πολιτική

Γάμος ομόφυλων: Πλήθος “όχι” και μία χούφτα φιλελεύθεροι στη ΝΔ

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών έχει παραπεμφθεί στις μεταευρωεκλογικές καλένδες, εξακολουθεί όμως να διχάζει τη Νέα Δημοκρατία.

Τη φιλελεύθερη πλευρά της ΝΔ θέλησε πάντως να εκφράσει η Ντόρα Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός τάχθηκε (Mega) υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Δήλωσε μάλιστα η πιο παραδοσιακή μητέρα και γιαγιά, αλλά επισήμανε ότι “τα πράγματα σήμερα έχουν αλλάξει”. Επισήμανε δε κυρίως ότι τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών, που ούτως ή άλλως υπάρχουν σήμερα, δεν έχουν δικαιώματα.

“Κι αυτό γιατί αναγνωρίζονται ως βιολογικά παιδιά μόνο του ενός γονιού. Αν πεθάνει ο βιολογικός γονιός, το παιδί πάει κατευθείαν στην Πρόνοια, δεν έχει δικαίωμα να μείνει με τον άλλο γονιό, να τον κληρονομήσει, να πάρει διατροφή σε περίπτωση διαζυγίου.

Τα παιδάκια αυτά είναι αδικημένα από τον νόμο και πρέπει να τα προστατέψουμε. Αυτό το σύμφωνο συμβίωσης έχει δώσει τα δικαιώματα στο ζευγάρι. Αυτοί που δεν έχουν δικαιώματα είναι αυτά τα παιδάκια”, εξήγησε η κ. Μπακογιάννη.

Σχετικό Άρθρο

Πολιτική

Μπακογιάννη: Τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών είναι τα μόνα που δεν έχουν δικαιώματα

Σημειωτέον ότι όσοι αντιδρούν στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών επικαλούνται το ζήτημα της τεκνοθεσίας για να κρύψουν τις ομοφοβικές θέσεις τους.

Μέχρι στιγμής πάντως η κ. Μπακογιάννη είναι φιλελεύθερη φωνή βοώντος εν τη ερήμω, καθώς οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ που έχουν εκφραστεί δημοσίως, έχουν ταχθεί αρνητικά.

Ενώ ο Νικήτας Κακλαμάνης, που άφησε να εννοηθεί ότι τάσσεται υπέρ, διαμήνυσε ότι δεν μπορεί υπουργοί να μην ψηφίσουν νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Και η πλειοψηφία των γαλάζιων βουλευτών και υπουργών απλώς αποφεύγει να τοποθετηθεί, με το επιχείρημα ότι θέλουν να δουν πρώτα τη διατύπωση της ρύθμισης.

Τα γαλάζια “όχι” στο γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Πρώτος είχε σπεύσει να δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι θα παραιτηθεί εάν τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

Τέτοιο ζήτημα βέβαια δεν πρόκειται να τεθεί για τους βουλευτές, αλλά η στάση των υπουργών αποτελεί όντως διαφορετικής πολιτικής τάξης ζήτημα για την κυβέρνηση.

Πολιτικό πρόβλημα βεβαίως δημιούργησε για το Μαξίμου ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, που επίσης δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και έθεσε μάλιστα μία alt- right, ακρο- δεξιά, ατζέντα για τη ΝΔ.

Μετά τον κ.Σαμαρά, άρχισαν οι δηλώσεις διαφωνίας από βουλευτές της ΝΔ, περισσότερο ή λιγότερο σαμαρικούς.

Τελευταίο “κρούσμα” ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος μάλιστα αμφισβήτησε (Peloponnisos FM 104,1,) κατά πόσον ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών αποτελεί μεταρρύθμιση και κοινωνικό αίτημα. Υποστήριξε δε ότι όλα τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να λήξουν το νομικό κομμάτι με το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο όμως ο ίδιος είχε καταψηφίσει.

Είχε προηγηθεί άρθρο του Μαξίμου Χαρακόπουλου (Νέα), με το οποίο ο πρώην υπουργός εξέφραζε τη συμφωνία του με τις δηλώσεις Σαμαρά και τα έβαζε με την “ακραία πολιτική ορθότητα”.

Ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, έχει δηλώσει ότι διαφωνεί και με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και με την τεκνοθεσία, καθώς και ότι στο πλαίσιο της ψήφου κατά συνείδηση θα πράξει ανάλογα.

Επιφυλάξεις έχουν εκφράσει επίσης δημοσίως ο Κώστας Καραγκούνης και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, δείχνοντας ότι δεν θα ψηφίσουν τη σχετική ρύθμιση.

Στο παρασκήνιο είναι ακόμη περισσότεροι οι γαλάζιοι βουλευτές που εμφανίζονται απρόθυμοι να ψηφίσουν το γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Στην πλειοψηφία τους επικαλούνται το ζήτημα της τεκνοθεσίας.

Αλλά στην πραγματικότητα απλώς φοβούνται τις αντιδράσεις συντηρητικών ψηφοφόρων, ιδίως στην επαρχία. Καθώς και το ενδεχόμενο να μπουν σε “μαύρη λίστα” από τους μητροπολίτες των περιφερειών τους, δεδομένου ότι η Εκκλησία απειλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ισότητα στο γάμο.

Η πρόταση των 11

Τα πράγματα περιπλέκει για το Μαξίμου η εκπεφρασμένη πρόθεση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας της αριστεράς να φέρει νομοθετική πρόταση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όπως έχει προαναγγείλει ο Αλέξης Χαρίτσης.

Προφανώς, η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει μία νομοθετική πρόταση των 11, αλλά το ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Και αφενός θα δοθεί νέα αφορμή στους διαφωνούντες να εκφράσουν τις ομοφοβικές τους απόψεις, αφετέρου θα αυξηθούν οι πιέσεις από το προοδευτικό και φιλελεύθερο κέντρο, αλλά και εντός της ΝΔ, προς το Μαξίμου, να προχωρήσει όπως έχει δεσμευτεί άλλωστε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button