Γάζα: Αυξάνονται οι νεκροί και η ανησυχία
Τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα έχουν προκαλέσει τον θάνατο 22.438 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό 57.614 ακόμα, από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας της Γάζας, Ασράφ αλ-Κούντρα.
Εκατόν είκοσι πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 318 τραυματίστηκαν μόλις τις τελευταίες 24 ώρες, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Στο μεταξύ, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, δήλωσε σήμερα πως είναι “πολύ ανήσυχος” μετά τα σχόλια Ισραηλινών υψηλόβαθμων αξιωματούχων που καλούν τους Παλαιστινίους να φύγουν από τη Γάζα.
“Είμαι πολύ ανήσυχος από τις δηλώσεις Ισραηλινών υψηλόβαθμων αξιωματούχων για τα σχέδια μεταφοράς πολιτών από τη Λωρίδα της Γάζας προς τρίτες χώρες“, έγραψε ο Τουρκ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.
«Το διεθνές δίκαιο απαγορεύει την αναγκαστική μεταφορά ανθρώπων που προστατεύονται στο εσωτερικό μιας κατεχόμενης περιοχής ή τον εκτοπισμό τους από αυτή την περιοχή», υπενθύμισε.
Είπε επίσης πως το «85% των κατοίκων της Γάζας είναι ήδη εσωτερικά εκτοπισμένοι», προτού προσθέσει: «Έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια τους».
Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, κάλεσε την Πρωτοχρονιά για μια επιστροφή των Εβραίων εποίκων στη Γάζα μετά τον πόλεμο που ξέσπασε από τη χωρίς προηγούμενο πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, και “προέτρεψε” τον παλαιστινιακό πληθυσμό να μεταναστεύσει.
«Η προώθηση μίας λύσης που θα ενθαρρύνει τη μετανάστευση των κατοίκων της Γάζας είναι αναγκαία. Είναι μία λύση ορθή, δίκαιη, ηθική και ανθρωπιστική», δήλωσε ο Μπεν Γκβιρ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του κόμματός του, σύμφωνα με δηλώσεις που μοιράστηκε ο ίδιος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ένας άλλος εκπρόσωπος της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, είχε ταχθεί κι εκείνος την Κυριακή υπέρ της επιστροφής των Εβραίων εποίκων στη Γάζα και της μετανάστευσης του παλαιστινιακού πληθυσμού της.
Το Ισραήλ απομάκρυνε το 2005 τον στρατό του και τους περίπου 8.000 εποίκους από αυτή την παλαιστινιακή περιοχή την οποία είχε καταλάβει από το 1967, στο πλαίσιο ενός σχεδίου μονομερούς αποχώρησης του τότε πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν.