Γάμος ομοφύλων: Ο φόβος των κομμάτων για τους “αντάρτες της αποχής”
Με ευρεία πλειοψηφία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το βράδυ στην Βουλή το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο που επεκτείνει το δικαίωμα αυτό και στα ομόφυλα ζευγάρια. Δίχως αυτό όμως να σημαίνει ότι δεν θα αποτελέσει ισχυρή δοκιμασία κοινοβουλευτικής συνοχής για τα περισσότερα από τα κόμματα που το στηρίζουν.
Συσχετισμοί
Υπέρ του νομοθετήματος – θυμίζουμε- έχουν ταχθεί η Νέα Δημοκρατία που το εισηγείται μέσω του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Το νομοσχέδιο θα καταψηφίσει το ΚΚΕ εκτιμώντας ότι ανοίγει τον δρόμο για την εμπορευματοποίηση της μητρότητας. Απέναντι στην κυβερνητική πρωτοβουλία έχουν ταχθεί τα 3 κόμματα της ακροδεξιάς (Ελληνική Λύση, Νίκη, Σπαρτιάτες) αντιπαρατάσσοντας σκοταδιστικές και ομοφοβικές πολιτικές θέσεις.
Τα κόμματα που στηρίζουν το νομοσχέδιο αθροίζουν συνολικά 243 βουλευτές, όμως είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα είναι τόσες οι θετικές ψήφοι. Αφού δεκάδες θα είναι τα μέλη του κοινοβουλίου που θα επιλέξουν την αποχή ή την καταψήφιση. Να σημειωθεί πως η υπερψήφιση του νομοσχεδίου απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, που να είναι όμως ίση η μεγαλύτερη των 75 ψήφων.
Θα μιλήσουν Μητσοτάκης αλλά και Σαμαράς
Την «μερίδα του Λέοντος» στις «απώλειες» βουλευτών από την κομματική γραμμή αναμένεται να υποστεί η Νέα Δημοκρατία. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνητικού κόμματος τουλάχιστον 50 βουλευτές είναι αντίθετοι η επιφυλακτικοί, πολλοί εκ των οποίων έχουν δηλώσει δημόσια την διαφωνία τους. Πάντως στην Κ.Ο της Ν.Δ δεν τίθεται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ενθαρρύνει με δηλώσεις του την επιλογή της αποχής έναντι της καταψήφισης τόσο για βουλευτές όσο και για υπουργούς.
Ο Κυριακος Μητσοτάκης αναμένεται να μιλήσει αργά το απόγευμα στην συζήτηση του νομοσχεδίου όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Όμως νωρίτερα στις 18.00 αναμένεται να πάρει τον λόγο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος έχει ταχθεί κατά του νομοθετήματος. Έτσι ουσιαστικά δημιουργούνται οι συνθήκες ενός άτυπου «μπρα ντε φέρ» ανάμεσα στο νύν και τον πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας που έχει αυτόνομο πολιτικό ενδιαφέρον. Ιδίως αφού πιθανότατα θα «παγιώσει» την εικόνα δύο διακριτών τάσεων στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας: Της «φιλελεύθερης» και της «πατριωτικής».
Αξίζει να σημειωθεί ότι έως και χθες αργά το βράδυ είχαν «ανάψει τα τηλέφωνα» προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από όλες τις πλευρές. Με την ηγεσία του κόμματος να προσπαθεί κατά το δυνατόν να περιορίσει τις διαρροές, διασφαλίζοντας την εικόνα «ενότητας με διαφωνίες» για την κοινοβουλευτική ομάδα.
Η αντιπολίτευση
Προβλήματα συνοχής πιθανότατα να αντιμετωπίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρά το γεγονός πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο, και ο πρόεδρος της Κ.Ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε πως το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την αξιωματική αντιπολίτευση ακούει στο όνομα «Παύλος Πολάκης». Αφού ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου και πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοπεύει να απέχει. Αυτά ενώ μόλις χθες ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε πως θα υπάρξουν «συνέπειες» για όσους βουλευτές καταψηφίσουν η απέχουν από την ψηφοφορία. Να σημειωθεί ότι και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι σκεπτικοί για την στάση που θα κρατήσουν. Όπως για παράδειγμα η Νίνα Κασσιμάτη και ο Μίλτος Ζαμπάρας.
Το νομοσχέδιο πάντως έχει προκαλέσει προβληματισμό και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές έχουν ήδη συνεδριάσει αρκετές φορές ώστε με την συμβολή νομικών και ειδικών να μπορέσουν να καμφθούν οι ενστάσεις που υπάρχουν ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ζητήσει από την Κ.Ο να επιδείξει ενιαία στάση. Με διατάξεις του νομοθετήματος φέρεται να διαφωνεί μειοψηφικός αλλά σημαντικός αριθμός βουλευτών. Εκτιμάται όμως πώς από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ δεν θα υπάρξει καταψήφιση.