Ελλάδα

Δίκη για ΚΕΕΛΠΝΟ: Ένταση μετά από παρέμβαση Γεωργιάδη ενώ κατέθετε ο Πολάκης

Για «ρουσφετολογικούς διορισμούς που δεν προσέφεραν κανένα έργο» έκανε λόγο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, καταθέτοντας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, όπου εκδικάζεται η υπόθεση των 22 προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργίας του Άδωνι Γεωργίαδη.

Παρουσία του υπουργού Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος έχει καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης, ο Π. Πολάκης υποστήριξε πως για τις συγκεκριμένες προσλήψεις, οι οποίες φέρονται να έλαβαν χώρα το διάστημα 2013-2014 και ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο κατά περίπου 250.000 ευρώ, «δεν υπήρξε καμία νόμιμη διαδικασία προκήρυξης» ενώ «υπάρχουν πλαστογραφημένες αποφάσεις του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ με αριθμούς πρωτοκόλλου που αφορούσαν άλλα πράγματα».

Στο εδώλιο κάθονται ο πολιτευτής της ΝΔ, Σταμάτης Πουλής, η σύζυγός του, Ανδρονίκη Θεοφιλάτου, η πρώην οικονομική διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αικατερίνη Πολύζου και ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρος Παπαδημητρίου.

Ο Π. Πολάκης ανέφερε ότι ο υπουργός έχει δικαίωμα να πάρει συγκεκριμένους επιστημονικούς συνεργάτες και μετακλητούς με μισθό, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση «οι περισσότεροι προσλήφθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ και στην συντριπτική τους πλειοψηφία τους τοποθετήθηκαν στο γραφείο του κ Γεωργιάδη. Δηλαδή ήταν άνθρωποι που ήθελε συνεργάτες του, πιο λαϊκά βίσματα ή ρουσφέτια του, και οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Υπάρχουν χαρτιά που λένε ότι ορισμένοι δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους, όπως και δυο γιατροί που δεν προκύπτει αν πάτησαν ποτέ στα νοσοκομεία, δηλαδή πρόκειται αργομισθία».

Σύμφωνα με το μάρτυρα, από τα βιογραφικά των 22 προσληφθέντων προκύπτει ότι η πλειοψηφία είναι στο στενό πυρήνα του Γεωργιάδη, είχαν εργαστεί σε εταιρίες που είχε, με την Ελληνική Αγωγή. «Θα έπρεπε να υπάρξει προκήρυξη, επιτροπή για κατάθεση προσόντων… μέσα υπήρχαν από μαθήματα αερόμπικ και ΔΕ. Έχουμε καραμπινάτη υπόθεση απιστίας κατά τη γνώμη μου. Όλοι κινήθηκαν από τον πολιτικό τους προϊστάμενο για τον οποίο έχει παραγραφεί η πράξη αλλιώς θα ήταν κι αυτός εδώ» υποστήριξε ο Π. Πολάκης και πρόσθεσε: «Θέλω να συνεκτιμήσετε ότι υπήρξε ένα όργιο ρουσφετολογίας».

Απουσία Δημοσίου

Ο μάρτυρας σχολίασε ότι στην παρούσα δίκη δεν παρίσταται το ελληνικό Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι είχε ληφθεί σχετική απόφαση. «Μου προξενεί αλγεινή εντύπωση που δεν παρίσταται σήμερα εδώ ως πολιτική αγωγή ο διάδοχος του ΚΕΕΛΠΝΟ (ΕΟΔΥ) για να απαιτήσει την επανόρθωση της ζημιάς που υπέστη από αυτό το πράγμα» υποστήριξε και επεσήμανε ότι ενώ διορίστηκε πληρεξούσιος δικηγορος για αυτή τη δίκη, τρεις μέρες πριν ξεκινήσει η δίκη σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο ελήφθη η απόφαση να μην υπάρξει υποστήριξη της κατηγορίας: «Αυτό δεν είναι λίγο προκλητικό στην κοινή λογικη και στο κοινό περί δικαίου αίσθημα; Δύο διοικήσεις του κεελπνο αποφάσισαν να παρασταθούν. Εδώ η νομικη υπηρεσία λέει ότι αν αθωωθούν θα μας κυνηγήσουν για αυτό να μην παρασταθούμε».

Πρόεδρος: Φαίνεται πως από τους 22, οι 9 συνολικά έχουν εργαστεί εντός του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Μάρτυρας: Δεν υπάρχουν αυτά. Αν διαβάσετε το πόρισμα του μικτού κλιμακίου, θα δείτε για έναν προς έναν που δούλεψε. Οι περισσότεροι ήταν στο γραφείο του Γεωργιάδη και στο τηλεφωνικό κέντρο, από εκεί έβαλαν τα στήθη τους ενάντια στην πανδημία; Μια κυρία προσελήφθη σε μονάδα ειδικών λοιμώξεων σε νοσοκομείο και σε δυο μέρες πήγε στην ψυχιατρική εφήβων. Αυτό είναι κλασσικο βισμα, που γίνονται στα νοσοκομεία και είναι ψηφοθηρικά ρουσφέτια. Δεν θα μας λένε εδώ ότι βοήθησαν την πανδημία, ρουσφέτια είναι.

Πρόεδρος: Και για τη διοικητικό υπάλληλο που διατέθηκε στο Κέντρο Υγείας Περιστεριού;

Μάρτυρας: Υπάρχει απόδειξη ότι δούλεψε εκεί; Απ’ όσο ξέρω στα Κέντρα Υγείας υπάρχουν παρουσιολόγια. Η συντριπτική πλειοψηφία ήταν ρουσφέτια. Η παρουσία πιστοποιείται, δεν είναι λόγο τιμής. Έγγραφα τοποθέτησης υπάρχουν για όλους. Εδώ δυο μόνο λένε ότι υπέγραψαν σύμβαση και δεν πήραν αντίγραφο. Οι υπόλοιποι είπαν ότι πήγαν εκεί να εργαστούν, χωρίς υπογράψουν σύμβαση.

Πρόεδρος: Άρα κατά την άποψη σας, ποτέ δεν προσέφεραν εργασία;

Μάρτυρας: Όχι βέβαια. Δούλευαν για τον κύριο Γεωργιάδη, όχι για το δημόσιο συμφέρον. Και πληρώνονταν από τα κρατικά ταμεία. (…) Γενικά εκτός από την παράνομη διαδικασία πρόσληψης έγινε και μια παράνομη διαδικασία δικαιολόγησης αυτή της κατάστασης, η οποία αποδείχθηκε από το πόρισμα του μικτού κλιμακίου.

Παρέμβαση Γεωργιάδη και ένταση

Ένταση προκλήθηκε όταν ο Αδωνις Γεωργιάδη παρενέβη στη διαδικασία, αντιδρώντας σε τοποθέτησεις του Π. Πολάκη, λέγοντας «τι διαδικασία είναι αυτή;». Μέλος του ακροατηρίου, δικηγορος στο επάγγελμα, αντέδρασε έντονα ζητώντας από τον υπουργό να βγει εκτός αιθούσης, καθώς -όπως ανέφερε- δεν είχε δικαίωμα ο Αδ. Γεωργιάδης να επιπλήττει το δικαστήριο. «Παρεμβαίνει ο υπουργός για να πει στον πρόεδρο τί να κάνει;» σχολίασε σχετικά.

Το επεισόδιο κορυφώθηκε όταν ήρθε σε ευθεία αντιπαράθεση με άνθρωπο της φρουράς του υπουργού, με αποτέλεσμα να ζητήσει την προστασία του εισαγγελέα της έδρας.

Το δικαστήριο υποχρεώθηκε να διακόψει τη διαδικασία για τις 13 Μαρτίου, ενώ ο δικηγορος δήλωσε την πρόθεση του να προχωρήσει σε μήνυση.

«Δεν πρέπει να κλείσει έτσι η συνεδρίαση. Θα πρέπει να υπάρχει ο προσήκων σεβασμός» σχολίασε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης πλησίασε στην έδρα καταθέτοντας τα… παράπονα του προς τους δικαστές: «ο μάρτυρας είχε κινητό ενώ κατέθετε.
Παρακαλώ πολύ και εγώ έχω εργασίες αλλά είμαι εδώ και είναι απαράδεκτο ότι διέκοψε το δικαστήριο για να κάνει τις δουλειές του. Όλα έχουν κάποια όρια».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button