Αλεξανδρούπολη: Καταπέλτης η πρόταση της εισαγγελέα για τους αυτόκλητους σερίφηδες
Ως “κυνηγοί κεφαλών” χαρακτήρισε τους αυτόκλητους σερίφηδες της Αλεξανδρούπολης, που απήγαγαν μετανάστες στον Έβρο, το καλοκαίρι του 2023, η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, Τριανταφυλλιά Παπαγεωργίου, ζητώντας παράλληλα την απαλλαγή των 13 μεταναστών για τα αδικήματα της απόπειρας εμπρησμού και της κατασκευής και κατοχής εμπρηστικού μηχανισμού
“Ως οιονεί αυτόκλητοι “σερίφηδες”, “κυνηγοί κεφαλών”, είχαν βγει προς αναζήτηση παράτυπων μεταναστών, για να προφυλάξουν δήθεν την Αλεξανδρούπολη από τις πυρκαγιές που εκείνοι (οι μετανάστες) δήθεν προκαλούν”, ανέφερε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το Voria.gr.
Υπενθυμίζεται ότι συνολικά 13 πρόσφυγες και μετανάστες (8 συριακής και 5 πακιστανικής καταγωγής) ακινητοποιήθηκαν από τρεις κατοίκους της περιοχής του Έβρου (δύο ελληνικής και έναν αλβανικής καταγωγής) στις 22 Αυγούστου, την περίοδο των μεγάλων πυρκαγιών στον Έβρο, και οδηγήθηκαν μέσα σε κλουβί-τρέιλερ, όπου τους διαπόμπευσαν μαγνητοσκοπώντας με τα κινητά τους τηλέφωνα το σκηνικό και δημοσιεύοντάς το στα social media.
Παράλληλα, διέρρεαν ότι είναι υπαίτιοι της πυρκαγιάς ενώ δεν δίστασαν να τους παραδώσουν στην Αστυνομία μαζί με έναν δήθεν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, αποτελούμενο από δύο παλιά ελαστικά αυτοκινήτου, έξι σανίδια και ένα σφουγγάρι. Μάλιστα ισχυρίστηκαν πως οι μετανάστες, με ένα μπαλόνι που περιείχε εύφλεκτο υγρό και με ένα μαχαίρι το οποίο χτυπούσαν για να βγάλουν… σπίθα, επιχειρούσαν να βάλουν φωτιά στον «μηχανισμό».
Σχετικό Άρθρο
Τι συμβαίνει με τους “σερίφηδες” στον Έβρο;
“Η επιλογή μεθόδου πρόκλησης πυρκαγιάς προφανώς είναι αντίθετη στα διδάγματα της κοινής πείρας και της λογικής. Είναι αδιανόητο να έχουν επιλέξει οι κατηγορούμενοι να ανάψουν φωτιά με μαχαίρι και όχι με κάποιο μέσο παραγωγής φλόγας όπως αναπτήρα ή σπίρτα, όταν μάλιστα μαζί τους είχαν κινητά τηλέφωνα και φορτιστές”, αναφέρει στην πρότασή της η εισαγγελέας, κατακεραυνώνοντας το σχέδιο των κατηγορουμένων σε βάρος των μεταναστών, σύμφωνα με πληροφορίες του Voria.gr.
Αντίστοιχη είναι η θέση της και για τον αποκαλούμενο εμπρηστικό μηχανισμό.
“Ήταν μία έμπνευση δική τους, καθώς θεωρήθηκε πρόσφορος τρόπος για να «δικαιολογηθεί» (ανεπιτυχώς) η βαθιά αντικοινωνική και εξευτελιστική συμπεριφορά απέναντι στους κατηγορούμενους (μετανάστες) στους οποίους δεν απέδιδαν αξία ανθρώπου και για να υπάρξει αποτελεσματικός «αντιπερισπασμός» απέναντι στην ποινική δίωξη για βαριές αξιόποινες πράξεις”, σημειώνει η εισαγγελέας.
Η απαλλακτική πρόταση
“Η πρόταση της εισαγγελέα αναγνωρίζει και τοποθετεί τα περιστατικά στην αληθινή τους βάση, δηλαδή το απλό, ότι δεν μπορούσαν οι μετανάστες να βάλουν φωτιά χωρίς να έχουν έναν αναπτήρα πάνω τους”, σχολίασε μιλώντας στη Voria.gr ο ένας εκ των συνηγόρων των μεταναστών, Νίκος Καραβελάκης. “Δεν νοείται να κάνεις εμπρησμό χτυπώντας πέτρες και μαχαίρια για να βγάλεις σπίθα. Η εισαγγελέας μιλάει ξεκάθαρα για απουσία ευρημάτων και μάλιστα παίρνει θέση για τα ρατσιστικά κίνητρα των άλλων κατηγορουμένων”, κατέληξε ο κ. Καραβελάκης.
“Δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής για την παραπομπή των κατηγορουμένων στο ακροατήριο”, τονίζει η εισαγγελέας και ζητάει την απαλλαγή τους για τα αδικήματα της απόπειρας εμπρησμού με κίνδυνο ανθρώπου και της κατασκευής και κατοχής εμπρηστικού μηχανισμού. Πρότεινε να παραπεμφθούν μόνον για παράνομη είσοδο.
“Είναι σαφές ότι για την ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων σε βάρος των κατηγορουμένων δεν αρκεί η ανεύρεση από τους αστυνομικούς τού αυτοσχέδιου μηχανισμού στο σημείο, καθώς τον μηχανισμό υπέδειξαν στους αστυνομικούς οι μάρτυρες”, αναλύεται στην πρόταση. Υπογραμμίζεται μάλιστα πως από την εργαστηριακή ανάλυση δεν βρέθηκε ούτε γενετικό υλικό στον «μηχανισμό» που να συνδέεται με τους μετανάστες.
Την ίδια ώρα αναμένεται και η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης για την τύχη των τριών που έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι για τα όσα έκαναν στην ομάδα των μεταναστών. Ήδη σε βάρος τους έχουν ασκηθεί διώξεις για μία σειρά από αδικήματα για τα οποία απολογήθηκαν. Μάλιστα, μετά τις διώξεις που είχαν ασκηθεί σε βάρος τους, αρχικά είχαν αφεθεί ελεύθεροι λόγω διαφωνίας εισαγγελέα και ανακριτή και στη συνέχεια το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι έπρεπε να οδηγηθούν στη φυλακή, θεωρώντας πως ήταν επικίνδυνοι να επαναλάβουν τα ίδια αδικήματα.