Χαρίτσης: Σχέδιο που χτυπά τον πυρήνα της ηγεμονίας της Δεξιάς
Την ανάγκη μιας πολιτικής που “δεν διαλέγει κυνικά την πλευρά των ισχυρών, αλλά τη μεριά εκείνων που έχουν δίκιο” τόνισε στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2024 ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.
Παράθεσε μάλιστα τις προτάσεις της Νέας Αριστεράς για την ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος και την κλιματική κρίση, επισημαίνοντας πως απαιτείται ένα σχέδιο αντίθετο με τον πυρήνα της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Αλέξης Χαρίτσης ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος σε ένα στατιστικό στοιχείο λέγοντας πως “η Ελλάδα καταγράφει μία ακόμη αρνητική πρωτιά: Σύμφωνα με την Eurostat 7 στους 10 πολίτες νοιώθουν πως είναι φτωχοί” τονίζοντας πως “θεωρούν, νοιώθουν, πιστεύουν ότι ο κόπος τους δεν ανταμείβεται αρκετά κι αυτό ισχύει. Αισθάνονται εγκλωβισμένοι σε ένα αδιέξοδο, όσα και να βγάζουν το μήνα δεν είναι αρκετά εξαιτίας της ακρίβειας”. Επισήμανε δε ότι “η ζωή στην Ελλάδα του 2023 είναι συνδεδεμένη με την ανασφάλεια” και έκανε λόγο για “κοινωνία χαμηλών προσδοκιών” επισημαίνοντας πως η περίοδος αυτή “γεννάει τέρατα”.
Με βάση αυτό ο πρόεδρος της Κ.Ο της Νέας Αριστεράς σημείωσε πως αυτό στο οποίο θα έπρεπε να απαντήσει ο προϋπολογισμός είναι “πως θα έχουμε πολιτικές που θα αμφισβητούν τον πυρήνα της ανισότητας” ακόμη και το “πώς θα θωρακίσουμε την ίδια την δημοκρατία”. Επισήμανε την ανάγκη για υπάρξουν πολιτικές “μακριά από τον κυνισμό του δεν αλλάζει τίποτε” τονίζοντας πως “η χώρα χρειάζεται μια άλλη πολιτική και η ΝΔ συνεχίζει με την πολιτική που μας έφερε έως εδώ”, μια πολιτική που “ενισχύει τις ανισότητες” ενώ “αναπαράγει ένα μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται στην φθηνή ανάπτυξη και αδιαφορεί για τους κινδύνους του μέλλοντος”.
Ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στην φορολογία μιλώντας για τα αυξημένα έσοδα του προϋπολογισμού σημειώνοντας πως “τα 7 δις προέρχονται από τον ΦΠΑ, τον καθημερινό φόρο που πληρώνουν οι πολίτες” και πως η αύξηση “οφείλεται στην μετατροπή του πληθωρισμού σε έμμεσο φόρο υπέρ των ισχυρών και σε βάρος της κοινωνίας”.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο της Νέας Αριστεράς αναφέρθηκε στην προτάσεις του χώρου. Είπε ότι “το σχέδιό μας συγκρούεται με τα συμφέροντα της αδράνειας και της κερδοσκοπίας. Χτυπά τον πυρήνα της ιδεολογικής ηγεμονίας της Δεξιάς. Εμπνέει αυτούς που παράγουν τον πλούτο. Και αυτοί έχουν όνομα: είναι οι εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, οι αόρατοι εργαζόμενοι της επισφάλειας, οι επιστήμονες, είναι οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που έχουν όραμα και σκοπό να χτίσουν και να κερδίσουν και όχι να κερδοσκοπήσουν. Οι άνθρωποι που νιώθουν -και πολύ συχνά είναι- φτωχοί στην ίδια τους τη χώρα. Αυτός είναι ο κοινωνικός συνασπισμός που ασφυκτιά σήμερα. Αυτός είναι ο κοινωνικός συνασπισμός που έχει συμφέρον από τη ριζική αλλαγή πορείας της χώρας. Σήμερα η Νέα Αριστερά καταθέτει τη δική της πρόταση για έναν προϋπολογισμό που υπηρετεί τις ζωτικές ανάγκες της χώρας“.
Ειδικά για το ζήτημα της ανάπτυξης ο κ. Χαρίτσης είπε πως “το κύριο εργαλείο εδώ είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Αλλά οι κόμβοι του είναι η στροφή στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, η καταπολέμηση της ακρίβειας μέσω αποφασιστικών παρεμβάσεων και όχι μέσω επιδοτήσεων που εξανεμίζονται, οι τολμηρές δημόσιες επενδύσεις και οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα θωρακίζουν τη χώρα από τα επόμενα επεισόδια της κλιματικής και οικονομικής κρίσης. Το Αναπτυξιακό κράτος επενδύει στους ανθρώπους της χώρας. Και ειδικά στους νέους υψηλών δεξιοτήτων. Εξασφαλίζει τη δανειοδότηση καινοτόμων και εξωστρεφών επιχειρήσεων, παρεμβαίνει στην αγορά εργασίας ώστε οι μισθοί να ανταποκρίνονται στα προσόντα και στον κόπο των εργαζομένων, αξιοποιεί εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για συγκεκριμένες προτεραιότητες: υγεία, παιδεία, δημόσιες υποδομές”.
Όσον αφορά το κοινωνικό κράτος σημείωσε ότι έχει “πρώτο και κύριο στόχο την άμβλυνση των ανισοτήτων. Με μια φορολογική πολιτική που δεν θα συντηρεί το αντικοινωνικό φαινόμενο οι έμμεσοι φόροι να είναι υψηλότεροι από τους άμεσους. Που δεν θα φορολογείται περισσότερο η εργασία από τα κέρδη. Που δεν θα σηκώνουν το βάρος μόνο οι μισθωτοί εργαζόμενοι. Μια φορολογική πολιτική δηλαδή που θα στηρίζεται σε ένα δίκαιο αναδιανεμητικό σύστημα. Όπου το νομοθετικό πλαίσιο, οι ψηφιακές δυνατότητες και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα οδηγούν στη φορολόγηση του υπέρμετρου πλούτου και στην εμπέδωση της βεβαιότητας ότι κάθε ευρώ που εισπράττει το κράτος επιστρέφει στους πολίτες με την παροχή υπηρεσιών που αναλογούν στις απαιτήσεις τους. Για μια κοινωνική πολιτική που θα εστιάζει σε αυτούς που την έχουν ανάγκη και θα εξασφαλίζει ότι τα μόνιμα επιδόματα θα ανταποκρίνονται στις διακυμάνσεις των πληθωριστικών αυξήσεων. Για την αποφασιστική ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας σε επίπεδα ανάλογα με την πλειοψηφία των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τον κόσμο που εργάζεται και παράγει. Με συλλογικές διαπραγματεύσεις, πλήρη εργασιακά δικαιώματα, πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στα ημερομίσθια. Για να είναι η στέγη και η θέρμανση δικαίωμα για όλους. Με επιβολή πλαφόν και έλεγχο της κερδοσκοπίας στις εταιρείες ενέργειας που οδηγούν στον εκτροχιασμό των τιμών και την πληθωριστική έκρηξη”.
Αναφορικά με το ζήτημα της κλιματικής κρίσης ο Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε πως “το κράτος, η χώρα μας, πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο κλιματικής μετάβασης – ο κλιματικός νόμος της κυβέρνησης απέχει προφανώς έτη φωτός από αυτό το στόχο”.
Συνολικά ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε ότι “εμείς θέλουμε μια άλλη κοινωνία. Μια Ελλάδα που δεν επενδύει σε αδιαφανείς εξοπλιστικές δαπάνες, αλλά στην Ειρήνη. Μια Ελλάδα που δεν διαλέγει κυνικά την πλευρά των ισχυρών, αλλά τη μεριά εκείνων που έχουν δίκιο. Μια Ελλάδα που νοιάζεται για τους ανθρώπους της. Μια Ελλάδα συνοχής, αυτοπεποίθησης και αλληλεγγύης”.