Γάζα: Πλέον δεν υπάρχει κανένα λειτουργικό νοσοκομείο
Στη Βόρεια Γάζα δεν έχει μείνει κανένα λειτουργικό νοσοκομείο, λόγω έλλειψης καυσίμων, προσωπικού και προμηθειών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
«Αυτή τη στιγμή δεν έχουν απομείνει λειτουργικά νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γάζα, σε δημοσιογράφους μέσω βιντεοσύνδεσης από την Ιερουσαλήμ.
«Το (νοσοκομείο) Αλ-Αχλί ήταν το τελευταίο αλλά τώρα είναι λειτουργικό στον ελάχιστο βαθμό».
Σχετικό Άρθρο
Πόλεμος στη Γάζα: Τι γίνεται με τον ανθρωπισμό της Δύσης;
Την ίδια ώρα, ο στρατός του Ισραήλ διέταξε την Τετάρτη 20/12 την εσπευσμένη απομάκρυνση των αμάχων από μεγάλο μέρος της Χαν Γιούνις, της μεγαλύτερης πόλης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, την ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες να εφαρμοστεί νέα ανακωχή στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου ο απολογισμός των θυμάτων έχει πλέον φθάσει τους 20.000 νεκρούς, σύμφωνα με τη Χαμάς.
Ο ισραηλινός στρατός απαίτησε «άμεση εσπευσμένη απομάκρυνση» των αμάχων από περιοχή που φθάνει «περίπου το 20%» της έκτασης της Χαν Γιούνις, σύμφωνα με έγγραφο του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών.
«Το εύρος των εκτοπισμών που θα προκύψουν από την διαταγή εσπευσμένης απομάκρυνσης δεν είναι σαφές», σημείωσε το OCHA.
Ωστόσο στη Λωρίδα της Γάζας δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, το Ισραήλ έχει διακόψει τον εφοδιασμό, και πολλοί κάτοικοι δεν έχουν παρά μόνο ραδιόφωνα και όσα τους μεταφέρουν άλλοι για να ενημερωθούν.
Σύμφωνα με το OCHA, στην περιοχή που διατάχθηκε να εκκενωθεί ζούσαν πάνω από 110.000 άνθρωποι προτού αρχίσει η ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, πριν από δυο μήνες και πλέον· έκτοτε, κατέφυγαν εκεί κάπου 141.000 Παλαιστίνιοι, που εγκατέλειψαν αναγκαστικά τα σπίτια τους για να σωθούν από τις εχθροπραξίες, εγκατεστημένοι σε 32 καταυλισμούς.