Ελλάδα

Γλυφάδα: Η εκτόξευση και το τραγικό συμβάν της οικογένειας Καρνέση

Με τα αίτια της στυγερής δολοφονίας μελών της οικογένειας Καρνέση να προξενούν απορία και πολλαπλά ερωτήματα, η ιστορία που μοιάζει βγαλμένη από μυθιστόρημα υπενθυμίζει ότι η ελληνική ναυτοσύνη αποτελεί “μοχλό” εκτόξευσης αλλά και συχνά “καύσιμο” μόχλευσης τριβών.

Πάντως, για πολλούς, η ειδοποίηση από μέλη της εφοπλιστικής οικογένειας προς τον 75χρονο επιστάτη να εγκαταλείψει το σπίτι που του είχε παραχωρηθεί στη Γλυφάδα ήταν καταλύτης για την τραγική εξέλιξη, που οδήγησε στην τριπλή δολοφονία – της ιδιοκτήτριας της ναυτιλιακής εταιρείας Μαρίας Καρνέση, του διευθύνοντος συμβούλου Αντώνη Βλασσάκη και του καπετάνιου Ηλία Κουκουλάρη. Ο 75χρονος εργαζόταν επί 36 συναπτά έτη στην εταιρεία European Product Carriers Ltd και ήταν γνωστός σχεδόν σε όλους τους υπαλλήλους της. Τα τελευταία χρόνια ήταν ο επιστάτης των σπιτιών της εφοπλιστικής οικογένειας και παράλληλα φρόντιζε τη γιαγιά της οικογένειας.

Η εισβολή του οπλισμένου Αιγύπτιου Αριστείδη Ελ Μπουράι, γνωστού ως «Άρη», πάντως, έφερε στο προσκήνιο μια χρόνια διαμάχη, μια από τις πολλές που έχουν επιχειρηματικές οικογένειες τα τελευταία χρόνια (οικ. Αγγελόπουλου, Μίτση, Καρέλια κλτ).

Από την πλευρά του, ο καπτά – Σπύρος Καρνέσης με μια λιτή δήλωση του χθες το βράδυ εξέφρασε την οδύνη του για το αποτρόπαιο γεγονός και ζήτησε να «αποφεύγεται κάθε συσχέτιση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση». «Η οικογένειά μου και εγώ δηλώνουμε βαθύτατα συντετριμμένοι από το τραγικό και αναπάντεχο γεγονός που έπληξε την οικογένειά μας και οδήγησε στην απώλεια της αδελφής μου Μαρίας, του γαμπρού μου Αντώνη Βλασσάκη και του συνεργάτη μας Ηλία Κουκουλάρη. Η ανείπωτη θλίψη των στιγμών επιβάλλει τον ελάχιστο σεβασμό στον πόνο και το πένθος των οικογενειών μας. Παρακαλούμε να αποφεύγεται κάθε συσχέτιση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση. Καπτα – Σπύρος Καρνέσης», δήλωσε ο κ. Καρνέσης.

Σχετικό Άρθρο

Ελλάδα

Γλυφάδα: “Δεν ήταν η απόλυση που όπλισε τον 76χρονο” λέει ναυτιλιακός αναλυτής

Η ιστορία

Να σημειωθεί ότι καπτα -Σπύρος Καρνέσης είναι η “επιτομή” της Ελληνικής ναυτιλίας. Ξεκίνησε νέος από τη “γέφυρα” των καραβιών της οικογένειας Μαρτίνου και σταδιακά, από την αγορά ενός καραβιού, μπήκε στο “χορό” του εφοπλισμού, όπως και άλλοι επιτυχημένοι ‘Έλληνες εφοπλιστές. Μαζί με τον αδελφό του Προκόπη, που απεβίωσε, τον Αύγουστο του 2011 έχτισαν ένα κολοσσό με παρουσία διεθνή και μεγάλη περιουσία, όπου είχαν ενταχθεί και οι δυο αδελφές του. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια είχαν “χωρίσει” οι δρόμοι και οι επιχειρηματικές δραστηριότητές, αν και οι διαμάχες για το “μέρισμα” από μια τεράστια περιουσία ήταν έντονες.

Η αρχή

Ο καπτά – Σπύρος, τα τρία παιδιά του οποίου πλέον ασχολούνται με τις επιχειρήσεις του, το 1979 ίδρυσε τον ναυτιλιακό όμιλο European Navigation, δραστηριοποιούμενος με τον αδελφό του σε δεξαμενόπλοια χημικών, VLCC, handysize, μεγάλα VLOC / Capesize bulkcarriers. Σήμερα ο όμιλος σύμφωνα με το Equasis, διαχειρίζεται ένα στόλο από δέκα πλοία μεταφοράς προϊόντων αργού υπό την European Product Carriers Ltd. H ίδια εταιρεία ελέγχει επίσης τρία πλοία που αξιοποιούνται στον εφοδιασμό των πρατηρίων των νησιών με καύσιμα, τα δυο εκ των οποίων είναι τύπου OIL TANKER / RO – RO και έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς και βυτιοφόρων οχημάτων καυσίμων, έχοντας ναυλωθεί στην ελίν ναυτική εταιρεία, θυγατρική της Ελινόιλ.

Επίσης ο Σπύρος Καρνέσης είναι βασικός μέτοχος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών Ελινόιλ. Η «ΕΛΙΝΟΙΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» με διακριτικό τίτλο «ΕΛΙΝΟΙΛ», που διαθέτει πολλές εγκαταστάσεις αποθήκευσης σε όλη τη χώρα, ισχυρή παρουσία στη λιανική, αλλά και αποτελεί μεγάλη δύναμη στην διεθνή αγορά καυσίμων για ναυτιλία, γιοτ κτλ. Σήμερα ο Σπύρος Καρνέσης ελέγχει το 63,8% της Ελινόιλ, η οποία διαθέτει ένα πανελλαδικό δίκτυο 580 πρατηρίων.

Σχετικό Άρθρο

Uncategorized

Κόντρα για τους Πεταλιούς

Η οικογένεια διαθέτει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων. Ένα εμβληματικό ακίνητο είναι αυτό στους Πεταλιούς, όπου τρέχει κόντρα με τον Εμπειρίκο.

Συγκεκριμένα, η οικογένεια έχει στην “ομπρέλα” της την εταιρεία «ΚΤΗΜΑ ΠΕΤΑΛΙΟΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗ-ΕΜΠΟΡΙΚΗΚΤΗΜΑΤΙΚΗ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» στην οποία ανήκουν τα νησιά 1) Μεγαλονήσι, 2) Ξηρονήσι, 3) Λουλούδας, 4) Ποντικονήσι, 5) Τραγονήσι, 6) Λυμπερούσα, 7) Στρογγύλλον, 8) Μακρονήσι, 9) Πρασονήσι και 10) Φουνδονήσι.

Μετά από αλλεπάλληλες μετοχικές αλλαγές μεταξύ των μελών της οικογένειας, το 50% των μετοχών πέρασε στον Μαρή Ανδρέα Εμπειρίκο και το άλλο 50%, που ανήκε στον Περικλή Εμπειρίκο, το 1976 πουλήθηκε στην οικογένεια του εφοπλιστή Νικόλαου Παπαληού, ο οποίος τις ενεχυρίασε με σκοπό την δανειοδότηση άλλων δραστηριοτήτων του.

Ωστόσο μετά από προβλήματα ενημερότητας του δανείου, η τράπεζα εκποίησε το 1988, τις ενεχυριασμένες μετοχές στη Vestry Trading Corporation, Λιβεριανή εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή Σπύρου Καρνέση. Έτσι ο Μαρής Εμπειρίκος και η οικογένεια Καρνέση, βρέθηκαν να κατέχουν από 50% των μετοχών της εταιρείας Κτήμα Πεταλιοί.

Η πιο σοβαρή, πάντως, διαμάχη είναι μεταξύ του Σπύρου Καρνέση με τις δυο αδελφές του οι οποίες με αγωγή του ζητούν ένα πολύ μεγάλο χρηματικό πόσο (325,5 εκατ. δολάρια, λένε σχετικά δημοσιεύματα) τα οποία όπως ισχυρίζονται προέρχονται από αδιανέμητα κέρδη της ναυτιλιακής. Από την δική του πλευρά ο Σπύρος Καρνέσης υποστηρίζει τα ποσά αυτά του ανήκαν και ότι οι αδελφές και ο γαμπρός του ήταν υπάλληλοι της εταιρείας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button