Κόκκαλης: Προτεραιότητά μας η κατάργηση του Άρθρου 86
«Ο ΚΟΣΜΟΣ ζητάει την αναθεώρηση του Άρθρου 86 του Συντάγματος και δεσμεύεται πως θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για την κατάργησή του, καθιστώντας το όρο για κάθε συνεργασία – πολιτική, ή κυβερνητική. Για εμάς, η κατάργηση του Άρθρου 86 καθίσταται από σήμερα η πρώτη προτεραιότητα στο πρόγραμμα και την πολιτική μας δράση», τόνισε ο γραμματέας και ευρωβουλευτής των Πρασίνων Πέτρος Κόκκαλης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με θέμα «ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ: Η Δικαιοσύνη ξεκινάει από ψηλά».
Τον Πέτρο Κόκκαλη πλαισίωσαν οι συνταγματολόγοι Ξενοφώντας Κοντιάδης και Γιώργος Σωτηρέλης. Το έναυσμα για την εκκίνηση του εν λόγω προαναθεωρητικού διαλόγου, καθώς σε περίπου οκτώ μήνες είναι δυνατή η αναθεώρηση που έδωσε το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και η συγκέντρωση περίπου 1,5 εκατ. υπογραφών από τους συγγενείς των θυμάτων.
Σε μια αναδρομή της εφαρμογής του εν λόγω άρθρου, είπε ότι «η επί της αρχής ορθή πρόβλεψη» της ασυλίας πολιτικών για την πολιτική τους δράση, «κακοποιήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες», με αποτέλεσμα οι πολίτες να έχουν βεβαιότητα για «την απουσία δικαίου», όποτε εμπλέκεται πολιτικός. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, ο μέσος πολίτης βιώνει καθημερινά απουσία δικαίου όπως τις αγωγές τύπου SLAPP για όποιον τολμήσει να κινηθεί εναντίον ισχυρών.
«Σήμερα για τα Τέμπη, 77% των πολιτών πιστεύουν πως υπάρχει συγκάλυψη και 88% θεωρεί ότι εδώ και 12 μήνες δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στην απόδοση ευθυνών».
Σχετικό Άρθρο
ΚΟΣΜΟΣ για Τέμπη: Γιατί δεν έχει επέμβει ακόμα Εισαγγελέας;
Σε μια ειδική αναφορά στο δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, είπε ότι «έκανε μια αποκάλυψη που τεκμηρίωνε μια ακόμη πτυχή της μηχανής συγκάλυψης από την κυβέρνηση λίγες ώρες μετά το τραγικό δυστύχημα», υπογραμμίζοντας ότι «ορθά τέθηκε η πρόταση δυσπιστίας».
«Όσα γίνονται όπως η εξεταστική επιτροπή, η μη έκκληση από την πλειοψηφία της προανακριτικής, η πρόταση μομφής θα είχαν αποφευχθεί καθώς και η δυσθυμία της κοινωνίας αν δεν υπήρχε το άρθρο 86 του Συντάγματος», τόνισε ο Ξενοφών Κοντιάδης, Συνταγματολόγος, Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου. Αν δεν χρειαζόταν δηλαδή η μεσολάβηση της Βουλής για να ξεκινήσει ποινική δίωξη.
Είναι πλέον επιτακτική η πλήρης κατάργηση της ανάμιξης της Βουλής στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά υπουργών, είπε ο Γιώργος Σωτηρέλης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΕΚΠΑ. Προσθέτοντας ότι πρέπει να προβλεφθεί η άσκηση ποινικής δίωξης να περιέλθει σε ένα συλλογικό δικαστικό σώμα με μείζονες εγγυήσεις (όπως, πχ, η Ολομέλεια των Εφετών της Αθήνας).
Για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας των δικαστηρίων τόνισε ότι πρέπει να κοπεί ο ομφάλιος λώρος, και να μη επιλέγει η εκτελεστική εξουσία την ηγεσία των δικαστών. Στο θέμα των υποκλοπών ήταν μέρος του προβλήματος, υπογράμμισε ενώ για τα Τέμπη επιφυλάχθηκε να απαντήσει λέγοντας «είναι νωρίς ακόμη».
Στην αναθεώρηση , πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να αλλάξει η διαδικασία και για τις εξεταστικές επιτροπές και για παράδειγμα να ορίζεται μια επιτροπή από την ίδια την εξεταστική από προσωπικότητες κύρους, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν να κάνουν ένα πόρισμα αντί το κάθε κόμμα το δικό του.
Επίσης πρότεινε τη σύσταση Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον έλεγχο της συνταγματικότητας και να αναλάβει την εκδίκαση υποθέσεων που παραπέμπονται οι υπουργοί.
Στην ερώτηση στο πλαίσιο της συζήτησης ακολούθησε, για ενδεχόμενη παραμπομπή των δύο υπουργών, οι συνταγματολόγοι απάντησαν ότι αυτή τη στιγμή η μόνη λύση είναι η προανακριτική, εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία.
Ως προς την πρόταση δυσπιστίας ο κ. Σωτηρέλης δεν απαξίωσε την πρωτοβουλία, λέγοντας ότι «κατατίθεται όχι μόνον για να πέσει μια κυβέρνηση αλλά και για να ασκηθεί έντονος κοινοβουλευτικός έλεγχος».
Στο επιχείρημα ότι η συλλογή των υπογραφών είναι ένδειξη λαϊκισμού, απάντησε ότι οι υπογραφές αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο ενός προβλεπόμενου συνταγματικού θεσμού, της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας (με την αναθεώρηση του 2019) αν και δεν έχει ψηφιστεί ο συγκεκριμένος νόμος.
Στο ερώτημα για το ενδεχόμενο συνεργασιών, ο κ. Κόκκαλης είπε ότι θα προσπαθήσουμε να εδραιώσουμε ένα κόμμα που θα ανήκει στην πανευρωπαϊκή πράσινη οικογένεια. Να υπάρχει ένας Έλληνας ευρωβουλευτής στην ευρωπαϊκή ομάδα και μέσα απ ‘αυτή τη δράση επιδιώκουμε συνεργασίες με προγραμματικό ορίζοντα και απέναντι στη μισαλλοδοξία και αυτούς που βρίσκονται δεξιά της δεξιάς, «δεδομένου ότι έχουμε γενετική αντιφασιστική προδιάθεση».
Ερωτηθείς για την παρουσία διεθνών παρατηρητών, στις επερχόμενες εκλογές, όπως ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Κόκκαλης απάντησε ότι «η χώρα μας δεν έχει ανάγκη απ’ αυτή τη διαδικασία»
Μπορεί κάποιος να κάνει κριτική στην ποιότητα της δημοκρατίας αλλά πρέπει να σέβεται την ίδια τη διαδικασία η οποία είναι επίσης μέρος του κράτους δικαίου και όχι να την ευτελίζει λέγοντας ότι «όλοι ίδιοι είναι» και ότι πρόκειται για «σόου», είπε χαρακτηριστικά.
Οι ομιλητές υπερασπίστηκαν την ύπαρξη του αδιάβλητου των εκλογών, μια κατάκτηση της μεταπολίτευσης, για να προσθέσει ο γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ ότι πρώτη φορά μετά τη χούντα επικριθήκαμε από την Ευρώπη για το κράτος δικαίου και δεν πρέπει να έχουμε άλλες τέτοιες πρωτιές.
Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η απάντηση του κ. Σωτηρέλη, ο οποίος είπε ότι ως προς το αδιάβλητο των εκλογών «δεν έχουν εγερθεί ούτε νομίζω ότι θα εγερθούν υπόνοιες». Αλλά για την επιστολική ψήφο, εξέφρασε επιφυλάξεις προσθέτοντας πάντως ότι «θα αρκούσε ένας διακομματικός έλεγχος των εκλογών και όχι ξένοι παρατηρητές».
Μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Απριλίου ο ΚΟΣΜΟΣ θα κάνει τις πρώτες ανακοινώσεις για τους υποψήφιους και το πρόγραμμά του, είπε ο γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ σε ερώτηση του ΑΠΕ, παραπέμποντας στο πρόγραμμα των ευρωπαίων πρασίνων όπως ψηφίστηκε στη Λυών και το οποίο όπως είπε «είναι κάτι που μας δεσμεύει».