Γάμος ομοφύλων: Σόου Πλεύρη στο “φροντιστήριο” που η ΝΔ δεν λέει φροντιστήριο
Το “μασάζ” στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών συνεχίζεται, με το Μαξίμου πάντως να διαψεύδει ότι πρόκειται για “μασάζ” ή “φροντιστήριο” και τον Θάνο Πλεύρη να “ξεσπαθώνει” κατά του νομοσχεδίου.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ λειτούργησε, όπως σχολίαζαν συνάδελφοί του που επίσης δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, ως… βασικός εισηγητής των διαφωνούντων στη σημερινή δεύτερη συνάντηση στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.
Συνάντηση στην οποία και πάλι προΐστατο ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ενώ τη σκυτάλη του μασάζ πήρε από τον Άδωνι Γεωργιάδη ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζιδάκης. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης η αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Λίνα Παπαδόπουλου, καθώς και η καθηγήτρια Αστικού Δικαίου Κατερίνα Φουντεδάκη.
Ο κ. Πλεύρης, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι ο γάμος δεν είναι δικαίωμα σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προσθέτοντας ότι εάν θέλει μία χώρα υιοθετεί αυτή τη δυνατότητα και για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Υπενθύμισε, επίσης, ότι το 2018 η ΝΔ δεν είχε ψηφίσει το δικαίωμα αναδοχής και στα ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. “Πρέπει να εξηγήσουμε γιατί αλλάζουμε θέση”, πρόσθεσε.
Σχετικό Άρθρο
Γάμος ομοφύλων: Μία “ωραία συζήτηση” στη σκιά του Σαμαρά
Αντιπαράθεση που πάει πίσω στο… 2018
Ο κ. Πλεύρης αναφερόταν ειδικότερα στο γεγονός ότι το 2018, όταν είχε τεθεί το ζήτημα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, η ΝΔ είχε καταψηφίσει το συγκεκριμένο άρθρο. Είχε βέβαια προηγηθεί και τότε εσωκομματική αναταραχή καθώς η Ντόρα Μπακογιάννη ζητούσε η ΝΔ να ψηφίσει, ενώ ο Μάκης Βορίδης ήταν υπέρ της καταψήφισης.
Ως γνωστόν δε, το 2015 στο σύμφωνο συμβίωσης η ΝΔ (που βρισκόταν την περίοδο εκείνη σε εσωκομματική διαδικασία εκλογής προέδρου) είχε διχαστεί. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποψήφιος για την ηγεσία τότε, είχε ψηφίσει υπέρ μαζί με 18 ακόμη βουλευτές.
Κυβερνητικά στελέχη, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο για τα περί αναδοχής, επισημαίναν ότι το 2019 συγκροτήθηκε η επιτροπή Σισιλιάνου, που χάραξε την τελική και ξεκάθαρη θέση της ΝΔ για το θέμα.
Ο κ. Πλεύρης υποστήριξε, επιπλέον, ότι με το σημερινό καθεστώς δεν υπάρχει περίπτωση παιδί να πάει σε ίδρυμα γιατί υπάρχουν προβλέψεις στον αστικό κώδικα, που αποτρέπουν αυτό το ενδεχόμενο. Διαφώνησε δηλαδή με το πιο βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης υπέρ του γάμο ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας.
Στον κ. Πλεύρη απάντησε όσον αφορά στο σύμφωνο συμβίωσης η κ. Φουνταδάκη. Εξήγησε ότι και πάλι θα υπάρχουν παιδιά δύο ταχυτήτων και ότι θα ανατρέπετο όλο το οικογενειακό δίκαιο. Ενώ επικαλέστηκε ότι πλέον θα ελέγχονται και τα δύο μέλη ομόφυλων ζευγαριών που ήδη μπορεί να μεγαλώνουν παιδιά.
Σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, ο κ. Πλεύρης πάντως είχε εκφράσει την άποψη ότι δεν υπάρχει κανένα ρήγμα και ότι η ΝΔ είναι πανίσχυρη.
Στη ΝΔ δεν θέλουν να μιλάνε για “μασάζ” και “φροντιστήριο” για τον γάμο
Εν τω μεταξύ, το Μαξίμου προσπαθούσε να κόψει τη συζήτηση περί “μασάζ” και “φροντιστηρίων” στους βουλευτές. Και αυτό προκειμένου να μην ενοχλούνται οι διαφωνούντες και να μην εμφανίζεται εικόνα διχασμού στη ΝΔ, αλλά και να μην δημιουργηθούν εντυπώσεις εφόσον υπάρξει διψήφιος αριθμός “όχι” στην ψηφοφορία.
“Κάποιοι ειρωνεύονται τη διαδικασία, μιλούν απαξιωτικά για φροντιστήρια. Είναι μία διαδικασία που γίνεται συνεχώς. Η ΝΔ ακούει την κοινωνία μέσω των βουλευτών” δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης προσερχόμενος στη συνάντηση. “Είμαστε αισιόδοξοι. Ο διάλογος πάντα κερδίζει”, είπε επίσης.
Σημειωτέον, πάντως, ότι πράγματι γίνονται αντίστοιχες συζητήσεις, αλλά συνήθως μέσω Webex και όχι με φυσική παρουσία, και κυρίως μετά την κατάθεση νομοσχεδίων και όχι πριν. Επομένως παρά την προσπάθεια της κομματικής ηγεσίας να κατεβάσει επικοινωνιακά το θέμα, η ίδια το έχει ανεβάσει, διότι είναι γεγονός ότι υπάρχουν και αντιδράσεις.
“Άκουσα για μασάζ και φροντιστήρια. Δεν επιχειρούμε να μεταστρέψουμε τη διάθεση κάποιου. Οι βουλευτές ψηφίζουν ελεύθερα”, τόνισε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της ΝΔ και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος.
Αυτοί που πείστηκαν…
Πάντως, ορισμένοι βουλευτές άλλαξαν ήδη διάθεση. Ο Μακάριος Λαζαρίδης για παράδειγμα δήλωσε: “Ξέρετε, είχα εκφράσει προβληματισμό. Άκουσα τον Πρωθυπουργό. Το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται παρένθετη μητέρα και ‘γονέας 1 – γονέας 2’, με έπεισε και θα ψηφίσω”.
Υπήρχαν βέβαια και αυτοί που εξαρχής ήρθαν με θετική διάθεση. “Όλα θα πάνε καλά” δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης. Για μεταρρύθμιση που επιχειρεί να λύσει ένα θέμα δικαιωμάτων έκανε λόγο η Άννα Ευθυμίου.
“Είμαστε όλοι εδώ για να κατανοήσουμε καλύτερα. Ακόμη και οι πιο δύσπιστοι θα δουν ότι πρόκειται για ένα πραγματικά καλό νομοσχέδιο που βάζει τάξη και αποκαθιστά αδικίες”, δήλωσε ο Ιάσωνας Φωτήλας. “Όπως όλες οι οικογένειες συζητάνε τα προβλήματα και εμείς σαν οικογένεια συζητάμε αυτό το θέμα. Η κοινωνία είναι μπροστά. Σε έξι μήνες δεν θα το συζητάμε”, εκτίμησε ο Γιώργος Σταμάτης.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε και η Έλενα Ράπτη, υπογραμμίζοντας ότι την ενδιαφέρουν κυρίως τα παιδιά. Υπέρ και ο Λευτέρης Κτιστάκης, σημειώνοντας ότι αναμένει ενημέρωση για νομικά ζητήματα. Στα υπέρ συγκαταλέγεται επίσης η Ζωή Ράπτη, καθώς εκτιμά ότι πρέπει να λυθεί ένα υπαρκτό πρόβλημα που αφορά τα παιδιά.
…και αυτοί που μιλούν δια της σιωπής
Υπήρχαν όμως και αυτοί που άφησαν να διαφανεί η αντίθεση τους ή που επέλεξαν τη σιωπή. “Διαφωνώ με την υιοθεσία, περιμένω να ακούσω, θέλω να διευκρινίσω”, είπε η Θωμαΐς Οικονόμου. Προβληματισμένη εμφανίστηκε η Μαριαλένα Κουκούλη. Δεν έκαναν δηλώσεις οι Γιάννης Ανδριανός, Νίκος Ταγάρας, Χαράλαμπος Αθανασίου, Διονύσης Χατζηδάκης, Γιώργος Στύλιος, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Μάνος Κονσόλας, Γιάννης Οικονόμου.
“Έχω αργήσει στο… μάθημα”, σχολίασε χιουμοριστικά ο Νότης Μηταράκης. “Έχω πάρει τις αποφάσεις μου” δήλωσε ο Βασίλης Γιόγιακας, που φέρεται να διαφωνεί.
Θετικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι γίνεται συζήτηση ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, προσθέτοντας ότι έχει έρθει για να ακούσει. Ενώ ο Στράτος Σιμόπουλος έδειξε εκ νέου διάθεση αποχής, εκφράζοντας μεν ενστάσεις για “μεσομακροπρόθεσμες συνθήκες αποσταθεροποίησης της πυρηνικής οικογένειας”, αλλά ξεκαθαρίζοντας: “Δεν θέλω να δημιουργήσω προβλήματα στην κυβέρνηση”.