Ερντογάν: Η Γάζα είναι η γη του παλαιστινιακού λαού, οι ΗΠΑ πρέπει να το αποδεχτούν
Το ψήφισμα της αραβο-ισλαμικής συνόδου κορυφής που προτείνει τη διεξαγωγή διάσκεψης για την αποπυρηνικοποίηση στην περιοχή λόγω των πυρηνικών όπλων του Ισραήλ χαιρέτησε με δηλώσεις του την Κυριακή (12/11) ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
“Για πρώτη φορά προτείνουμε μια ‘Διάσκεψη αποπυρηνικοποίησης’ στην περιοχή λόγω των πυρηνικών όπλων του Ισραήλ”, δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους που επέβαιναν στο προεδρικό αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ, όπου συμμετείχε στην έκτακτη αραβο-ισλαμική σύνοδο κορυφής το Σάββατο, όπως αναφέρει το Anadolu.
Το ψήφισμα “καταδικάζει τις μισητές, εξτρεμιστικές και ρατσιστικές πράξεις και δηλώσεις υπουργών της ισραηλινής κατοχικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της απειλής ενός από τους υπουργούς να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας, που αποτελούν σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, γεγονός που απαιτεί την υποστήριξη της διάσκεψης για τη δημιουργία μιας ζώνης απαλλαγμένης από πυρηνικά όπλα μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και των στόχων τους για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής”.
Σχετικό Άρθρο
Γάζα: Ισραηλινή επιδρομή κατέστρεψε κτίριο στο νοσοκομείο αλ Σίφα, λέει η Παλαιστίνη
Την περασμένη Κυριακή, ο Ισραηλινός υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Amihai Eliyahu, μέλος του ακροδεξιού κόμματος Otzma Yehudit, δήλωσε στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι η ρίψη “πυρηνικής βόμβας” στη Λωρίδα της Γάζας ήταν “μια επιλογή”.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι το θέμα της αποπυρηνικοποίησης είναι πολύ σημαντικό όσον αφορά την αποκάλυψη των παραγόντων που υποστηρίζουν το Ισραήλ.
“Όλα τα θέματα που σχεδιάσαμε πριν πάμε στη σύνοδο κορυφής συμπεριλήφθηκαν στο τελικό κείμενο. Το κείμενο (του ψηφίσματος) περιέχει πολλά σημεία δράσης, που δεν έχουν ειπωθεί ποτέ πριν, που ορίζουν τους (ισραηλινούς) εποίκους ως τρομοκράτες και παράγουν ακόμη και γεωστρατηγική“, πρόσθεσε.
Σχετικό Άρθρο
Νετανιάχου: “Η Χαμάς αρνήθηκε προσφορά καυσίμων για το αλ Σίφα”
“Τώρα, έχει μεγάλη σημασία ότι τόσο ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας όσο και ο Αραβικός Σύνδεσμος συναντήθηκαν και έκαναν αυτό το βήμα (ψήφισμα), διότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των δύο οργανισμών που πραγματοποιείται μια τέτοια συνάντηση”, πρόσθεσε.
Για το ψήφισμα, είπε ότι χρησιμοποίησαν μια φράση που ονομάζεται “σπάσιμο της πολιορκίας”, προσθέτοντας: “Εισήχθη ένας ορισμός προσανατολισμένος στη δράση και όχι ο διπλωματικός ορισμός”.
Υπογραμμίζοντας τη σημασία του άρθρου “σπάσιμο της πολιορκίας” στο ψήφισμα, είπε ότι απαιτεί την άμεση είσοδο αραβικών, ισλαμικών και διεθνών αυτοκινητοπομπών ανθρωπιστικής βοήθειας που περιέχουν τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας.
Καθώς υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, νερό και τρόφιμα, ο Ερντογάν είπε ότι η πιο σημαντική χώρα που πρέπει να εμπλακεί είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επιρροή στο Ισραήλ.
“Η Γάζα είναι, πρώτα απ’ όλα, η γη του παλαιστινιακού λαού. Οι ΗΠΑ πρέπει να το αποδεχτούν αυτό. Αν ο (πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο) Μπάιντεν έχει την προσέγγιση να λέει ‘Όχι, αυτή είναι η γη των εποίκων κατοχής ή του Ισραήλ, παρά η γη του παλαιστινιακού λαού’, δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία”, πρόσθεσε.
Ο Τούρκος πρόεδρος διευκρίνισε πάντως ότι δεν σκοπεύει να επικοινωνήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Τζο Μπάιντεν.
“Θα πρέπει να συζητήσουμε με την Αίγυπτο και τις χώρες του Κόλπου και να ασκήσουμε πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες”, είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και συνέχισε:
“Οι ΗΠΑ θα έπρεπε να εντείνουν την πίεση στο Ισραήλ. Η Δύση θα έπρεπε να εντείνει την πίεσή της στο Ισραήλ (…) Είναι ζωτικής σημασίας για εμάς να επιτύχουμε μια κατάπαυση του πυρός. Η σημαντικότερη χώρα που πρέπει να εμπλακεί είναι οι ΗΠΑ, που ασκεί επιρροή στο Ισραήλ”.
“Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύει ακριβώς το ίδιο με το Ισραήλ όσον αφορά τη Χαμάς. Αλλά εμείς δεν σκεφτόμαστε σαν αυτούς. Θεωρώ τη Χαμάς πολιτικό κόμμα που κέρδισε τις εκλογές στην Παλαιστίνη. Δεν βλέπω τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο όπως αυτοί”, πρόσθεσε.
Όσον αφορά την προσέγγιση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο Ερντογάν είπε ότι ο Μακρόν αρχικά υποστήριξε πλήρως το Ισραήλ και επισκέφθηκε τη χώρα, αλλά τώρα έχει αλλάξει τη ρητορική του.
Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει ανελέητες αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, κατοικιών και οίκων λατρείας.