Γάμος ομόφυλων: Το τέχνασμα της αποχής μπροστά στο φόβο για 80 “όχι” από τη ΝΔ
Με ένα “κλείσιμο του ματιού” στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρεί να περάσει το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και να προσπεράσει δεξιές συμπληγάδες.
Ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη του χθες στην ΕΡΤ ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο που θα φέρει (σε αόριστο χρόνο) η κυβέρνηση, θα προβλέπει την τεκνοθεσία. Αλλά δεν θα δίνει στα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών δικαίωμα σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δια παρένθετης μητέρας.
Υπογράμμισε δε με έμφαση ότι αυτή είναι και μία βασική διαφορά της πρότασης της ΝΔ από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη για παλαιότερες δηλώσεις του σχετικά. Ενώ σχολίασε χαρακτηριστικά: “Δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο «Γονέας 1», «Γονέας 2»”. Και διαμήνυσε στην Εκκλησία ότι η πολιτεία νομοθετεί, αφού άλλωστε (προφανώς) το νομοσχέδιο αφορά πολιτικό γάμο.
Σχετικό Άρθρο
Μητσοτάκης για γάμο ομόφυλων: Όχι κομματική πειθαρχία- Υπάρχει και η αποχή
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε όμως επίσης ότι δεν θα επιβάλλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές της ΝΔ. Εξάλλου από τη στιγμή που προαναγγέλθηκε ότι θα άνοιγε το θέμα, τέσσερις βουλευτές της ΝΔ (εκ των οποίων ο ένας μέλος της κυβέρνησης), δήλωσαν δημοσίως ότι δεν θα ψήφιζαν έτσι κι αλλιώς: Ο Μάκης Βορίδης, ο Θάνος Πλεύρης, ο Κώστας Καραγκούνης και η Άννα Καραμανλή.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο αριθμός των γαλάζιων βουλευτών που ακόμη και με κομματική πειθαρχία θα το σκεφτόταν πάρα πολύ σοβαρά, είναι βέβαια πολύ μεγαλύτερος. Κατά εκτιμήσεις, τουλάχιστον 80 – μπορεί και 100 – βουλευτές είχαν ενστάσεις και δυσφορία, λόγω πίεσης από συντηρητικούς ψηφοφόρους και την Εκκλησία.
Με κομματική πειθαρχία φυσικά ο αριθμός αυτών που θα τολμούσαν να διαφοροποιηθούν θα ήταν πολύ μικρότερος. Αλλά όταν ένας πρόεδρος κόμματος επιβάλλει κομματική πειθαρχία, πρέπει να είναι έτοιμος να επιβάλλει και τις συνέπειες σε περίπτωση που τρεις, πέντε ή δέκα βουλευτές παραβούν τη γραμμή.
Στρίβειν δια της αποχής
Με άλλα λόγια για πρώτη φορά από τότε που εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται να μην έχει τον εσωκομματικό έλεγχο. Και αντί να επιχειρήσει να τον πάρει δια της βίας, επέλεξε έναν ελιγμό. Καλεί σαφέστατα τους διαφωνούντες βουλευτές να απέχουν από την ψηφοφορία και να μην καταψηφίσουν.
“Η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση, που μπορεί κάποιος να εκφράσει την διαφωνία του, δηλαδή να μην υπερψηφίσει, χωρίς να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι μια επιλογή την οποία μπορεί να έχουν οι βουλευτές”, είπε ειδικότερα ο πρωθυπουργός.
Σχετικό Άρθρο
Γάμος ομόφυλων ζευγαριών – τεκνοθεσία: Γιατί νομοτελειακά, θα γίνουν
Η αποχή πάντως εξυπηρετεί τον κ.Μητσοτάκη και υπό μία άλλη έννοια: Όσο λιγότεροι βουλευτές συμμετέχουν στην ψηφοφορία, τόσο πέφτει το μέτρο για την κύρωση του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Και αυτό καθώς απαιτείται η πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών, αν και όχι λιγότεροι από 120.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα δήλωσε ευθέως ότι από τη στιγμή που δεν επιβάλλεται κομματική πειθαρχία στη ΝΔ (και αναμένονται φυσικά διαφοροποιήσεις), για να περάσει ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών θα πρέπει να ψηφίσουν και βουλευτές άλλων κομμάτων. Κατηγόρησε μάλιστα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ότι εργαλειοποιεί το θέμα για να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση.
Σχετικό Άρθρο
ΠΑΣΟΚ για Μητσοτάκη: “Αλαζόνας, εργαλειοποιεί τα ανθρώπινα δικαιώματα”
Πονοκέφαλος παραμένει η στάση των υπουργών
Ο κ. Μητσοτάκης δεν τόλμησε επομένως να επιβάλλει κομματική πειθαρχία. Παρότρυνε τους βουλευτές να απέχουν αντί να καταψηφίσουν. Αλλά εμμέσως παραδέχθηκε πως είναι διαφορετικής τάξης ζήτημα η στάση των μελών της κυβέρνησης στην ψηφοφορία.
“Οι βουλευτές ψηφίζουν, όχι οι υπουργοί. Και με τη βουλευτική τους ιδιότητα προσέρχονται σε αυτή την ψηφοφορία”, απάντησε ερωτηθείς εάν μπορεί μέλος της κυβέρνησης ή κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ να πει “όχι” στο νομοσχέδιο.
Ο πρωθυπουργός όμως έσπευσε επίσης να επισημάνει πως για τα μέλη της κυβέρνησης υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μία συλλογική απόφαση που παίρνει το υπουργικό συμβούλιο. Υπενθύμισε δε ότι τα νομοσχέδια εγκρίνονται από το υπουργικό συμβούλιο.
Σχετικό Άρθρο
Παρένθετη μητρότητα: 10+1 διευκρινίσεις και τι ισχύει στην Ελλάδα
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι φυσικά ο κ.Βορίδης, που είναι υπουργός Επικρατείας και ο άνθρωπος που έχει αναλάβει τη δεξιά άμυνα της ΝΔ στη Βουλή. Επιφυλάξεις όμως εκφράζουν και μία σειρά υφυπουργοί.
Για παράδειγμα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, συμφωνεί με το γάμο, αλλά διαφωνεί με την τεκνοθεσία. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινούνται και οι υφυπουργοί Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα. Η τελευταία μάλιστα είναι υφυπουργός στο υπουργείο που θα φέρει το νομοσχέδιο!
Και οι υπουργοί πάντως, όπως οι περισσότεροι βουλευτές, ανησυχούν μήπως χάσουν ένα σκληρό δεξιό προσωπικό ακροατήριο τους. Ο κ.Μητσοτάκης πάντως έδειξε χθες για άλλη μία φορά ότι στοχεύει σε μία προσωπική ηγεμονία στο κέντρο. Αλλά αφήνει ταυτόχρονα τη λαϊκή δεξιά να “χαϊδεύει” το συντηρητικό κοινό.
Σχετικό Άρθρο
Νέα Αριστερά: Ο πρωθυπουργός θέλει και την πίτα ολόκληρη και τον ακροδεξιό σκύλο χορτάτο
Πότε θα έρθει τελικά ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών
Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε πότε τελικά θα έρθει το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στη Βουλή. Θέλησε μάλιστα να αποσυνδέσει το χρόνο ψήφισης από τις ευρωεκλογές. Αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν άνοιξε τη συζήτηση για να παραπέμψει το θέμα στις καλένδες.
Φαίνεται λοιπόν ότι ο κ. Μητσοτάκης άκουσε τελικά τις εισηγήσεις να κλείσει όσο πιο άμεσα το ζήτημα. Το σκεπτικό είναι οι τυχόν πολιτικοί κραδασμοί να έχουν απορροφηθεί πριν τις κάλπες των ευρωεκλογών. Επομένως το πιθανότερο είναι το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο να έρθει στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, για να ψηφιστεί μέσα στο Φεβρουάριο.