υγεία

Covid: Γιατί δεν εξυπηρετούν κάποιο σκοπό τα test από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ

Κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να υπάρξει στην επιδημιολογική επιτήρηση του κορονοϊού από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μετά το κλείσιμο των Κινητών Μονάδων Υγείας (ΚΟΜΥ), στο τέλος Νοεμβρίου.

Αυτό διαβεβαιώνει μιλώντας στο NEWS 24/7 o Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και τακτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου (ΔΣ) του ΕΟΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΚΟΜΥ έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα από τον Μάιο του 2020, προκειμένου να κάνουν κυρίως δωρεάν δειγματοληπτικούς ελέγχους για τον κορονοϊό.

Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούν καθημερινά κατά μέσο όρο 147 δράσεις δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου σε κεντρικά σημεία 59 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, όπου διενεργούνται περίπου 4.500 rapid test για τον κορονοϊό.

komy 1

Με το κλείσιμο των ΚΟΜΥ, όμως, χάνονται 30.000 Covid test ανά βδομάδα, στο σύνολο των 185.000 που γίνονται στη χώρα. Αυτό σημαίνει μείωση 16% των εβδομαδιαίων τεστ για την Covid.

Παρασκευής: Γιατί η δήλωση των κρουσμάτων έχει ατονήσει

«Για την επιδημιολογική επιτήρηση, πλέον, βασιζόμαστε σε πολύ μικρό ποσοστό στον αριθμό των κρουσμάτων, διότι ούτως ή άλλως, ένα πολύ μικρό ποσοστό κρουσμάτων δηλώνεται σήμερα, καθώς η δήλωση θετικότητας δεν απαιτείται για να έχει κάποιος πρόσβαση σε χώρους, ή κάποια άλλα πλεονεκτήματα που υπήρχαν παλαιότερα για όσους είχαν νοσήσει πρόσφατα», εξηγεί ο κ. Παρασκευής.

Επίσης, στο μικρό αυτό ποσοστό, το ποσοστό των ΚΟΜΥ ήταν ένα μικρό μέρος. Εξάλλου, τεστ γίνονται σήμερα στα φαρμακεία, τα νοσοκομεία, τα ιατρεία κ.λπ. τα οποία δεν έχουν πλέον φόρτο εργασίας για το συγκεκριμένο θέμα.

Ως εκ τούτου, «έχει ατονήσει η δήλωση των κρουσμάτων και εμείς έχουμε άλλους δείκτες που είναι πιο αξιόπιστοι για να παρακολουθούμε την πορεία του ιού», συμπληρώνει ο καθηγητής.

Οι δείκτες που αξιολογούν σήμερα την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ είναι κυρίως οι νοσηλείες ασθενών με Covid, το ιικό φορτίο στα λύματα που αναλύεται σε αρκετές περιοχές της χώρας, η εργαστηριακή συνιστώσα από την παρατήρηση νοσηρότητας του συστήματος Sentinel και το ποσοστό θετικότητας.

Σε ένα μήνα όμως που θα μειωθεί κατά περίπου 16% ο αριθμός των κρουσμάτων που δηλώνονται, δεν θα μεταβληθεί και η θετικότητα;

«Αυτό που μας ενδιαφέρει στη θετικότητα είναι αν παρουσιάζει αυξομείωση στον χρόνο και όχι το ποσοστό που προκύπτει από την καταγραφή νέων κρουσμάτων», εξηγεί ο κ. Παρασκευής.

Γιατί όμως πριν από δύο χρόνια ο ΕΟΔΥ έλεγε ότι ο εκτεταμένος αυτοδιαγνωστικός έλεγχος έχει τόσο καλά αποτελέσματα όσο και το lockdown, ενώ σήμερα δεν ισχύει κάτι τέτοιο;

«Πράγματι πριν από δύο χρόνια το λέγαμε αυτό, διότι οι πιθανότητα σοβαρής νόσησης ήταν σχετικά υψηλή και τότε ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είχε πολύ μεγάλη σημασία για την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των θετικών κρουσμάτων και τον περιορισμό της διασποράς. Στην παρούσα φάση, όμως, που ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο έχει μειωθεί σημαντικά, ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος συνεχίζει να έχει σημασία, αλλά σε μικρότερο βαθμό και συστήνεται κυρίως στα άτομα που είναι συμπωματικά και έχουν υψηλή υποψία έκθεσης. Επίσης, συστήνεται σε τα άτομα υψηλού κινδύνου, ακόμη και αν δεν έχουν συμπτώματα, αλλά υποψία επαφής με θετικό κρούσμα», εξηγεί ο κ. Παρασκευής.

Άρα, λόγω των χαρακτηριστικών της περιόδου της πανδημίας που διανύουμε σε αυτή τη φάση, δεν υπάρχει παρόμοια ανάγκη με παλαιότερα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, καταλήγει ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν 50 θάνατοι από λοίμωξη Covid, κάτι που σημαίνει ότι ο κορονοϊός δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους πολίτες ως απλή γρίπη ή κρυολόγημα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button