Έλενα Ακρίτα: Τραγικές συνθήκες διαβίωσης για μητέρες με παιδιά σε Δομή της Κω
Τα τεράστια κενά στην προστασία των αιτούντων άσυλο στα ελληνικά νησιά και την αδυναμία πρόσβασης ακόμη και των πλέον ευάλωτων σε στοιχειώδεις παροχές, παρά τα τεράστια ποσά που έχουν δαπανηθεί για την κατασκευή των νέων δομών, φέρνει στη Βουλή η Έλενα Ακρίτα.
Η βουλευτής Επικρατείας και αναπλ. Τομεάρχης Δικαιοσύνης, αρμόδια για τα Δικαιώματα & την Ισότητα του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κατάθεσε ως Αναφορά το χθεσινό (14/12) δελτίο τύπου του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, με το οποίο έγινε γνωστό ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων 2 Αφγανών, για τις τραγικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν μετά την άφιξη τους στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (ΚΕΔ) της Κω.
Οι δύο γυναίκες, η μία με δυο και η δεύτερη με τρία ανήλικα τέκνα, αναγκάζονται λόγω του συνωστισμού να διαμένουν στον χώρο του εστιατορίου μαζί με άγνωστους άντρες, χωρίς καμία απολύτως ασφάλεια και ιδιωτικότητα και εκτεθειμένες σε παρενόχληση και κίνδυνο έμφυλης βίας, ενώ ταυτόχρονα καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής και ανεπαρκή παροχή ειδών πρώτης ανάγκης και ιατρικών υπηρεσιών, παρά τα πλείστα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν.
Το ΕΔΔΑ με την απόφασή του διατάσσει τις Ελληνικές Αρχές να διασφαλίσουν ότι οι προσφεύγουσες/οντες «έχουν πλήρη πρόσβαση σε συνθήκες υποδοχής που σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και που λαμβάνουν υπόψη τις πολλαπλές ευαλωτότητες τους».
Η Έλενα Ακρίτα τονίζει στην Αναφορά της τις διαπιστώσεις και τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιεί το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, σύμφωνα με τα οποία στην ΚΕΔ της Κω, που εγκαινιάστηκε μόλις τον Νοέμβριο του 2021 και έχει κοστίσει περί τα 40 εκ. ευρώ, παραμένουν σχεδόν 4.000 αιτούντες άσυλο, αριθμός που υπερβαίνει δραματικά την ονομαστική χωρητικότητα (2.923 θέσεις), καθώς και κατά μείζονα λόγο την αναφερόμενη πραγματική χωρητικότητά της (1.500 θέσεις), καλώντας την κυβέρνηση να σεβαστεί τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και να εξασφαλίσει συνθήκες υποδοχής που σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια για τους αιτούντες άσυλο στη χώρα μας.