Είπαμε το σουβλάκι… καλαμάκι: “Ο κόσμος αδυνατεί να αγοράσει δύο τυλιχτά”
Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία να μαίνεται και την παγκόσμια αγορά να μπαίνει σε έναν κυκεώνα πληθωρισμού με αιχμή του δόρατος την ενέργεια, το NEWS 24/7 είχε παρουσιάσει ειδικό explainer video για το πληθωριστικό σπιράλ που έφτασε μέχρι και την πόρτα των σουβλατζίδικων.
Σχετικό Άρθρο
Πώς έφτασε το σουβλάκι να κοστίζει 3.5 ευρώ;
Τότε, τα 3,5 ευρώ για ένα τυλιχτό φαίνονταν εξωφρενικά. Τώρα έχουν γίνει “κανονικότητα”.
Η τιμή αυτή έχει παγιωθεί στα περισσότερα ψητοπωλεία, ενώ σε άλλα μπορεί να είναι και μεγαλύτερη, μετατρέποντας το κατ’ εξοχήν ελληνικό και διαχρονικά φτηνό street food σε είδος… πολυτελείας, ειδικά αν η παραγγελία ξεπερνά το ένα.
Όπως άλλωστε δήλωσε το πρωί της Δευτέρας και ο πρόεδρος των ψητοπωλών Αττικής, Νίκος Αγγελοσούλης στο Open, η μετακύλιση του -ενεργειακού- κόστους στο σουβλάκι μετά τον πόλεμο, έχει διαφοροποιήσει και περιορίσει το μέγεθος των παραγγελιών, με τους περισσότερους να περιορίζονται σε ένα μόνο τυλιχτό.
“Ζούμε μια αναστάτωση από την αρχή του πολέμου. Η ενέργεια έχει διπλασιαστεί, πληρώνουμε διπλούς λογαριασμούς, τα ενοίκια έχουν μεγαλώσει. Δυστυχώς, πλέον δεν ξέρουμε μέρα με τη μέρα τι τιμή θα αντιμετωπίσουμε στα προϊόντα που αγοράζουμε. Πριν από τον πόλεμο ήξερες μια εβδομάδα πριν πού θα πάει η τιμή, προσαρμοζόσουν. Τώρα με τη μέρα αλλάζουν τα τιμολόγια”, είπε αρχικά ο κ. Αγγελοσούλης για να προσθέσει:
“Προ του πολέμου ήταν 2,50 – 2,60 ευρώ το σουβλάκι στο δικό μου ψητοπωλείο. Αυτή τη στιγμή έχει 3 ευρώ για την παραλαβή από το κατάστημα, 3,30 για delivery. Είναι μια αναμενόμενη αύξηση. Προσπαθούσε να κρατήσουμε εκεί την τιμή, νομίζω πως θα αργήσει να πάει παραπάνω. Δεν υπάρχει μείωση της πελατείας, υπάρχει μείωση στην κατανάλωση. Ο λόγος είναι πως αδυνατεί ο κόσμος να αγοράσει δύο τυλιχτά με γύρο. Αγοράζει ένα σουβλάκι και ένα καλαμάκι. Και εμείς προσπαθούσε να προσαρμοστούμε σε αυτό και να κρατήσουμε την τιμή όσο πιο χαμηλή γίνεται γιατί το σουβλάκι παραμένει ένα κατ΄’ εξοχήν λαϊκό προϊόν και δεν πρέπει να χάσει αυτή την ταυτότητα. Πρέπει να είναι προσιτό στον κόσμο”.
“Όταν παραγγέλνουν μέσω κάποια πλατφόρμας, η πλατφόρμα κρατά ένα ποσοστό. Ό,τι και να γίνει το σουβλάκι θα παραμείνει προσιτό στον κόσμο, θα είναι πάντα η πιο φθηνή επιλογή γιατί είναι ένα καθημερινό έδεσμα που έχει στηρίξει και τα λαϊκά στρώματα καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης. Περιμένουμε να δούμε την αγορά. Ακούμε ότι θα ανεβεί το κρέας, οι πατάτες έχουν ανέβει, η μαναβική με τις καταστροφές έχει ανέβει. Στο δικό μου κατάστημα προβλέπω μέχρι τα Χριστούγεννα να μην ανέβουν οι τιμές όση αύξηση και να πάρουν τα τιμολόγια. Η επιχείρηση πρέπει να είναι βιώσιμη. Εγώ απασχολώ 18 άτομα”, είπε ο επιχειρηματίας, χωρίς ωστόσο, να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχουν νέες αυξήσεις από το νέο έτος.