πολιτική

Η απάντηση Γεραπετρίτη στις κατηγορίες ότι υποκλίθηκε στον Ερντογάν

Για βήμα βήμα προσέγγιση με την Τουρκία έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κάνοντας στην ΕΡΤ τον απολογισμό της επίσκεψης Ερντογάν.

Έθεσε μάλιστα ως στόχο, “όταν ωριμάσουν οι συνθήκες”, να ξεκινήσει και διάλογος για τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Αυτή είναι, υπογράμμισε, “η μόνη διαφορά με την Τουρκία που μπορεί να τεθεί ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης”. Δεν αναφέρθηκε πάντως ευθέως σε προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάρης.

Ο κ. Γεραπετρίτης σχολίασε ότι διαφωνίες με την Τουρκία θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, αλλά ζητούμενο είναι “να μην προκαλούν επικίνδυνες καταστάσεις”.

Δήλωσε επίσης ότι η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα “είχε προετοιμαστεί λεπτό προς λεπτό, είχε υπάρξει επιμέλεια, φρόνηση και σύνεση”. Υποστήριξε μάλιστα ότι “η σοβαρότητα με την οποία χειριστήκαμε τα ελληνοτουρκικά φάνηκε από την κινησιολογία των ηγετών”, καθώς και ότι και στις συναντήσεις των υπουργών υπήρξε εικόνα ειλικρίνειας και “ανοιχτότητας”.

Σχετικό Άρθρο

Πολιτική

Το δώρο του Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ερωτηθείς εάν ήταν προγραμματισμένη η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ισχυρισμό Ερντογάν περί “τουρκικής μειονότητας στη δυτική Θράκη”, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε: “Η ελληνική διπλωματία είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα”. Ανέφερε επίσης ότι “για το ζήτημα των μειονοτήτων γνωρίζουμε ότι υπάρχει διαφορά στην προσέγγιση, όπως υπάρχει διαφορά και στην προσέγγιση για Μέση Ανατολή και Κύπρο. Οι διαφορές αυτές θα πρέπει να γίνουν αντικείμενο συζήτησης. Εγώ είμαι οπαδός της διαβουλευτικής διαδικασίας”.

Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε επίσης και σε σχόλια πως υποκλίθηκε υποδεχόμενος τον κ. Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο.

“Εγώ δεν μπορώ παρά να είμαι ειλικρινής με τους συνομιλητές μου και να κινούμαι σε βάση αρχών και αξιών. Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις το τελευταίο δεκάμηνο δυνητικής έντασης, που καταφέραμε να αποσυμπιέσουμε. Υπάρχει μία καλή προσωπική σχέση μεταξύ των ΥΠΕΞ. Με τον Ερντογάν έχουμε μία τυπική σχέση”, είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Και πρόσθεσε: “Εγώ καταλαβαίνω ότι και μέσα στην Ελλάδα υπάρχουν φωνές αντίθετες στην προσέγγιση με την Τουρκία. Μπορώ να δεχθώ κάθε άποψη. Δεν κατανοώ όμως τον τρόπο με τον οποίο θα προσπαθήσει κάποιος να ρίξει σκιές στην πολύ αποδοτική αυτή επίσκεψη. Εγώ θα αποδίδω πάντοτε το δέοντα σεβασμό στην αρχηγό του κράτους μου (σ.σ. την Κατερίνα Σακελλαροπούλου). Άλλωστε τον κ. Ερντογάν τον είδα το πρωί, εγώ τον υποδέχθηκα στο αεροδρόμιο”.

Σχετικό Άρθρο

Πολιτική

Ο Ερντογάν μίλησε για “τουρκική μειονότητα”, ο Μητσοτάκης απάντησε με συνθήκη Λωζάνης

Ερωτηθείς τι προσδοκά η Αθήνα από την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα την επόμενη άνοιξη, ο κ. Γεραπετρίτης έβαλε πάντως χαμηλά τον πήχη. “Έχουμε χτίσει ένα καλό θεμέλιο πάνω στο οποίο θα προχωρήσουμε. Υπογράψαμε 15 συμφωνίες. Αισθάνομαι λίγο πιο δυνατός να μπορέσω να διαχειριστώ ως μέλος της κυβέρνησης την οποία ένταση”, είπε και πρόσθεσε:

“Ναι, θα υπάρξουν εντάσεις. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση δύο χώρες, που ζουν δίπλα δίπλα, έχουν ανάμεσα τους το Αιγαίο, να μην έχουν εντάσεις. Όμως με καλή προαίρεση στο πεδίο και αρχές στην πολιτική μας, οι εντάσεις δεν θα ανακόψουν την πορεία για καλύτερες σχέσεις”.

Ο υπουργός Εξωτερικών θέλησε άλλωστε να διαβεβαιώσει τον ελληνικό λαό ότι “όλα τα επόμενα βήματα είναι σχεδιασμένα με φρόνηση και επαγγελματισμό”. Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν ειδικότερα, όπως ανέφερε, σειρά συναντήσεων για τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε τέλος ότι ήδη έχει ζητήσει να ενημερώσει την επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για την επίσκεψη Ερντογάν, ώστε να έχουν εικόνα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button