υγεία

Έρευνα: Γιατί η πατάτα είναι ο καλύτερος υδατάνθρακας

Ευχάριστα νέα φέρνουν οι επιστήμονες στους λάτρεις της πατάτας, καθώς σε έρευνες που αναλύθηκαν, φάνηκε ότι ο αγαπημένος αμυλούχος υδατάνθρακας είναι πολύ καλύτερος, από άλλα τρόφιμα της κατηγορίας τους.

Πιο συγκεκριμένα, επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Montefiore της Νέας Υόρκης διερεύνησαν τους αμυλούχους υδατάνθρακες, όπως το ρύζι, το ψωμί και οι πατάτες, έχοντας ως στόχο να αποκαλύψουν τον αντίκτυπο που έχει ο κάθε υδατάνθρακας στη θρεπτική αξία της διατροφής μας, ώστε οι καταναλωτές να μην βάζουν στο ίδιο «καλάθι» όλα τα τρόφιμα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Ψωμί, ρύζι ή πατάτα;

Αναλύοντας τυπικά γεύματα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η επιλογή ρυζιού ή ψωμιού αντί για πατάτες μπορεί να στερήσει από τους ανθρώπους βασικά θρεπτικά συστατικά.

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η επιλογή της πατάτας αντί του ψωμιού και του ρυζιού σε δύο γεύματα την ημέρα, θα μπορούσε να αυξήσει την πρόσληψη καλίου κατά 21%, τη βιταμίνη Β6 κατά 17%, τη βιταμίνη C κατά 11% και τις φυτικές ίνες κατά 10%.

Τα δυνητικά οφέλη από αυτό είναι σημαντικά. Για παράδειγμα, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών , είναι γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών παθήσεων όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος του εντέρου.

«Η ταπεινή πατάτα έχει κακή φήμη», λέει ο δρ. Ντούαν Μέλορ, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Aston στο Μπέρμιγχαμ.

Οι πατάτες ήταν ένα προσιτό βασικό τρόφιμο για εκατοντάδες χρόνια, ωστόσο τον τελευταίο καιρό έχουν πέσει σε δυσμένεια λόγω της τάσης για δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και έχουν αποκτήσει τη φήμη ότι είναι ανθυγιεινές.

«Η αλήθεια είναι ότι οι πατάτες περιέχουν πολλές βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την καλή υγεία», συμπληρώνει ο δρ. Μέλορ.

Είναι ιδιαίτερα καλές πηγές βιταμίνης C, βιταμίνης Β6 και καλίου, καθώς και μιας λιγότερο πολυσυζητημένης θρεπτικής ουσίας που ονομάζεται χολίνη, η οποία, σύμφωνα με τον δρ. Μέλορ, είναι ζωτικής σημασίας για υγιή εγκέφαλο, νεύρα και μύες και ιδιαίτερα σημαντική για τις εγκύους.

Για γενετικούς λόγους, κάποιοι από εμάς δεν παράγουν τόση χολίνη όσο άλλοι, οπότε είναι σημαντικό να τρώμε τροφές πλούσιες σε αυτή την ένωση.

Οι πατάτες περιέχουν τα δεύτερα υψηλότερα επίπεδα χολίνης, μετά τις πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές, όπως το κρέας και η σόγια.

«Μια ψητή πατάτα περιέχει περίπου το 10% των ημερήσιων αναγκών ενός ατόμου σε χολίνη», λέει ο δρ. Μέλορ.

Οι πατάτες περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένου του τύπου που είναι γνωστός ως «ανθεκτικό άμυλο», το οποίο σχηματίζεται όταν μαγειρεύονται και στη συνέχεια αφήνονται να κρυώσουν.

Το ανθεκτικό άμυλο δεν μπορεί να χωνευτεί στο λεπτό έντερο, οπότε περνάει στο παχύ έντερο, όπου ζυμώνεται και παράγει ενώσεις που ονομάζονται λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας.

Αυτά με τη σειρά τους τρέφουν τα βακτήρια του εντέρου που είναι γνωστά για το ευρύ φάσμα των οφελών τους στην υγεία και βοηθούν επίσης στη μείωση των επιπέδων λίπους και σακχάρου στο αίμα.

Αφού λοιπόν οι πατάτες είναι τόσο καλές για εμάς, γιατί δεν υπολογίζονται στις πέντε τροφές την ημέρα;

Γιατί οι πατάτες είναι υγιεινές και τα πατατάκια ανθυγιεινά

Ο τρόπος μαγειρέματος της πατάτας είναι αυτός που τη «μεταλλάσσει» από υγιεινό σε ανθυγιεινό ένα τρόφιμο. Αυτός είναι και ο λόγος που η πιο πρόσφατη αμερικανική έρευνα δεν δίνει το πράσινο φως για την κατανάλωση πατατών.

“Το τηγάνισμα της πατάτας, είτε ως πατατάκια είτε ως τραγανές τηγανιτές πατάτες, μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητά τους σε θερμίδες και σε λιπαρά κατά περίπου 300%», σύμφωνα με τον δρ. Μέλορ.

Τόσο η φλούδα όσο και η σάρκα της πατάτας μας κάνουν καλό, γι’ αυτό και η κατανάλωση και των δύο είναι ο πιο υγιεινός τρόπος.

Η φλούδα είναι σημαντική πηγή φυτικών ινών, ενώ οι περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα βρίσκονται στη σάρκα, λέει ο δρ. Μέλορ. Αρκεί η φλούδα να μην είναι πράσινη, διότι τότε θα περιέχει σολανίνη, ένα δηλητήριο το οποίο δεν θα πρέπει να καταναλωθεί.

Το υπερβολικό μαγείρεμα των πατατών (ή η αποθήκευσή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα ) μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της βιταμίνης C.

Ακόμη και όταν τις τεμαχίζουμε στο χαρακτηριστικό για το τηγάνι σχήμα ή τις κόβουμε σε μικρούς κύβους για να τις βράσουμε στο νερό, μπορεί να χάσουν τα θρεπτικά συστατικά και κυρίως κάλιο.

Ο πιο υγιεινός τρόπος για να μαγειρεύετε τις πατάτες είναι να τις βράζετε ή να τις ψήνετε με τη φλούδα τους, λέει η διατροφολόγος Κέρι Τόρενς, η οποίο επισημαίνει ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και στις δύο περιπτώσεις.

«Οι βραστές πατάτες χάνουν μέρος της περιεκτικότητάς τους σε κάλιο στο νερό και οι ψητές έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη».

Ευθύνεται η πατάτα για αύξηση βάρους;

Υπάρχει η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η κατανάλωση πατάτας προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους.

Αυτό όμως δεν είναι απολύτως αληθές, τουλάχιστον όχι σύμφωνα με ορισμένες μελέτες.

Το 2016, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης στη Δανία δεν βρήκαν «πειστικά στοιχεία» που να συνδέουν την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2 και τις καρδιαγγειακές παθήσεις με τον πουρέ, τις βραστές ή τις ψητές πατάτες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, διαπίστωσαν ότι οι τηγανητές πατάτες «ενδέχεται να συνδέονται» με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2, αλλά πρόσθεσαν ότι θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες για να αποδειχθεί αυτό.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν μάλιστα ότι η κατανάλωση πατάτας μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Medicinal Food διαπίστωσε ότι οι βραστές πατάτες είναι πιο χορταστικές από άλλες αμυλούχες τροφές, όπως το ψωμί και το ρύζι, και μπορεί πράγματι να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι πατάτες περιέχουν θρεπτικά συστατικά που μας κάνουν καλό και μπορούμε να τις απολαμβάνουμε ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Να θυμάστε όμως να τρώτε και πολλά άλλα λαχανικά επισημαίνουν οι ειδικοί.

«Είναι πάντα καλύτερο να τρώτε μια ποικιλία φυτικών τροφών, συμπεριλαμβανομένων τροφών πλούσιων σε άμυλο, όπως οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, το ρύζι, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά», καταλήγει ο δρ. Μέλορ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button