οικονομία

Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων: Ρυθμίσεις δανείων 6,4 δισ. ευρώ το 2023

Την αύξηση του αριθμού των συνεπών οφειλετών μέσω της αύξησης του αριθμού και του ύψους των ρυθμίσεων, αλλά και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, έχουν θέσει ως βασικούς στόχους για το 2024 οι Εταιρείες Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων (Servicers).

Σύμφωνα με τον απολογισμό του έργου της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) για το τελευταίο 12μηνο, οι ρυθμίσεις και διευθετήσεις δανείων για το 2023 ανήλθαν στα 6,4 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται πως θα επιτευχθούν ακόμη υψηλότερες επιδόσεις την τρέχουσα χρονιά.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, συνολικά, στις 31/12/2023 οι 15 Εταιρείες-Μέλη της ΕΕΔΑΔΠ διαχειρίζονταν δάνεια ύψους 91 δισ. ευρώ (σύνολο απαίτησης) – εκ των οποίων 73 δισ. ευρώ δεν περιλαμβάνονται πλέον σε τραπεζικούς ισολογισμούς -, και συναλλάσσονται με 2,4 εκατ. οφειλέτες.

Κούρεμα για 8 στις 10 ρυθμίσεις

Μέσα στο 2023, οι Εταιρείες Διαχείρισης επέτειναν την προσπάθειά τους για επίτευξη συναινετικών λύσεων ρύθμισης με όλους τους δανειολήπτες. Ειδικότερα, στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2023 προχώρησαν σε συναινετικές ρυθμίσεις προς αποπληρωμή συνολικού ύψους 6,4 δισ. ευρώ για πάνω από 140.000 οφειλέτες, που θα τους επιτρέψουν σταδιακά να επανέλθουν σε οικονομική ομαλότητα και προοπτικά να ανακτήσουν την πρόσβασή τους στο τραπεζικό σύστημα. Η πλειονότητα των ρυθμίσεων αφορά δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί σε τρίτους επενδυτές (μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια).

Αναλυτικότερα, για το σύνολο του 2023, το ποσόν των 4,5 δισ. ευρώ αφορά μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια δανείων και το 1,9 δισ. ευρώ αφορά δάνεια τραπεζικών ιδρυμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το έτος 2023, το 83% των δανείων σε ρύθμιση περιλάμβαναν διαγραφή οφειλής, αντικατοπτρίζοντας την έμφαση των Εταιρειών Διαχείρισης στην παροχή λύσεων με βάση την τρέχουσα εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών.

Το εργαλείο του Εξωδικαστικού

Ειδικά σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, με βάση τα στοιχεία της ΓΓΧΤΔΙΧ, σημειώνεται ότι κατά το 2023 έγιναν περισσότερες από 13.000 ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ, με τις Εταιρείες Διαχείρισης να εγκρίνουν 73% των σχετικών προτάσεων ρύθμισης, και την πλειοψηφία των αιτήσεων να αφορά σε οφειλές κάτω των 200.000 ευρώ.

Στα τραπεζικά επιτελεία εκτιμούν ότι μόνο η δυνατότητα που δίνει η τελευταία νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, για κούρεμα επί κεφαλαίου έως 28% και με το επιτόκιο για τα τραπεζικά χρέη να διατηρείται σταθερό 3% για τα τρία πρώτα χρόνια, μπορεί να εκτοξεύσει το ενδιαφέρον για βιώσιμες ρυθμίσεις και ταυτόχρονα να προσφέρει οριστική λύση στην εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών.

Ήδη τα πρώτα μηνύματα που καταφθάνουν στα τραπεζικά επιτελεία για τις πρώτες εβδομάδες του 2024 επιβεβαιώνουν τις θετικές προσδοκίες που καλλιεργούνται. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που έδωσε μέσα στην εβδομάδα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ήδη τον Ιανουάριο καταγράφηκε νέο ιστορικό υψηλό στις εκκινήσεις αιτήσεων στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού. Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν συνολικά 5.031 νέα αιτήματα, ενώ ρυθμίστηκαν τα χρέη 1.075 οφειλετών, με συνολικά αρχικά ανοίγματα 425 εκ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, οι συνολικές επιτυχείς ρυθμίσεις από την έναρξη λειτουργίας του μηχανισμού έφτασαν τις 13.101 και αντιστοιχούν σε συνολικές οφειλές της τάξης των 4,8 δισ. ευρώ.

«Πρασίνισαν» δάνεια 40 δις

Τέλος, σημειώνεται ότι σωρευτικά έως σήμερα, το ύψος δανείων που επέστρεψαν σε «κανονικότητα» (καθεστώς ομαλής αποπληρωμής) μέσω της συμβολής των Εταιρειών Διαχείρισης, ανέρχεται σε περισσότερα από 40 δισ. ευρώ. Παράλληλα με την επίτευξη ρυθμίσεων, τα στοιχεία του 2023 επιβεβαιώνουν το βασικό προσανατολισμό των Εταιρειών Διαχείρισης στη βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης που προσφέρουν στους οφειλέτες.

Στο Δωδεκάμηνο του 2023, οι Εταιρείες Διαχείρισης:

  • Δέχθηκαν πάνω από 118.000 κλήσεις τον μήνα, κατά μέσο όρο, με το επίπεδο εξυπηρέτησης (service level) στα τηλεφωνικά κέντρα των Εταιρειών να αυξάνεται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες μεσοσταθμικά έναντι του 2022. Το επίπεδο εξυπηρέτησης (δηλαδή το ποσοστό εισερχομένων κλήσεων που απαντήθηκε εντός του επιθυμητού χρόνου των 20’’), κατέγραψε σταθερή ανοδική πορεία στη διάρκεια της χρονιάς και διαμορφώθηκε στην περιοχή του 90% για το μήνα Δεκέμβριο.
  • Επεξεργάστηκαν πάνω από 27.000 αιτήματα το μήνα (αύξηση 13% έναντι του 2022) απαντώντας σε κάθε ένα από αυτά εντός του πλαισίου που προδιαγράφεται από το κανονιστικό πλαίσιο (μέσοι όροι αριθμού αιτημάτων και χρόνου απόκρισης).
  • Ανταποκρίθηκαν σε περίπου 10.000 παράπονα πελατών, κυρίως αναφορικά με νομικά θέματα και θέματα πληροφόρησης.

Αναφερόμενος στον απολογισμό έργου του 2023 και τους στόχους για το 2024, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΔΑΔΠ και διευθύνων σύμβουλος της Cepal, κ. Θεόδωρος Αθανασόπουλος είπε: «Το 2023 χαρακτηρίστηκε από τη σημαντική βελτίωση που παρουσίασαν οι Εταιρείες Διαχείρισης στους δείκτες εξυπηρέτησης του οφειλέτη, αλλά και από την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του κλάδου, ο οποίος λειτουργεί με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό εδώ και τέσσερα χρόνια στην χώρα μας. Με την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας 2021/2167, επιβεβαιώνεται εκ νέου η αναγνώριση των Εταιρειών Διαχείρισης ως κεντρικών πυλώνων του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Στόχος μας για το 2024 είναι η αύξηση του αριθμού των συνεπών οφειλετών μέσω της αύξησης του αριθμού και του ύψους διευθετήσεων και ρυθμίσεων, ώστε αυτές να ξεπεράσουν τις επιδόσεις του 2023, παράλληλα με την περαιτέρω βελτίωση των δεικτών εξυπηρέτησης του κλάδου».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button