Κακούργημα η παράβαση κόκκινου με βαριά σωματική βλάβη
Την κατασκευή ενός σωφρονιστικού ιδρύματος για ήσσονος σημασίας εγκλήματα εξήγγειλε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιω. Μπούγας, κατά την παρουσίαση του νέου Σχεδίου Νόμου για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Η δήλωση έλαβε χώρα ως απάντηση του υπουργείου στο ερώτημα που θα τοποθετούνται οι έγκλειστοι καταδικασθέντες για πλημμεληματικές πράξεις με ποινή κάθειρξη τριών ετών και πάνω. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, θα υπάρξει εκτενέστερη παρουσίαση στο μέλλον, ωστόσο υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία σωφρονιστικού ιδρύματος όπου θα στεγάζονται.
Σχετικό Άρθρο
Ποινικός κώδικας: Αυστηρότερες ποινές για ενδοοικογενειακή βία
Στα 105 άρθρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, προβλέπονται και ζητήματα που δεν είχαν μέχρι σήμερα γίνει γνωστά. Μεταξύ αυτών:
- Η παραβίαση κόκκινο σηματοδότη που επιφέρει βαριά σωματική βλάβη ή θάνατο αποκτά κακουργηματική μορφή
- Καταργείται η υποχρέωση έγκλησης για το αδίκημα της απάτης και της απάτης μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών. Όπως διευκρινίστηκε με τον τρόπο αυτό θα διώκονται και οι δράστες απάτης μέσω fishing. Μέχρι σήμερα απεκόμιζαν μεγάλο περιουσιακό όφελος, το οποίο όμως αποτελούνταν από μικρά ποσά και πολλά θύματα που δεν επιθυμούσαν να προχωρήσουν σε έγκληση.
- Προβλέπεται η αυτεπάγγελτη δίωξη για κακόβουλη αποφυγή της διατροφής. Μέχρι σήμερα οι δικαιούχοι έπρεπε να υποβάλουν έγκληση δηλαδή να καταθέσουν παράβολο ύψους 100 ευρώ, είχε 3μηνη προθεσμία ενώ έθετε ενδεχομένως σε κίνδυνο την επιβίωση ανήλικου τέκνου.
- Καταργείται το αδίκημα της απλής δυσφήμισης και προσδιορίζεται ο κύκλος των τρίτων προσώπων. Μέχρι σήμερα σε αυτά περιλαμβάνονταν και οι δικαστές, οι εισαγγελείς και οι δικαστικοί υπάλληλοι ενώ το σχέδιο νόμου προσδιορίζει πως τα πρόσωπα αυτά εξαιτίας των καθηκόντων τους, δεν θεωρούνται τρίτα πρόσωπα.