Κόσμος

Γάζα: Πιέσεις στο Ισραήλ να μπει τέλος στην πείνα, ανησυχία για τη χρήση AI από τον στρατό

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έκρινε σήμερα ότι είναι «ανεπαρκής» η δέσμευση του Ισραήλ ότι θα ανοίξει προσωρινά μεθοριακές διαβάσεις για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, δεδομένου του κινδύνου λιμοκτονίας των κατοίκων του θύλακα.

«Τα παιδιά και τα μωρά πεθαίνουν από την πείνα. Απαιτούνται ουσιαστικές και κατεπείγουσες προσπάθειες για να μπει αμέσως τέλος στην πείνα ως όπλο πολέμου στη Γάζα» ανέφερε στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

«Η ανακοίνωση του Ισραήλ για την προσωρινή επαναλειτουργία της μεθοριακής διάβασης του Ερέζ καθώς και εκείνη που αφορά τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του λιμανιού της Ασντόντ είναι ανεπαρκής», υπογράμμισε.

Σχετικό Άρθρο

Κόσμος

Γάζα: Το Ισραήλ θα επιτρέψει “προσωρινά” παραδόσεις βοήθειας μέσω Έρετς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την άλλη «να υλοποιηθούν γρήγορα και πλήρως» οι υποσχέσεις του Ισραήλ. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε και αυτός ότι η απόφαση του Ισραήλ να ανοίξουν ορισμένοι διάδρομοι για την ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα είναι αρκετή για να αποφευχθεί η λιμοκτονία.

«Μετά την ευρεία καταδίκη για τον θάνατο των 7 εργαζομένων της (αμερικανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης) WCK από τις IDF (τον ισραηλινό στρατό) και την εντεινόμενη διεθνή πίεση, η κυβέρνηση του Ισραήλ θα ανοίξει κάποιους διαδρόμους για την ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν αρκεί για να αποτραπεί η λιμοκτονία στη Γάζα», έγραψε ο Μπορέλ στη δική του ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ.

«Η δεσμευτική απόφαση 2728 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να εφαρμοστεί. Τώρα», πρόσθεσε.

Σχετικό Άρθρο

Κόσμος

Γάζα: Ο ΟΗΕ σχεδιάζει απόφαση για την αποστολή πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ

ΟΗΕ: Ανησυχία για τη χρήση ΑΙ από τον ισραηλινό στρατό

Εν τω μεταξύ, οι πρακτικές του ισραηλινού στρατού συνεχίζουν να προκαλούν αντιδράσεις, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να δηλώνει σήμερα «βαθιά αναστατωμένος» από τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για χρήση από το Ισραήλ τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να αναγνωρίσει στόχους στη Γάζα, μην αποδεχόμενος το ενδεχόμενο «αποφάσεις ζωής ή θανάτου» να αναθέτονται σε αλγόριθμους.

«Είμαι βαθιά αναστατωμένος από τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η εκστρατεία βομβαρδισμών του ισραηλινού στρατού περιλαμβάνει την τεχνητή νοημοσύνη ως εργαλείο για τον καθορισμό στόχων, ιδίως σε πυκνοκατοικημένες αστικές ζώνες, οδηγώντας σε έναν μεγάλο αριθμό θυμάτων από τον άμαχο πληθυσμό», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους.

Σχετικό Άρθρο

Κόσμος

Γάζα: Η έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τους έξι μήνες πολέμου

Καμία από τις «αποφάσεις ζωής ή θανάτου που έχουν αντίκτυπο σε ολόκληρες οικογένειες δεν θα πρέπει να ανατίθεται στον ψυχρό υπολογισμό των αλγόριθμων», υπογράμμισε.

Μια έρευνα που δημοσίευσαν τα μέσα +972 Magazine και Local Call, την οποία αναπαρήγαγαν πολλά αμερικανικά ΜΜΕ αυτήν την εβδομάδα, περιγράφει την ύπαρξη ενός προγράμματος του ισραηλινού στρατού, που ονομάζεται “Lavender” και το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να καθορίσει στόχους στη Γάζα, με ένα κάποιο περιθώριο λάθους.

«Προειδοποιώ εδώ και χρόνια για τους κινδύνους να μετατραπεί σε όπλο η τεχνητή νοημοσύνη και να περιοριστεί ο αναγκαίος ρόλος της ανθρώπινης παρέμβασης», υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η ΑΙ θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μια δύναμη του καλού, προς όφελος του κόσμου και όχι για να συνεισφέρει στον πόλεμο σε ένα βιομηχανικό επίπεδο, θολώνοντας την ευθύνη», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σχετικό Άρθρο

Κόσμος

Γάζα: Διεθνής κατακραυγή μετά τον βομβαρδισμό του Ισραήλ – Αποχωρούν ΜΚΟ

Νεκρή μια ακόμη όμηρος από ισραηλινά πυρά

Όσον αφορά τους ομήρους, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι μια γυναίκα, από τους ομήρους που απήχθησαν από ενόπλους της Χαμάς κατά την επίθεσή τους σε ισραηλινές κοινότητες στις 7 Οκτωβρίου, πιθανότατα σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινού πολεμικού ελικοπτέρου.

Επί εβδομάδες, ο στρατός ερευνά αναφορές ότι ορισμένοι από τους 1.200 Ισραηλινούς και θύματα άλλων υπηκοοτήτων της επίθεσης σκοτώθηκαν από φίλια πυρά εν μέσω του χάους που επικρατούσε από την επίθεση, κατά την οποία πάνω από 250 άνθρωποι απήχθησαν και μεταφέρθηκαν ως όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο στρατός τόνισε ότι μια έρευνα γύρω από την απαγωγή της Εφράτ Κατς, μιας κατοίκου του κιμπούτς Νιρ Οζ, από τις κοινότητες που ήταν στόχος της επίθεσης, εξέτασε μια ευρεία γκάμα αποδεικτικών βίντεο και καταθέσεις μαρτύρων.

Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι ένα από τα πολεμικά ελικόπτερα άνοιξε πυρ εναντίον ενός οχήματος στο οποίο επέβαιναν ένοπλοι, αλλά επίσης βρίσκονταν και όμηροι.

«Ως αποτέλεσμα των πυρών, οι περισσότεροι από τους τρομοκράτες που επέβαιναν στο όχημα σκοτώθηκαν, και πιθανότατα η Έφρατ Κατς… σκοτώθηκε επίσης», τόνισε ο ισραηλινός στρατός.

Συμπλήρωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι δεν ήταν εφικτό να είναι διακριτοί οι όμηροι από τα υπάρχοντα συστήματα παρακολούθησης.

«Ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας δεν εντόπισε κάποια σφάλμα στην επιχείρηση του πληρώματος του ελικοπτέρου, το οποίο λειτούργησε σε συμφωνία με τις εντολές σε μια πολύπλοκη εμπόλεμη κατάσταση», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button