Η πιο απάνθρωπη μορφή βασανιστηρίων είναι ελληνική πατέντα
Προ ολίγων ωρών δημοσιεύτηκε έκθεση για τον τρόπο που συμπεριφέρεται η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ (ICE) στους ανθρώπους που μπαίνουν παράνομα στη χώρα.
Ο τίτλος ήταν «ατελείωτος εφιάλτης: βασανιστήρια και απάνθρωπη συμπεριφορά στην απομόνωση της Υπηρεσίας».
Συντάχθηκε από τους Γιατρούς για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PHR), ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ (HMS) και καθηγητές και φοιτητές στο Κλινικό Πρόγραμμα Μετανάστευσης και Προσφύγων (HIRCP) της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ.
Βασίζεται σε έγγραφα του ICE που ελήφθησαν έπειτα από έξι χρόνια σχετικών αιτημάτων, επί του Νόμου περί Ελευθερίας της Πληροφορίας (FOIA).
Οι ερευνητές του HMS πραγματοποίησαν επίσης εις βάθος συνεντεύξεις με 26 άτομα που κρατούνταν σε απομόνωση σε εγκαταστάσεις κράτησης μεταναστών τα τελευταία χρόνια.
Είναι η πρώτη μελέτη που αναφέρει δεδομένα σχετικά με την απομόνωση σε 125 εγκαταστάσεις κράτησης στις ΗΠΑ, από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως τον Σεπτέμβριο του 2023. Καλύπτει δηλαδή, τις κυβερνήσεις των Τραμπ και Μπάιντεν.
Αποκαλύφθηκε πως η ICE χρησιμοποίησε την απομόνωση τουλάχιστον 14.264 φορές από το 2018 έως το 2023.
Η απομόνωση πληροί τα κριτήρια του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, όταν ξεπερνά τις 15 ημέρες.
Έγγραφα δείχνουν ότι τα άτομα που βρέθηκαν στην απομόνωση της ICE, πέρασαν κατά μέσο όρο 27 ημέρες σε αυτήν.
«Οι πρακτικές απομόνωσης του ICE προκαλούν απαράδεκτες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ισόβιες συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία» δήλωσε η Katherine Peeler, MD, εκ των συγγραφέων της έκθεσης, ιατρικός ειδικός στο PHR και επίκουρος καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
Πρόσθεσε ότι «πολλοί άνθρωποι που ζητούν άσυλο και άλλοι μετανάστες έρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες αναζητώντας ασφάλεια μόνο και μόνο για να εξαναγκαστούν σε ένα κλειστοφοβικό κελί για εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια».
Η εργασία προφανώς και ζητά το τέλος αυτής της πρακτικής.
ΟΙ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Ιστορικά υπήρξαν πρακτικές βασανισμού που έχουν απαλλάξει δια παντός τους σεναριογράφους από την ανάγκη να εξαντλήσουν τη φαντασία τους για να σκαρφιστούν κάτι σχετικό. Ομολογουμένως έχουν γίνει βήματα προόδου, ωστόσο ακόμα εκτελούνται βασανιστήρια στον κόσμο.
Μόνο η Κίνα έχει κάπου στα 100 διαφορετικά, κατά την International Society for Human Rights.
Πολλά τα χρησιμοποιεί και η CIA, σύμφωνα με την ISHR.
Το Best Diplomates ερεύνησε όλες τις μεθόδους βασανιστηρίων που χρησιμοποιούνται όσο υπάρχουν άνθρωποι και κατέληξε στο ότι η χειρότερη είναι ο «χάλκινος ταύρος».
Την επινόησε ο Αθηναίος τεχνίτης ορειχάλκου και εφευρέτης Περίλαος, τον 6ο αιώνα π.Χ.
Ο Σικελός τύραννος Φάλαρις διέταξε να το φτιάξουν στον Ακράγαντα.
Η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα μέσο εκτέλεσης που θα τρομοκρατούσε τους ανθρώπους που διαφωνούσαν με τη βασιλεία του τυράννου.
Ο Περίλαος κατασκεύασε ένα ομοίωμα ταύρου από χαλκό, σε φυσικό μέγεθος. Το εσωτερικό ήταν κούφιο και σε μια από τις πλευρές υπήρχε το άνοιγμα από το οποίο έμπαινε ο κρατούμενος. Κάτω από την κατασκευή άναβαν φωτιά που στην ουσία έψηνε τον κρατούμενο.
Στις λεπτομέρειες της μεθόδου ανήκαν οι τρύπες που δημιουργούνταν στα ρουθούνια του ταύρου, προκειμένου να ακούγονται τα ουρλιαχτά του θύματος, όπως καιγόταν -σε κάθε επαφή του δέρματος τους με τον χαλκό που πύρωνε ολοένα και περισσότερο.
Ο θάνατος ήταν αργός και βασανιστικός.
Όπως αναφέρει η Ιστορική Βιβλιοθήκη του Διόδωρου του Σικελιώτη, όταν ο Περίλαος παρουσίασε το έργο του στον τύραννο, εκείνος τον διέταξε να κάνει την πρακτική επίδειξη. Έγινε το πρώτο θύμα του «χάλκινου ταύρου».
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Νέρωνα, η ίδια συσκευή χρησιμοποιήθηκε για να σκοτώσει τους πρώτους χριστιανούς.
Κρίνεται ως η χειρότερη μέθοδος βασανιστηρίου, λόγω της σοβαρότητας της αγωνίας και του ψυχολογικού παράγοντα ενός ανθρώπου που καίγεται ζωντανός, σιγά-σιγά.
Έκτοτε η κατασκευή λειτουργεί ως υπενθύμιση του βάθους της ανθρώπινης σκληρότητας και της εφευρετικότητας των τεχνικών βασανιστηρίων.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΟΥ
Kάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον «ματωμένο αετό» που είναι ο κύριος ανταγωνιστής του «χάλκινου ταύρου», στη λίστα με τα πιο σκληρά, απάνθρωπα και φρικιαστικά βασανιστήρια.
Ο «ματωμένος αετός» επινοήθηκε από τους Βίκινγκς.
Το θύμα ξάπλωνε μπρούμυτα, το έδεναν και ακολουθούσε η αποκοπή των πλευρών από την σπονδυλική στήλη, με ένα αιχμηρό εργαλείο. Οι πνεύμονες αφαιρούνταν από τον δήμιο, με το περίγραμμα του σώματος να παραπέμπει σε ανοιχτά φτερά αετού.
Ο όμηρος πέθαινε από συνδυασμό βλάβης οργάνων, σοκ και απώλειας αίματος.