πολιτική

Γάμος ομοφύλων: Ο “πρόθυμος” Γεωργιάδης και ο “πολλά βαρύς” Βορίδης

Το ενδεχόμενο μαζικής αποχής βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κατά την ψηφοφορία για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών θέλει να αποφύγει το Μαξίμου.

Διότι μπορεί, όπως διαμήνυσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η αποχή να είναι προτιμότερη από την καταψήφιση, αλλά ούτε η εικόνα 100 βουλευτών να απουσιάζουν θα ήταν κολακευτική.

Κυβερνητικό στέλεχος έλεγε άλλωστε στο NEWS 24/7, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη περί “πολιτικής δειλίας” Μητσοτάκη, ότι ο πρωθυπουργός “ουδέποτε ενθάρρυνε την αποχή. Αντιθέτως ζήτησε υπερψήφιση. Η αποχή είπε ότι είναι μια καλύτερη διέξοδος από την καταψήφιση.”

Σχετικό Άρθρο

Πολιτική

Γάμος ομόφυλων: Το Μαξίμου “μαζεύει” τώρα την αποχή

Έτσι λοιπόν παρόλο που δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας ξεκινά επιχείρηση κομματικής πειθούς και με το καλό και με το άγριο, δηλαδή με πιέσεις στο παρασκήνιο. Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές της ΝΔ έχουν κληθεί σε συνάντηση, σε δύο ομάδες Δευτέρα και Τρίτη, με τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο.

Στη συνάντηση θα μετέχουν επίσης ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ως αντιπρόεδροι της ΝΔ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης και η γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα.

Ο “πρόθυμος” Γεωργιάδης

Το πιο ενδιαφέρον φυσικά είναι ότι ο κ.Γεωργιάδης, μετά την τροπολογία για τους μετανάστες, έχει αναλάβει να πείσει τους βουλευτές της σκληρής δεξιάς και για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Προφανώς με το σκεπτικό ότι και ο ίδιος είναι ένα στέλεχος που ανήκει στη σκληρή σαμαρική δεξιά. Και επομένως μπορεί να απευθυνθεί σε ένα ακραία δεξιό ακροατήριο.

Σχετικό Άρθρο

Ελλάδα

Αρχιεπίσκοπος Κρήτης για ομόφυλα ζευγάρια: “Και οι πνευματικοί δεν είμαστε άγγελοι”

Στη συγκεκριμένη πτέρυγα όμως πλέον ακούγονται σκωπτικά σχόλια για το γεγονός ότι ο κ.Γεωργιάδης από εκεί που εκπροσωπούσε μία τραμπική τάση στη ΝΔ με ακραία συντηρητικές θέσεις στα κοινωνικά θέματα, αναλαμβάνει τώρα ρόλο υπερασπιστή του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Παρόλα αυτά ο υπουργός Υγείας έχει αποδείξει ότι μπορεί να “παίξει” επικοινωνιακά με τις πιο ακραίες ακροβασίες.

Το πρόβλημα Βορίδης

Οι πάλαι πότε συνοδοιπόροι Γεωργιάδη στο ΛΑΟΣ και στη σαμαρική ΝΔ πάντως, δηλαδή ο Μάκης Βορίδης και ο Θάνος Πλεύρης έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν και δύσκολα μπορούν πλέον να κάνουν πίσω. Η στάση του κ.Βορίδη ως υπουργού Επικρατείας αποτελεί βεβαίως το μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση.

Ο κ.Μητσοτάκης έστειλε ένα σαφές, αν και έμμεσο μήνυμα, πως οι υπουργοί έχουν μία “αυξημένη θεσμική ευθύνη” απέναντι στα νομοσχέδια. Τα σχέδια νόμου άλλωστε περνάνε πρώτα από το υπουργικό συμβούλιο. Στην ίδια γραμμή, αν και με μισόλογα, κινήθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χθες ο κ.Μαρινάκης.

Σχετικό Άρθρο

Πολιτική

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Το αμήχανο μήνυμα Μαξίμου σε υπουργούς και υφυπουργούς

Επισήμως το Μαξίμου αποφεύγει να απαντήσει στο ερώτημα εάν μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση υπουργός που δεν έχει ψηφίσει νομοσχέδιο. Ανεπισήμως πάντως φαίνεται πως δείχνει στον κ. Βορίδη την πόρτα της εξόδου διά της παραιτήσεως.

Όσο για τους υφυπουργούς, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι στο τέλος δεν θα υπάρξει θέμα. Εκ των υπόπτων υφυπουργών ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος έχει δηλώσει ότι μετά τη συνέντευξη Μητσοτάκη επείσθη. Ενώ ο Γιάννης Κεφαλογιάννης αναμένει την ενημέρωση της Δευτέρας και θεωρεί ότι η συνέντευξη του πρωθυπουργού ήταν καλή.

Ενστάσεις υπενθυμίζεται ότι είχαν από τους υφυπουργούς οι Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Σταύρος Κελέτσης και Μαρία Κεφάλα.

“Καρότο και μαστίγιο” στους βουλευτές

Πάντως εν τω μεταξύ βουλευτές που διαφωνούν επιμένουν πως δεν θα ψηφίσουν έχοντας πλέον αναθαρρήσει μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού. Σχετικές δηλώσεις έκαναν εκ νέου οι Κώστας Καραγκούνης, Κώστας Γκιουλέκας, Βασίλης Γιόγιακας. Και αυτό ενώ από το κυβερνών κόμμα έχουν ζητήσει από τους βουλευτές να αποφεύγουν δημόσιες δηλώσεις μέχρι την ψήφιση.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν άλλωστε ότι κατά τις συναντήσεις της Δευτέρας και της Τρίτης με τα μέλη της ΚΟ θα λυθούν απορίες και θα πεισθούν οι περισσότεροι βουλευτές. Το πρόβλημα είναι βέβαια ότι από τη στιγμή που ο κ.Μητσοτάκης απενοχοποίησε την αποχή, ακόμη και βουλευτές που αμφιταλαντεύονταν σκέπτονται πως είναι η πιο εύκολη λύση.

Σχετικό Άρθρο

Κόσμος

Guardian: Υπό πίεση ο Μητσοτάκης για τους γάμους ομόφυλων

Για αυτό όμως το Μαξίμου θα χρησιμοποιήσει “καρότο και μαστίγιο”. Κυβερνητικό στέλεχος έλεγε άλλωστε χθες με νόημα ότι “ τηρούμε μια παράδοση της ΝΔ μη επιβολής πειθαρχίας σε θέματα δικαιωμάτων αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξιολογείται η στάση του καθενός.”

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως βουλευτές που θέλουν να απέχουν διότι φοβούνται για την επανεκλογή τους θα πρέπει να συνυπολογίσουν το ενδεχόμενο στις επόμενες εκλογές η κομματική ηγεσία να στηρίξει τον αντίπαλο τους στην περιφέρεια τους ή να βάλει κάποιον “δυνατό” νέο υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο.

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και ο χαμηλός πήχης των 75

Πρώτα όμως κατά τις συναντήσεις της Δευτέρας και της Τρίτης θα καταβληθεί προσπάθεια να πειστούν οι βουλευτές κυρίως για το θέμα της τεκνοθεσίας. Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι με τη δική της ρύθμιση απλώς διασφαλίζονται τα δικαιώματα παιδιών που ήδη μεγαλώνουν με ομόφυλα ζευγάρια. Καθησυχάζουν δε τους διαφωνούντες πως δεν θα ανοίξει ο δρόμος για μαζικές υιοθεσίες παιδιών από ιδρύματα, με το σκεπτικό πως ούτως ή άλλως είναι δύσκολη η διαδικασία.

Σχετικό Άρθρο

Πολιτική

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Επιχείρηση κομματικής πειθούς στη ΝΔ

Κυρίως όμως, το Μαξίμου επικαλείται ότι η κυβερνητική ρύθμιση απλώς κάνει ένα βασικό βήμα για την ισότητα στο γάμο, όπως ισχύει σε 20 χώρες της Ευρώπης, και την τεκνοθεσία, όπως ισχύει σε 22 χώρες της Ευρώπης. Ενώ, τονίζουν, αντίθετα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με παρένθετη μητέρα και εισάγει τους όρους “γονέας 1” και “γονέας 2”. Κάτι που δεν θα περιλαμβάνει φυσικά το κυβερνητικό νομοσχέδιο. “Για εμάς οι έννοιες πατέρας και μητέρα είναι ιερές και δεν θα αλλάξουν”, δήλωσε χθες χαρακτηριστικά ο κ.Μαρινάκης.

Το δίλημμα που θα τεθεί επομένως στους βουλευτές και δεξιούς ψηφοφόρους είναι “προτιμάτε να ρυθμίσει το θέμα η ΝΔ κάνοντας το ελάχιστο βήμα ή να έρθει μία άλλη κυβέρνηση και να κάνει πειράματα;”

Σημειωτέον ότι καθώς στη ΝΔ κάνουν την ερμηνεία ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν χρειάζεται ειδική πλειοψηφία, αλλά απλή απόφαση της Βουλής, ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών μπορεί τελικά να περάσει μόνο με 75 “ναι” και όχι με 120. Επομένως όπως όλα δείχνουν το νομοσχέδιο θα περάσει. Αλλά το Μαξίμου θέλει για λόγους πολιτικών εντυπώσεων να μην περάσει με άδεια τα έδρανα της ΝΔ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button