Κραυγή αγωνίας από τον ΟΗΕ για την ανθρωπιστική “κόλαση” στη Γάζα
Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ άρχισε σήμερα πενθήμερη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή για να συζητήσει με κυβερνητικούς αξιωματούχους και την κοινωνία των πολιτών σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που λαμβάνουν χώρα καθώς κλιμακώνεται η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.
“Ήταν ένας ολόκληρος μήνας σφαγής, αδιάκοπου πόνου, αιματοχυσίας, καταστροφής, οργής και απελπισίας”, αναφέρει σε δήλωσή του ο Τουρκ. “Παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων βρίσκονται στη ρίζα αυτής της κλιμάκωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην εξεύρεση μιας διεξόδου απ’ αυτή τη δίνη του πόνου”.
Ο Τουρκ βρίσκεται σήμερα στο Κάιρο και θα επισκεφθεί αύριο, Τετάρτη, τη Ράφα, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με τη Γάζα, πριν ταξιδέψει μεθαύριο, Πέμπτη, στο Αμμάν, ανακοινώθηκε από το γραφείο του.
Σχετικό Άρθρο
Ένας μήνας Πολέμου στη Γάζα – Οι αριθμοί της φρίκης
Υπενθυμίζεται πως, κατά την έκκλησή του για επείγουσα κατάπαυση του πυρός, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η Γάζα γίνεται “νεκροταφείο για τα παιδιά”.
“Οι χερσαίες επιχειρήσεις των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων και οι συνεχείς βομβαρδισμοί πλήττουν πολίτες, νοσοκομεία, στρατόπεδα προσφύγων, τζαμιά, εκκλησίες και εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των καταφυγίων. Κανείς δεν είναι ασφαλής”, είπε ο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους.
“Την ίδια στιγμή, η Χαμάς και άλλοι μαχητές χρησιμοποιούν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και συνεχίζουν να εκτοξεύουν ρουκέτες αδιακρίτως προς το Ισραήλ”, είπε.
Διεθνείς οργανισμοί έχουν δηλώσει ότι τα νοσοκομεία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τους τραυματίες και τα τρόφιμα και το καθαρό νερό εξαντλούνται με τις παραδόσεις βοήθειας που δεν είναι αρκετά κοντά. “Χρειαζόμαστε μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Έχουν περάσει 30 ημέρες. Φτάνει πια. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα”, ανέφερε δήλωση από τους επικεφαλής πολλών οργάνων των Ηνωμένων Εθνών.
“Όχι” σε γενική κατάπαυση πυρός από Νετανιάχου
Την ίδια ώρα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απορρίπτει την ιδέα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας εάν προηγουμένως δεν έχουν αφεθεί ελεύθεροι οι όμηροι που κρατά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.
«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, γενική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς απελευθέρωση των ομήρων», είπε.
«Σε ό,τι αφορά μικρές παύσεις –μια ώρα εδώ, μια ώρα εκεί–, τις κάνουμε ήδη», πρόσθεσε ο κ. ισραηλινός πρωθυπουργός.
Αντίθετα, δήλωσε πως η χώρα του θα αναλάβει τη «συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας επ’ αόριστον αφού τερματιστεί ο πόλεμος.
Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του παλαιστινιακού θύλακα μετά τον πόλεμο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός απάντησε: «αυτοί που δεν θέλουν να συνεχίσουν στον δρόμο της Χαμάς».
Σφίγγει ο κλοιός στη Γάζα
Έχοντας περικυκλώσει την πυκνοκατοικημένη πόλη της Γάζας στα βόρεια του θύλακα, όπου εδρεύει η ισλαμιστική ομάδα της Χαμάς, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι κατέλαβε ένα συγκρότημα μαχητών και επρόκειτο να επιτεθεί σε μαχητές που κρύβονταν σε υπόγεια τούνελ.
Τουλάχιστον 23 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε δύο ξεχωριστές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές τα ξημερώματα της Τρίτης στις πόλεις Χαν Γιουνίς και Ράφα στη νότια Γάζα, δήλωσαν υγειονομικοί αξιωματούχοι.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Τρίτη ότι πήρε τον έλεγχο ενός στρατιωτικού προπύργιου της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου είπε ότι οι δυνάμεις εντόπισαν αντιαρματικούς πυραύλους και εκτοξευτές, όπλα και διάφορα υλικά πληροφοριών.
Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν αρκετούς μαχητές της Χαμάς που είχαν εγκλωβιστεί σε ένα κτίριο κοντά στο νοσοκομείο al-Quds και σχεδίαζαν να εξαπολύσουν επίθεση κατά των ισραηλινών δυνάμεων, ανέφερε.
Από την 7η Οκτωβρίου, κατά τις ισραηλινές αρχές, έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.400 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, κυρίως την ημέρα της άνευ προηγουμένου επίθεσης σε τομείς της ισραηλινής επικράτειας που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, της πιο πολύνεκρης από καταβολής του κράτους του Ισραήλ το 1948. Η Χαμάς πήρε επίσης πάνω από 240 ομήρους και τους μετέφερε στη Γάζα.
Κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς χθες Δευτέρα, τουλάχιστον 10.022 άνθρωποι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 4.000 και πλέον παιδιών, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας στους καταστροφικούς βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε έκτοτε ο ισραηλινός στρατός από τον αέρα, τη θάλασσα και την ξηρά.