Soleimani, του Hajj Abu Mahdi Al-Muhandis και των Ιρανών, μαρτύρων συντρόφων τους.
Με το βλέμμα στραμμένο στην κληρονομιά του Soleimani, ο Nasrallah σημείωσε τη δέσμευση του εκλιπόντος διοικητή να προωθήσει την αυτάρκεια των κινημάτων αντίστασης. Υπογράμμισε την επιδίωξη του Soleimani να επιτύχουν όλες οι ομάδες αντίστασης ένα επίπεδο αυτονομίας που θα ενίσχυε την ανθεκτικότητά τους έναντι των εξωτερικών πιέσεων.
Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε τη δολοφονία του αναπληρωτή επικεφαλής της Χαμάς στη Βηρυτό «επικίνδυνη» λέγοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο από το 2006» – όταν υπήρχε πόλεμος μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.
Απευθυνόμενος στον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, είπε σύμφωνα με το BBC ότι «δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν τους στόχους τους στον πόλεμο». «Δεν φοβόμαστε τον πόλεμο. Όσοι σκέφτονται να πάνε σε πόλεμο μαζί μας θα το μετανιώσουν. Ο πόλεμος μαζί μας θα έχει πολύ υψηλό κόστος» είπε.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι αν το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο στο Λίβανο «δεν θα υπάρχουν ανώτατα όρια, δεν θα υπάρχουν κανόνες» για τις μάχες της Χεζμπολάχ.
Σχετικό Άρθρο
Επανεμφάνιση του ηγέτη της Χεζμπολάχ: “Θα το μετανιώσουν όσοι μάς πολεμήσουν”
Η επίθεση στο Ιράν
Την ίδια στιγμή, εκατόμβη νεκρών είναι ο απολογισμός από τη διπλή έκρηξη στο Ιράν, το μεσημέρι της Τετάρτης. Πιο συγκεκριμένα, από τις εκρήξεις, τουλάχιστον 103 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 141 τραυματίστηκαν.
Καμία οργάνωση ή κράτος δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη, και αυτό μπορεί κάλλιστα να παραμείνει έτσι. Στο εσωτερικό του Ιράν, πάντως, ορισμένοι αναλυτές έχουν ήδη δείξει με το δάχτυλο το Ισραήλ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εμπλέκονται με κανέναν τρόπο στις εκρήξεις στο Ιράν την Τετάρτη και δεν έχουν κανένα λόγο να πιστεύουν ότι το Ισραήλ είχε συμμετοχή» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, σε συνέντευξη Τύπου.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι πίσω τις εκρήξεις. «Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις βομβιστικές επιθέσεις στην πόλη Κερμάν στο Ιράν. Εκφράζει την αλληλεγγύη της στον ιρανικό λαό. Αυτή η τρομοκρατική ενέργεια έχει προκαλέσει έναν σοκαριστικό αριθμό θανάτων» δήλωσε εκπρόσωπος της Ένωσης, για να συμπληρώσει: «Οι σκέψεις μας τώρα είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους. Οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν».
Σχετικό Άρθρο
Ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από την επίθεση με εκατόμβη νεκρών στο Ιράν
Τα τέσσερα σημεία ανάφλεξης
Παρουσιάζοντας τα τελευταία δεδομένα στη Μέση Ανατολή, το BBC κάνει λόγο για τέσσερα σημεία ανάφλεξης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν -το καθένα ανεξάρτητα- σε μια ευρύτερη και ακόμη πιο θανατηφόρα σύγκρουση στην περιοχή.
Πρώτον: Το πιο πρόσφατο είναι οι ανεξήγητες εκρήξεις στο Ιράν που οδήγησαν στο θάνατο πάνω από 100 ανθρώπους. Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, δεν θα ήταν λογικό για το Ισραήλ να βρίσκεται πίσω από την επίθεση, διακινδυνεύοντας ένα νέο μέτωπο. Αλλά καθώς το Ιράν αναζητά τους δράστες, αναπόφευκτα θα ενταθούν οι εντάσεις στην περιοχή.
Δεύτερον: Υπάρχει η στοχευμένη δολοφονία του «Νο 2» της Χαμάς στη Βηρυτό, του Saleh Al-Arouri.
Η Χαμάς βρίσκεται ήδη σε πόλεμο με το Ισραήλ, αλλά το ερώτημα τώρα είναι αν αυτό θα προκαλέσει τη ισχυρή Χεζμπολάχ να απαντήσει κατά του Ισραήλ, ενισχύοντας τις διασυνοριακές επιθέσεις της.
Τρίτον: Υπάρχουν οι Χούθι στην Υεμένη, οι οποίοι δεν δείχνουν κάποια πρόθεση να σταματήσουν τις πυραυλικές επιθέσεις τους σε πλοία που πιστεύουν ότι συνδέονται με το Ισραήλ. Αυτό μπορεί, κάλλιστα, να οδηγήσει σε ένα μεγάλο στρατιωτικό χτύπημα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Τέταρτον: Υπάρχει η Γάζα, όπου το Ισραήλ έχει ορκιστεί να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του για μήνες, ενώ ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι η στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου «ξεπέρασε τα όρια αυτού που μπορεί να εκληφθεί ως δικαίωμα αυτοάμυνας» και ότι «η λύση της σύγκρουσης πρέπει να επιβληθεί από το εξωτερικό».