πολιτική

Διαψεύδει η κυβέρνηση ότι θα στείλει τους S-300 στην Ουκρανία

Κατηγορηματικά διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τα σενάρια ότι η κυβέρνηση εξετάζει την παραχώρηση των S-300 στην Ουκρανία, όπως θα επιθυμούσαν οι ΗΠΑ.

Πρέπει να υπάρχει και ένα όριο ως προς τα fake news, ειδικά όταν έχουν να κάνουν με την άμυνα της χώρας και την εξωτερική της πολιτική” δήλωσε ειδικότερα ο κ. Μαρινάκης κληθείς να σχολιάσει σχετικά δημοσιεύματα.

Δεν ισχύει κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση. Το διαψεύδω κατηγορηματικά. Δεν υπάρχει ούτε καν πρόθεση να διακινδυνεύσει η κυβέρνηση τη θωράκιση της χώρας και την αμυντική της πολιτική”, πρόσθεσε.

Είναι βέβαια γνωστό προ πολλού ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν όλα τα ρωσικής κατασκευής οπλικά συστήματα που έχουν χώρες του ΝΑΤΟ να μεταφερθούν στην Ουκρανία ώστε οι υπόλοιποι σύμμαχοι να προμηθευτούν νέα συστήματα δυτικής προέλευσης, ώστε η άμυνα της Συμμαχίας να είναι πιο ομοιογενής τεχνικά.

Υπενθυμίζεται ότι η σεναριολογία για τους S-300 άνοιξε εκ νέου καθώς το “πακέτο” με τα F-35 συνοδεύθηκε και από “παραινέσεις” των ΗΠΑ για νέα στήριξη από την Ελλάδα με αμυντικό υλικό στην Ουκρανία.

Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είχε επισημάνει: «Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία. Εάν αυτές οι δυνατότητες ενδιαφέρουν την Ουκρανία, και εκκρεμούσας της αξιολόγησης της κατάστασης και της αξίας τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για πιθανή πρόσθετη Χρηματοδότηση Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων ύψους μέχρι 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα».

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι δύο ημέρες μετά την επιστολή Μπλίνκεν, ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Και τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι έντονες αντιδράσεις είχε προκαλέσει, προ διετίας σχεδόν, η αποστολή τεθωρακισμένων από την Ελλάδα στην Ουκρανία, θέμα το οποίο είχε κάνει γνωστό ο Γερμανός καγκελάριος και όχι η ελληνική πλευρά.

Και τότε πάντως η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι συστήματα αναγκαία για την άμυνα της χώρας, όπως οι S-300, θα παραμείνουν στην Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button