Γνώρισε το Ευρωκοινοβούλιο – Οι βουλευτές ανά χώρα και οι πολιτικές ομάδες
Περίπου έναν χρόνο πριν από τις Ευρωεκλογές, θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πόσοι είναι οι Ευρωβουλευτές ανά χώρα, ποιες και πόσες οι πολιτικές ομάδες και πώς αυτές σχηματίζονται;
Στο Ευρωκοινοβούλιο εκλέγονται 705 βουλευτές από τις 27 χώρες/μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αριθμός των θέσεων που έχει κάθε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξαρτάται από τον πληθυσμό της.
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η νέα κατανομή των εδρών τηρεί την αρχή της «φθίνουσας αναλογικότητας», βάσει της οποίας τα μεγαλύτερα κράτη μέλη έχουν λιγότερες κατά κεφαλήν έδρες -κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό τους- από τα μικρότερα.
Ο μίνιμουμ αριθμός ευρωβουλευτών ενός κράτους μέλους της ΕΕ είναι οι 6. Ο μάξιμουμ είναι οι 96. Τους είχε η Γερμανία μετά τις εκλογές του 2019.
Οι Ευρωβουλευτές ομαδοποιούνται βάσει πολιτικής συγγένειας (βλ. πολιτική τοποθέτηση) και όχι εθνικότητας.
Για να σχηματιστεί μια πολιτική ομάδα απαιτούνται τουλάχιστον 23 βουλευτές, οι οποίοι εκπροσωπούν τουλάχιστον το ¼ του συνόλου των κρατών.
Τη σήμερον ημέρα υπάρχουν 7 πολιτικές ομάδες. Υπάρχουν και βουλευτές δεν ανήκουν πουθενά. Αναφέρονται ως «μη εγγεγραμμένοι».
Ποιες είναι οι πολιτικές ομάδες
Τα τρία παλαιότερα πολιτικά κόμματα (βλ. πολιτικές ομάδες) είναι οι χριστιανοδημοκράτες, οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι.
Το 1953, οι κεντροδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες και συντηρητικοί άρχισαν να οργανώνονται στην Χριστιανοδημοκρατική Ομάδα και αργότερα άλλαξαν το όνομά τους σε Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).
Τα κεντροαριστερά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα σχημάτισαν τη Σοσιαλιστική Ομάδα, γνωστή πλέον ως Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D).
Οι φιλελεύθεροι και οι δημοκράτες συγκεντρώθηκαν υπό την Ομάδα των Φιλελευθέρων, την οποία τώρα αποκαλούμε Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE).
Όλοι μοιράζουν το χρόνο τους μεταξύ των εκλογικών περιφερειών τους, του Στρασβούργου όπου πραγματοποιούνται 12 συνεδριάσεις ολομέλειας τον χρόνο και των Βρυξελλών -συμμετέχουν εκεί σε πρόσθετες συνεδριάσεις ολομέλειας, καθώς και σε συνεδριάσεις επιτροπών και πολιτικών ομάδων.
Κάθε πολιτική ομάδα μεριμνά για την εσωτερική της οργάνωση, ορίζοντας έναν/μια πρόεδρο (σε κάποιες περιπτώσεις, υπάρχουν δυο συμπρόεδροι), ένα προεδρείο και μια γραμματεία.
Οι θέσεις των βουλευτών στην αίθουσα συνεδριάσεων αποφασίζονται με βάση την πολιτική τους τοποθέτηση, από τα αριστερά προς τα δεξιά. Προηγείται σχετική συμφωνία μεταξύ των προέδρων των ομάδων.
Πριν κάθε ψηφοφορία στην ολομέλεια, οι πολιτικές ομάδες εξετάζουν τις εκθέσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών και υποβάλλουν τροπολογίες.
Η θέση κάθε πολιτικής ομάδας αποφασίζεται στη συζήτηση που γίνεται μεταξύ των μελών της κάθε μίας.
Οι βουλευτές δε μπορούν να υποχρεωθούν να δώσουν συγκεκριμένη ψήφο.