Κόσμος

Γλυπτά του Παρθενώνα: Υπέρ της επιστροφής τους στην Ελλάδα οι Times του Λονδίνου

Υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα τοποθετήθηκαν ξανά οι Times του Λονδίνου, αφότου ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγες μόλις ώρες πριν από τη διεξαγωγή της.

Οι Times του Λονδίνου σε άρθρο τους μετά τη διαμάχη μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου, διατυπώνουν τη θέση τους, λέγοντας ότι “τα Ελγίνεια Μάρμαρα είναι ελληνικά δώρα” και ότι “αυτές οι θεότητες και οι ήρωες θα έπρεπε να εκτίθενται στο φυσικό τους περιβάλλον“.

Σχετικό Άρθρο

Πολιτική

Λονδίνο: “Ο Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί να μη θίξει το θέμα των Γλυπτών”

Το άρθρο, αντιμετωπίζει ειρωνικά τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ τον οποίο καλούν να ζητήσει βοήθεια από τον προκάτοχό του και “λάτρη της αρχαίας Ελλάδας”, Μπόρις Τζόνσον.

Στο δημοσίευμα συνεχίζει, λέγοντας περιπαικτικά ότι πρόκειται για ένα δύσκολο πρόβλημα, αλλά ο Σούνακ θα καταλήξει σύντομα να “χάσει τα δικά του μάρμαρα”.

Όπως αναφέρει, ως πρόεδρος της Ένωσης της Οξφόρδης το 1986, ο πρώην πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έδωσε στη Μελίνα Μερκούρη, τότε υπουργό Πολιτισμού, βήμα για να πιέσει για την επιστροφή των Γλυπτών.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, πάντως, το 2022, είχε αρχικά διατυπώσει διαφορετική άποψη. “Αυτοί οι θεοί και οι ήρωες ήρθαν στη χώρα μας το 1812 ως πρόσφυγες από το οθωμανικό καμίνι. Θα τους έλιωναν για να φτιάξουν τσιμέντο”. Πλέον, και ο Τζόνσον τάσσεται υπέρ της παραμονής των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο καθώς, σύμφωνα με το επιχείρημά του, ο λόρδος Έλγιν δεν ήταν “πλιατσικολόγος”.

Στη συνέχεια, αναλύει το τι θα ακολουθούσε μία δυνητική επιστροφή των γλυπτών. “Τι θα γίνει με τις διεκδικήσεις της Αιγύπτου και του Ιράκ, της Συρίας, του Λιβάνου, της Τουρκίας και της Νιγηρίας; Τι θα έμενε από αυτό το υπέροχο μουσείο στο Μπλούμσμπερι; Ως πρωθυπουργός, και η Λιζ Τρας ακολούθησε αυτά τα επιχειρήματα”, σημειώνεται στο δημοσίευμα. Όπως αναφέρεται, πρόκειται για ένα δύσκολο πρόβλημα, ωστόσο ο Σούνακ, θα καταλήξει σύντομα να “χάσει τα δικά του μάρμαρα”.

Τέλος, το άρθρο καταλήγει πως “ο Ρίσι Σούνακ δεν πρέπει να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο” εξηγώντας πως “το ζήτημα δεν έχει να κάνει με την ιδιοκτησία, αλλά με το πού μπορεί κανείς να θαυμάσει καλύτερα την αξία των μαρμάρων, αυτών που είναι στην Αθήνα και αυτών στο Βρετανικό Μουσείο”. “Πρέπει να είναι μαζί, ενωμένα ως ένα πολιτιστικό σύνολο και ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα υπόλοιπα εκθέματα εκτίθενται με υπέροχο τρόπο στο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα έργο τέχνης το οποίο χτίστηκε για τον σκοπό αυτό. Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να δανείσει τα μάρμαρα. Αυτά θα παραμείνουν ιδιοκτησία ολόκληρου του κόσμου”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button