Κόσμος

Γάζα: Το Ισραήλ ζητά τώρα εκκένωση και του νότου – Στον “αέρα” η νέα εκεχειρία

Πάνω από τριάντα Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από το τέλος της εκεχειρίας το πρωί της Παρασκευής και ακόμη 14 εν μέσω εκεχειρίας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Ashraf Al-Qidra, εκπρόσωπος του τομέα Υγείας της Γάζας.

Η τελευταία καταγραφή έρχεται λίγα λεπτά μετά το τέλος της εκεχειρίας, και μεταδόθηκε μέσω Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο James Elder, εκπρόσωπος της Unicef ανέφερε πως τα πρώτα πλήγματα έγιναν λίγα μέτρα από ένα από τα λίγα νοσοκομεία που λειτουργούν πλήρως ακόμη στη Γάζα.

“Τι κάνει η ανθρωπότητα, παραιτήθηκε από τη μέριμνα για τα παιδιά της Γάζας;”, αναρωτιέται σε βίντεο που ανάρτησε ο Elder. “Αυτός είναι πόλεμος κατά των παιδιών”, τονίζει.

Εντωμεταξύ, οι Ταξιαρχίες Al-Quids, η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος Ισλαμικός Τζιχάντ, ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε εναντίον ισραηλινών πόλεων το πρωί της Παρασκευής, ως απάντηση “στα εγκλήματα εναντίον του λαού μας”.

Από τη δική της πλευρά η Χαμάς τόνισε σε σημερινή της ανακοίνωση ότι το Ισραήλ φέρει την ευθύνη “για την επανάληψη του πολέμου και της επιθετικότητας” στη Λωρίδα της Γάζας, αφού απέρριψε στη διάρκεια της νύκτας όλες τις προτάσεις για την απελευθέρωση και άλλων ομήρων.

Σύμφωνα με τον Guardian, πλέον το Ισραήλ ρίχνει ενημερωτικά φυλλάδια εκκένωσης και στις νότιες περιοχές της Γάζας, εκεί που είχε στείλει αρχικά τους αμάχους για να επιτεθεί στο βόρειο τμήμα του θύλακα. Συγκεκριμένα, εντολές εκκένωσης δόθηκαν στο Khan Younis, ωστόσο είναι δύσκολο για τους αμάχους να βρουν καταφύγιο σε συνθήκες διαρκούς αποκλεισμού.

Η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς τέθηκε σε ισχύ στις 24 Νοεμβρίου και, έπειτα από δύο φορές που παρατάθηκε, εξέπνευσε σήμερα. Ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη ξεκινήσει και πάλι τις επιχειρήσεις του εναντίον της Γάζας, ενώ η Χαμάς έχει αρχίσει να εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς ότι “παραβίασε τη συμφωνία” εκεχειρίας.

Νέες επιθέσεις στη Γάζα

Ωστόσο το ΥΠΕΞ του Κατάρ ανακοίνωσε πως εντείνει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης για σύναψη νέας εκεχειρίας μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Το υπουργείο τονίζει ότι “ο συνεχιζόμενος βομβαρδισμός της Λωρίδας της Γάζας τις πρώτες ώρες μετά το τέλος της παύσης περιπλέκει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης και επιδεινώνει την ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα, και σε αυτό το πλαίσιο καλεί τη διεθνή κοινότητα να προχωρήσει γρήγορα σε δράσεις για να σταματήσει η βία”, ανακοινώθηκε σχετικά. Στις προσπάθειες διαμεσολάβησης μετέχει και η Αίγυπτος.

Κατά την πρώτη εκεχειρία μίας εβδομάδας απελευθερώθηκαν 105 όμηροι και 240 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

Σκληραίνει τη στάση του το Ιράν

Το Ιράν επέρριψε από τη δική του πλευρά την ευθύνη στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ για την επανάληψη των συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Νασέρ Κανανί, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ: “αφού σκότωσαν περισσότερους από 15.000 Παλαιστίνιους, οι σιωνιστές βρικόλακες ξεκίνησαν έναν νέο φονικό κύκλο με τη συνεχιζόμενη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης”.

Σχετικό Άρθρο

Κόσμος

Ισραήλ – Χαμάς: Έληξε η εκεχειρία, πυρά και εκρήξεις στη βόρεια Γάζα

Ο Κανανί υπογράμμισε ότι “η επανάληψη της στρατιωτικής επιθετικότητας” ξεκίνησε “πριν την αναχώρηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών (Άντονι) Μπλίνκεν” από το Ισραήλ.

“Είναι προφανές ότι την πολιτική και νομική ευθύνη της σφαγής του παλαιστινιακού λαού φέρουν οι εγκληματίες του σιωνιστικού καθεστώτος αλλά και η αμερικανική κυβέρνηση και κάποιες κυβερνήσεις που στηρίζουν αυτό το καθεστώς απαρτχάιντ”, κατέληξε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου.

Από την πλευρά του ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί δεν θα μεταβεί στην COP28 στο Ντουμπάι διότι έχει προσκληθεί το Ισραήλ, όπως ανακοινώθηκε.

Ο Ραϊσί “δεν συμμετέχει στη σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξαιτίας της πρόσκλησης αξιωματούχων του σιωνιστικού καθεστώτος”, μετέδωσε το πρακτορείο Irna.

Επιθέσεις στη Rafah

Το Ιράν εκπροσωπείται από τον υπουργό Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Μεραμπιάν, ο οποίος “θα εξηγήσει τις θέσεις της χώρας μας”, πρόσθεσε.

Μεταξύ των 180 ηγετών κρατών και κυβερνήσεων που αναμένονται ως τις 12 Δεκεμβρίου στην COP είναι ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ, ο οποίος αναμένεται να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για να έχει σειρά διπλωματικών επαφών.

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον ομόλογό του των Εμιράτων Αμπντάλα μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ- Αμπντολαχιάν εξέφρασε τη λύπη του για την “παρουσία” στην COP “αξιωματούχων του καθεστώτος κατοχής μετά τα εγκλήματα πολέμου και τη γενοκτονία» που διαπράττει «το σιωνιστικό καθεστώς”.

Το Ιράν δεν έχει διπλωματικές επαφές στο Ισραήλ και στηρίζει τη Χαμάς.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button