Γάζα: Το Ισραήλ περνά στην πιο σκληρή φάση του πολέμου
Το Ισραήλ μετατοπίζει το επίκεντρο της στρατιωτικής του εκστρατείας στη νότια Γάζα, όπου πιθανότατα θα αντιμετωπίσει το δυσκολότερο στάδιο του πολέμου που διαρκεί ήδη έξι εβδομάδες, καθώς προσπαθεί να συντρίψει τη Χαμάς και να πάρει πίσω τους ομήρους εν μέσω μιας εντεινόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στην πολύπαθη Γάζα.
Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν προς ώρας καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη βόρεια Γάζα. Όμως, σύμφωνα με την παραδοχή των ίδιων των ανώτερων ισραηλινών αξιωματικών και αναλυτών, που επικαλείται δημοσίευμα της Wall Street Journal έχουν καταφέρει να καταστρέψουν μόνο εν μέρει τις στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς, ενώ δεν έχουν καταφέρει να συλλάβουν ή να σκοτώσουν πολλούς από τους κορυφαίους ηγέτες της.
Ισραηλινοί διοικητές έχουν στρέψει πλέον την προσοχή τους προς το νότο τις τελευταίες ημέρες, υποδηλώνοντας ότι πολλοί μαχητές της Χαμάς διέφυγαν εκεί μετά την εισβολή των ισραηλινών στρατευμάτων και ισχυρίζονται ότι ορισμένοι ηγέτες έχουν “ταμπουρωθεί” σε πυκνοκατοικημένες πόλεις ή σε υπόγειες σήραγγες, με λιγότερες αεροπορικές επιδρομές και λιγότερες μάχες από την πόλη της Γάζας που βρίσκεται στο βορρά.
Η Χαμάς είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πολεμήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στο νότο, όπου οι μαχητές της θα έχουν ελάχιστες εναπομείνασες επιλογές, καθώς δεν θα υπάρχει άλλο σημείο να μετακινηθούν εύκολα.
Οι όμηροι είναι ο καλύτερος μοχλός πίεσης που διαθέτει στα χέρια της η ηγεσία της Χαμάς προκειμένου να επιβιώσει από μια ισραηλινή επίθεηση στο νότο, καθώς οι μαχητές επιδιώκουν να σταματήσουν τις μάχες, τουλάχιστον προσωρινά, όπως υποστηρίζουν πρώην ισραηλινοί αξιωματικοί.
Σχετικό Άρθρο
Μπάιντεν: Είμαστε κοντά σε συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων της Χαμάς
Οι δυσκολίες του σχεδίου του Ισραήλ
Το σχέδιο του Ισραήλ για την επίθεση κατά της Χαμάς στο νότο είναι πιθανό να μοιάζει με την προέλασή του στο βορρά, αλλά θα είναι σίγουρα πιο περίπλοκο λόγω του μεγάλου αριθμού αμάχων που είναι τώρα συγκεντρωμένοι στην περιοχή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
“Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να προχωράμε”, δήλωσε την Παρασκευή ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. “Αυτό θα συμβεί όπου και αν βρίσκεται η Χαμάς, και αυτό συμβαίνει και στη νότια Λωρίδα της Γάζας”.
Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι παροτρύνουν το Ισραήλ να καθυστερήσει τις μεγαλύτερης κλίμακας επιχειρήσεις στο νότο μέχρι να μελετήσει τα σχέδια για την προστασία των αμάχων που έχουν καταφύγει εκεί για να γλιτώσουν από τις μάχες που διεξάγονται στο βορρά.
“Πιστεύουμε ότι οι επιχειρήσεις τους δεν θα πρέπει να προχωρήσουν έως ότου υπάρξει πρόβλεψη στον στρατιωτικό σχεδιασμό για αυτούς τους επιπλέον αμάχους”, δήλωσε ο Τζόναθαν Φάινερ, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, την Κυριακή, στην εκπομπή Face the Nation του CBS. “Θα τους το μεταφέρουμε αυτό άμεσα, όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα”.
Το Ισραήλ θα πρέπει να περιορίσει “την περιοχή του ενεργού πεδίου μάχης, διευκρινίζοντας πού μπορούν οι άμαχοι να αναζητήσουν καταφύγιο από τις μάχες” στο νότο, πρόσθεσε.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εισβάλουν και στη νότια και την κεντρική Λωρίδα της Γάζας για να επιτύχουν τον στόχο της ισραηλινής κυβέρνησης να απομακρύνει τη Χαμάς από την εξουσία ως απάντηση στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η οποία, σύμφωνα με το Ισραήλ, σκότωσε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πολλών αμάχων, και είχε ως αποτέλεσμα την απαγωγή περίπου 240 ανθρώπων που κρατούνται όμηροι.
Περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στη Γάζα είναι πλέον στοιβαγμένοι σε σχολεία, προσφυγικούς καταυλισμούς και σπίτια στον νότο.
Από τότε που το Ισραήλ επέβαλε πλήρη πολιορκία στην περιοχή τον Οκτώβριο, οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται σε όλο και μεγαλύτερη απόγνωση, με μειωμένες προμήθειες τροφίμων, έλλειψη καθαρού νερού, έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος και λύματα που ξεχειλίζουν στους δρόμους.
Ο απολογισμός των νεκρών στη Γάζα ανεβαίνει διαρκώς, με περισσότερους από 13.000 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και χιλιάδες παιδιά, να έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους.