Μαρινάκης: Καμία διάθεση αντιπαράθεσης με την Εκκλησία, αλίμονο
Παρά την ασθένεια του Κυριάκου Μητσοτάκη, το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών δεν θα παραπεμφθεί στις καλένδες. Την ίδια στιγμή πάντως η κυβέρνηση ρίχνει τους τόνους απέναντι στην Εκκλησία, λίγο πριν τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επιβεβαίωσε στο briefing ότι – όπως είχε γράψει εξαρχής το NEWS 24/7 – το υπουργικό συμβούλιο δεν θα πραγματοποιηθεί αύριο, αλλά θα αναβληθεί για λίγες μόνο ημέρες και όχι επ αόριστον.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι να συνεδριάσει το υπουργικό εντός της εβδομάδας, αμέσως μόλις το επιτρέψει η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού και καθώς φαίνεται ότι η επίσκεψη στις ΗΠΑ οδηγείται σε οριστική ακύρωση.
“Ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την επιστροφή του από το Νταβός διεγνώσθη θετικός στη γρίπη Α Η1Ν1 και παραμένει σπίτι του. Ως εκ τούτου, η προγραμματισμένη επίσκεψη στις ΗΠΑ καθίσταται αμφίβολη έως πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί”, ανέφερε ο κ. Μαρινάκης. Σημείωσε ότι εφόσον δεν πάει ο κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ καταρχήν θα συμμετέχει σε όσες συσκέψεις μπορεί μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ θα υπάρξει ανακοίνωση για το υπουργικό συμβούλιο.
“Το υπουργικό αύριο θα αναβληθεί αλλά μιλάμε για λίγες ημέρες όχι επ αόριστον. Θα ενημερωθείτε για το πότε ακριβώς θα γίνει και για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης”, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σχετικό Άρθρο
Μαρινάκης: Διαχρονικός σεβασμός στην εκκλησία – Θα ακούσουμε τις απόψεις της
Υποστήριξε πάντως ότι δεν επρόκειτο για έκτακτο υπουργικό συμβούλιο αλλά για τακτικό, επικαλούμενος ότι κάποιους μήνες γίνονται και δύο συνεδριάσεις. “Δεν υπήρξε επίσπευση για ένα συγκεκριμένο θέμα. Επίκειται και συζήτηση ενός σημαντικού νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο χάρτη των δικαστηρίων”, δήλωσε ειδικότερα ο κ. Μαρινάκης.
Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει ιερό πόλεμο
Ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε πολλάκις το “διαχρονικό σεβασμό απέναντι στην Εκκλησία”, αλλά τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση εισηγείται τα νομοσχέδια και επανέλαβε ότι δεν τίθεται ζήτημα δημοψηφίσματος.
“Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει διάθεση αντιπαράθεσης με την Εκκλησία, αλίμονο”, δήλωσε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: “Η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμα της και δεν βάζει σε δημοψήφισμα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι κάτι που εγκρίθηκε με την ψήφο των πολιτών στις εκλογές. Θεωρούμε ότι είναι σωστό και δίκαιο και θα προχωρήσουμε.”
Επικαλέστηκε μάλιστα και την “τραγική εμπειρία” όπως είπε με το δημοψήφισμα του 2015. Ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: “Οι γυναίκες στη χώρα μας ψήφισαν πρώτη φορά το 1956 με βάση το Σύνταγμα του 1864 που έλεγε ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Θεωρήθηκε ότι είναι στους Έλληνες πολίτες. Δεν ήταν ζήτημα να τεθεί σε δημοψήφισμα κάτι που τώρα το ακούμε και είναι αυτονόητο”.
Σχετικό Άρθρο
Γάμος ομοφύλων: Το “όχι” της κυβέρνησης στην Εκκλησία για το δημοψήφισμα
Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε εξάλλου ότι: “Το κράτος οφείλει -όπως προκύπτει από επιχειρήματα νομικά – να διασφαλίζει ότι υπάρχει ισότητα δικαιωμάτων. Εδώ μιλάμε για ισότητα στο γάμο και διευθέτηση δικαιωμάτων, ώστε να μην υπάρχουν παιδιά δύο και τριών ταχυτήτων, παιδιά ενός κατώτερου θεού. Παιδιά που μεγαλώνουν με δύο άντρες ή δύο γυναίκες μετά από νόμιμη υιοθεσία ενός εξ αυτών, να μην κινδυνεύουν να καταλήξουν σε ίδρυμα, να μην είναι ο ένας γονέας κρυμμένος”.
Κληθείς δε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Πειραιώς πως η κυβέρνηση ουσιαστικά κάνει κανονική μία παρέκκλιση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε να σηκώσει το γάντι.
“Ούτε θέλουμε, ούτε είναι σωστό να μπούμε σε αντιπαράθεση με την Εκκλησία και τους εκπροσώπους της. Για τον πολύ σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας είμαστε ευγνώμονες. Η κυβέρνηση κάνει τη δική της δουλειά όπως περιγράφεται στο πρόγραμμα της και από εκεί και πέρα θα κριθεί από τους πολίτες”, είπε ο κ. Μαρινάκης, ο οποίος στο προηγούμενο briefing είχε δηλώσει ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι αμαρτία απαντώντας στον Θεσσαλιώτιδος και είχε βρεθεί στη συνέχεια στο στόχαστρο ιεραρχών.
Το Μαξίμου σφυρίζει αδιάφορα για Βορίδη
Πάντως παρά την προσωρινή αναβολή του υπουργικού παραμένει το ερώτημα τι θα γίνει με τον Μάκη Βορίδη. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Επικρατείας φέρεται να έχει αποφασίσει να απέχει από την ψηφοφορία αλλά να μην παραιτηθεί από την κυβέρνηση.
Σχετικό Άρθρο
Γάμος ομοφύλων: “Σύμφωνο συμβίωσης” Άδωνι με την καρέκλα και το παιχνίδι του Βορίδη
Ο κ. Μαρινάκης ωστόσο απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα εάν μπορεί ένας υπουργός να μη στηρίξει νομοσχέδιο της κυβέρνησης και να παραμείνει στη θέση του. “Ήταν πολύ συγκεκριμένη η διατύπωση του πρωθυπουργού στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ. Είπε ότι οι υπουργοί συμμετέχουν στο υπουργικό, όπου εγκρίνονται τα νομοσχέδια, άρα έχουν αυξημένη θεσμική υποχρέωση”, ανέφερε και πρόσθεσε:
“Ας προκαταλάβουμε γεγονότα. Δε θα μπορούσα να γνωρίζω τις αποφάσεις του εκάστοτε από τους υπουργούς για το τι θα κάνουν σε μία ψηφοφορία ως βουλευτές και ποιες θα είναι στη συνέχεια οι αποφάσεις του πρωθυπουργού”.
Ο κ. Μαρινάκης διέψευσε επίσης ότι με το ΦΕΚ που δίνει αναβαθμισμένες αρμοδιότητες στον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, ψαλιδίζονται οι αρμοδιότητες του κ. Βορίδη. Επικαλέστηκε ότι και στο προηγούμενο ΦΕΚ περιγράφονται τα περισσότερα, άρα δεν είναι κάποια αρμοδιότητα που φεύγει από τον έναν υπουργό Επικρατείας και πάει σε άλλον.
Ξεκαθάρισε τέλος ότι δεν θα γίνουν αλλαγές στις βασικές αρχές του νομοσχεδίου, όπως τις έχει περιγράψει ήδη ο πρωθυπουργός. “Επί της αρχής η κυβέρνηση σέβεται τις διαδικασίες και ακούει προτάσεις. Και αυτό είναι ένα νομοσχέδιο που θα δώσουμε σημασία στο διάλογο. Από εκεί και πέρα, καμία πρόθεση της κυβέρνησης να υποχωρήσει από τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου, που είναι η ισότητα στο γάμο και η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών.”