Κοντογεώργης: “Η επιμονή στο Ταμείο Ανάκαμψης ενίσχυσε το κομμάτι της υγείας και τον προϋπολογισμό”
“Το να μιλήσεις για την υγεία και να σχεδιάσεις υπερβατικά, έχοντας να λύσεις πρώτα δομικά προβλήματα της υγείας ήταν ένα ζητούμενο και στην πανδημία. Πέραν της καθημερινής έγνοιας, νομίζω ότι τα συλλογικά βιώματα κοινωνιών κρατών, αλλά βέβαια και τα ατομικά, παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικής”, επισήμανε ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θανάσης Κοντογεώργης, στο πλαίσιο συζήτησης για την Υγεία στην Ευρώπη, του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς 10 – 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ο κ. Κοντογεώργης είπε χαρακτηριστικά: «Σκέφτηκα πόσο δρόμο έχουμε διανύσει από το 2019, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός και από τότε άρχισε να εφαρμόζει το σχέδιο. Πριν φτάσει η πανδημία ήταν ουσιαστικά ένα σχέδιο ισχυροποίησης της χώρας και ισχυροποίησης προφανώς στο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα στους λόγους εσωτερικής ισχύος μιας χώρας».
Ο Υφυπουργός πρόσθεσε: «Πρέπει να κοιτάξουμε ουσιαστικά πώς προστατεύουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο, τι κάνουμε στο σχολείο για την παχυσαρκία, το τσιγάρο και ούτω καθεξής. Τι κάνουμε στους χώρους εργασίας, πώς ουσιαστικά σε έναν πληθυσμό που γηράσκει πρέπει να εξασφαλίσουμε καλή μακροχρόνια φροντίδα. (…) Το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά επέμενε πάρα πολύ τότε και με το ταμείο ανάκαμψης, προκειμένου να υπάρχει ένας κοινωνικός πυλώνας στη λογική της ανάκαμψης, αυτό ενίσχυσε το κομμάτι της υγείας, αυτό ενίσχυσε τον προϋπολογισμό μας, τη δυνατότητα που έχουμε τώρα προκειμένου να έχουμε μεγαλύτερο και περισσότερο και αξιόπιστο υγειονομικό προσωπικό, τις δομές μας, όλα αυτά που συνθέτουν ένα νέο χάρτη στην Υγεία».
Από την πλευρά της, η Δέσποινα Σπανού, επικεφαλής του γραφείου του αντιπροέδρου Μαργαρίτη Σχοινά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημείωσε: «Στην Ευρώπη έχουμε πάντα τη μεγάλη δυνατότητα να δουλεύουμε μαζί και οι 27. Το κάναμε μόνοι μας γιατί υπήρχε πολιτική βούληση. Πριν λίγες εβδομάδες συμφωνήθηκε στην Ευρώπη ο κανονισμός για τον ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων Υγείας. Δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο ώστε όλοι να μπορέσουμε να προσφέρουμε σε έρευνα και ανάπτυξη. Όλοι οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα. Το ευρωβαρόμετρο έδειξε ότι 1 στους 2 πολίτες της Ευρώπης ήταν υπέρ της πρόσβασης στα δεδομένα, υπό την προϋπόθεση της ασφάλειας». Παράλληλα τόνισε η κα. Σπανού: «Έχουμε ένα ταλέντο στο να είμαστε αποδοτικοί στις μεταβάσεις μας. Η Ελλάδα πρωτοστάτησε στη δημιουργία του πιστοποιητικού covid-19. Σήμερα υπάρχει σε 70 χώρες. Στην ψηφιοποίηση μπορούμε να προσφέρουμε πολλά».
Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, Σύμβουλος του Πρωθυπουργού τόνισε με τη σειρά του: «Η Ευρώπη σε ότι αφορά το κομμάτι της έρευνας και ανάπτυξης και παραγωγής έχει μείνει πίσω. Πρέπει η Ευρώπη στο κομμάτι της Υγείας να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της. Γίνεται προσπάθεια προκειμένου να γίνει επαναπατρισμός στην παραγωγή πρώτων υλών. Υπάρχει προσπάθεια και πρέπει να αναπτυχθεί το κομμάτι της έρευνας και ανάπτυξης».
Επιπλέον ανέφερε ότι «εφόσον θέλουμε να δώσουμε κίνητρα στη βιομηχανία, πρέπει να αξιολογήσουμε τα προϊόντα που θέλουμε».
Ο Παναγιώτης Πρόντζας, επικεφαλής στρατηγικής και επενδύσεων της Grant Thornton υπογράμμισε: «Η γήρανση του πληθυσμού θα αυξήσει την πίεση των συστημάτων, θα πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις. Αναμένουμε ασθένειες που συνδέονται με τις αλλαγές στο περιβάλλον, ασθένειες που αφορούν στο αναπνευστικό, αλλά και σχετιζόμενες με την ψυχική Υγεία». Όπως είπε χαρακτηριστικά «στην Ελλάδα δαπανούμε περίπου το 0,4% για την Υγεία, έναντι του αντίστοιχου 0,75% στην Ευρώπη».
Η Υβώνη Παπαστελάτου, Γενική Διευθύντρια Specialty Care, Ελλάδας & Κύπρου της Sanofi Country Lead από μεριά της δήλωσε: «Η φαρμακοβιομηχανία αποτελεί μοχλό ανάπτυξης στην ΕΕ. Μιλάμε για τις ζωές των ανθρώπων και για το να φτάσουν τα φάρμακα εκεί που πρέπει για να ληφθούν από τον πολίτη. Η Υγεία πλέον είναι πλέον επένδυση και όχι δαπάνη. Η φαρμακευτική βιομηχανία είναι νούμερο ένα συνεισφέρουσα σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Πρόσθεσε, δε: «Χάνει έδαφος η καινοτομία στην Ευρώπη. Η πρόσβαση των φαρμάκων στην Ευρώπη γίνεται πιο δύσκολη. Να αναγνωριστεί η αξία της Υγείας, με πλάνο διατήρησης της Υγείας στην Ευρώπη. Να μιλήσουμε για πιο βιώσιμα συστήματα διαχείρισης των αποθεμάτων των φαρμάκων στην Ευρώπη». Τέλος η κ. Παπαστελάτου ανέφερε: «θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε με κλινικές μελέτες, DATA AI και ανθρώπινο δυναμικό (ταλέντα)».