Folli- Follie: Για “ωραιοποίηση της εικόνας της εταιρίας” μίλησε ο Δ. Κουτσολιούτσος
Στην άρνηση των βαρύτατων κατηγοριών που του έχουν αποδοθεί προχώρησε κατά την τρίτη ημέρα απολογίας του ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος. Ο πρώην επικεφαλής της Folli-Follie έκανε λόγο για «ωραιοποίηση της εικόνας της εταιρίας», αρνήθηκε ωστόσο τη διάπραξη κάθε παράνομης πράξης, τονίζοντας ότι ο Όμιλος τόσο σε Ασία όσο και σε Ευρώπη ήταν κερδοφόρος. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι στην κατάρρευση συνέβαλαν οι στοχευμένες ενέργειες τρίτων.
Χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένα πρόσωπα, ο Δημ. Κουτσολιούτσος υποστήριξε ότι «υπήρχε μια συνεχής άρνηση για ό,τι έχει σχέση με Folli-Follie και Κουτσολιούτσο. Έχω υποψίες ότι υπήρχε προκατάληψη… ποιοι ήταν οι εντολείς που έτρεξαν πάνω από τις αντιπροσωπίες; Είναι ασυγχώρητο ότι κάποιοι πήγαν να καταστρέψουν ένα διαμάντι. Εφοπλιστές μου έλεγαν για τη συγκίνηση του ότι έβλεπαν στο κέντρο της Σαγκάη τις διαφημίσεις της Folli-Follie. Αυτό που κάναμε ήταν παγκόσμιο γεγονός και για αυτό αναπτύχθηκε τόσο γρήγορα. Και πάλι πιστεύω ότι έχει δυνατότητες, αρκεί να εμφανιστούν νέοι επενδυτές, που θα γίνει μόλις φύγουν οι τωρινοί».
Παράλληλα, στράφηκε και κατά των ελεγκτικών εταιριών, τα πορίσματα των οποίων οδήγησαν τα στελέχη της Folli-Follie στο εδώλιο: «οι ελεγκτικές εταιρείες που ανέλαβαν την ενδιάμεση έκθεση διαχείρισης δεν πήγαν πουθενά. Δεν έκαναν τίποτα. Τα περισσότερα στοιχεία ήταν από συνεντεύξεις. Αμφισβητώ όλα τα νούμερα. Τους έβαλαν να ελέγξουν όλο τον όμιλο και έλεγξαν μόνο την οικογένεια Κουτσολιούτσου και η εταιρεία χάθηκε από αυτό. Και βεβαίως εμάς σαν οικογένεια μας έπιασε πανικός. Εγώ αμέσως παραιτήθηκα, ενώ έπρεπε να καθίσω στο τιμόνι της εταιρείας».
Η πρόεδρος ρώτησε αναλυτικά για τη σχέση του Δημ. Κουτσολιούτσου με κάθε συγκατηγορούμενό του, με τον πρώτο να τονίζει ότι «οι κατηγορούμενοι εδώ δεν έχουν καμία σχέση». Επέρριψε εμμέσως ευθύνες στον Περιφερειακό Διευθυντή της ασιατικής θυγατρικής FFGS και στον πρώην Οικονομικό Διευθυντή του Υπό-Ομίλου Ασίας, σε βάρος των οποίων υπάρχουν εντάλματα σύλληψης. Όπως υποστήριξε, εκείνοι είχαν την ιδέα να αυξήσουν τους τζίρους στις οικονομικές καταστάσεις.
Πρόεδρος: Όταν είστε διευθυντής τέτοιου ομίλου, ακούγεται περίεργο να λέτε ότι δεν ασχολούσασταν με τα οικονομικά. Είστε το 80% του χρόνου σας στην Ασία. Την οικονομική διαχείριση που την έχετε αφήσει;
Κατηγορούμενος: Στον Τ… και στο Μπ… Τον πρώτο τον επιλέξαμε γιατί είχε περγαμηνές. Τους εμπιστευόμουν. Τώρα δεν ξέρω που είναι.
Η «ωραιοποίηση» της εταιρίας
Ερωτώμενος για την εμπλοκή του υιού του, Τζώρτζη, υποστήριξε πως είχε αναλάβει τον όμιλο στην Ευρώπη και δεν ασχολήθηκε καθόλου με τον όμιλο της Ασίας.
Πρόεδρος: Συγκατηγορούμενοι σας λένε ότι πήγαινε συχνά…
Πρόεδρος: Να σας δώσει διαβατήρια αν θέλετε. Δεν ερχόταν. Ο Τζώρτζης δεν ερχόταν καν στα γραφεία. Τώρα αν μιλούσε με τον Τόνιο, ήταν στο πλαίσιο γενικότερων καθηκόντων. (…) Ο Τζώρτζης ήξερε για το κομμάτι των ενοποιημένων καταστάσεων, ότι φαινόταν παραπάνω ο τζίρος. Μαλώσαμε πολλές φορές γι αυτό. Μου είπε ότι είναι λάθος μεγάλο.
Πρόεδρος: Θεωρούσατε ότι ήταν νέος και άπειρος; Γιατί δεν τον ακούγατε; Μπορεί να χτυπούσε καμπανάκια…
Κατηγορούμενος: Χτυπούσε….
Κατά τον κατηγορούμενο, υπήρξε μια «ωραιοποίηση της εικόνας της εταιρίας» για την οποία ήρθε σε σύγκρουση με τον γιο του, Τζώρτζη: «σχεδόν δεν μιλούσαμε. Μου το κράτησε. Αισθάνομαι άσχημα». Επιχειρώντας να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, είπε πως ήταν «ματαιοδοξία και όραμα». Όπως είπε, «οι εταιρίες που έφτιαξα, δεν άντεξαν την κρίση και με τον Covid καταστράφηκαν όλα».
Αναφορικά με τις αρμοδιότητες της συζύγου του, Καίτη, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως ο τίτλος της αντιπροέδρου της εδόθη «τιμής ένεκεν».
Πρόεδρος: Βέβαια είχε αυξημένες αρμοδιότητες…
Κατηγορούμενος: Τιμής ένεκεν την κάναμε αντιπρόεδρο κι εκτελεστικό όργανο. Είχε δικιά της πορεία. Ήταν λάθος…
Πρόεδρος: Είστε διευθυντής, δεν είπατε στους λογιστές ότι σκεφτόσασταν να κάνετε αυτό;
Κατηγορούμενος: Είχα το κακό και δεν ρωτούσα..
Πρόεδρος: Είχατε έναν αυταρχισμό απ’ό,τι λέτε… Πλέον είχε θέση ευθύνης..
Κατηγορούμενος: Όταν το έμαθε με έβρισε… Ήξερε τη θέση αλλά δεν εκτελούσε.
Πρόεδρος: Λόγω αυτής της ιδιότητας έχει βρεθεί εδώ…
Ο πρώην πρόεδρος του Ομίλου αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί, ισχυριζόμενος μεταξύ άλλων:
Ως προς τα πλαστά έγγραφα: «Υπήρχε λόγος να υπάρχουν; Νομίζω όχι. Οι δυο ορκωτοί ελεγκτές που έλεγχαν όλες τις εταιρείες από την αρχή, ζητούσαν αυτά τα έγγραφα για να είναι καλυμμένοι από τυχόν έλεγχο των φορολογικών αρχών του Χονγκ Κονγκ. Όταν τους καλέσαμε μάλιστα, δεν είχαν καμία επαφή και έχει ειπωθεί αυτό στο δικαστήριο. Η ζωή μου στο Χονγκ Κονγκ ήταν να πηγαίνω στα εργοστάσια, να ξεκινήσω τη δουλειά των ρολογιών. Για τα οικονομικά δεν έχω ιδέα, τη στιγμή που το έχουν αναλάβει άλλοι με την ομάδα τους. Κάθε φορά μου έφεραν πακετάκια και μου έλεγαν «κύριε Δημήτρη πρέπει να υπογράψετε». Για μένα δεν είχε νόημα η πλαστογραφία, μόνο για εσωτερική χρήση…».
Ως προς την ταμειακή ρευστότητα: «Τα 240 εκατ που φέρονται ανύπαρκτα, υπήρχαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Τα ζητήσαμε γιατί έπρεπε να πληρωθούν οι μισθοί και τα εμπορεύματα. Και να μην ήταν υπαρκτά, δεν υπήρχαν απαιτήσεις στην αγορά; Απλά δεν ερευνήθηκε τίποτα… απλά έλεγαν Κουτσολιουτσος τίποτα άλλο.. (…) Για μένα υπήρχαν χρήματα σε όλες τις εταιρίες. Τα λεφτά ήταν στην εταιρία αλλά όχι στο συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό. Το θέμα είναι ποιος κατευθύνει τον έλεγχο;»
Ως προς την εικονικότητα του ασιατικού ομίλου: «Ο Όμιλος Ασίας ήταν σημαντικός. Ήταν μονάδα παραγωγής για όλο τον κόσμο και σημείο προώθησης των προϊόντων. Αυτά δεν γίνονται με 75 εκατομμύρια τζίρο. Ο τζίρος ήταν 400 περίπου. Απλά τον ένα μήνα είχε 50 και τον άλλο 450… οι μεγάλες αγορές ήταν Κίνα, Χονγκ Κονγκ και Κορέα..».