Αχτσιόγλου: Ο προϋπολογισμός αναπαράγει ένα φαύλο κύκλο φτωχοποίησης
Την ανάγκη για αλλαγή στρατηγικής στην οικονομία με έναν προϋπολογισμό «προτεραιοτήτων για τους πολλούς» καθώς και την αντιμετώπιση του φαύλου κύκλου που οδηγεί σε μία κοινωνία χαμηλών προσδοκιών αιτιολόγησε την καταψήφισε του Προϋπολογισμού του 2024 από την Νέα Αριστερά, η εισηγήτρια του κόμματος, Έφη Αχτσιόγλου.
Στην παρέμβασή της στην Βουλή αναφέρθηκε διεξοδικά στα ζητήματα της άδικης φορολογίας, την συνεχώς μειούμενη αξίας των μισθών ενώ πολλαπλασιάζονται τα εταιρικά κέρδη και την μείωση των κοινωνικών δαπανών ζητώντας ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο.
Σχετικό Άρθρο
Μάχη στη Βουλή για τον προϋπολογισμό – LIVE ΕΙΚΟΝΑ
Η Έφη Αχτσιόλγου τόνισε πως «η Ελλάδα έχει την δεύτερη χαμηλότερη συμμετοχή κερδών στην φορολογία στον ΟΟΣΑ» όπως και την «δεύτερη χειρότερη σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων στην Ε.Ε» τονίζοντας πως αυτό συνιστά «μια άδικη πολιτική αναδιανομής προς την κορυφή της πυραμίδας».
Αναφερόμενη στην ακρίβεια επισήμανε πως στον προϋπολογισμό «δεν προβλέπεται κάποιο μέτρο στήριξης των νοικοκυριών» και το «πως θα ανταποκριθούν τα νοικοκυριά και οι εργαζόμενοι σε αυτό το επίπεδο τιμών ουδείς ασχολείται». Σημείωσε πως «υπάρχουν μια σειρά μέτρα περιορισμένης εμβέλειας» προσθέτοντας πως «το μόνο πραγματικά νέο μέτρο που αφορά το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων είναι τόσο περιορισμένοι που οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν καν να καλύψουν τις απώλειες των προηγούμενων ετών» πόσο μάλλον τις αυξημένες ανάγκες του σήμερα.
Σχολιάζοντας τα κονδύλια για Υγεία και Παιδεία η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε πως η αύξηση που καταγράφεται είναι «μικρότερη από την αύξηση του ΑΕΠ» άρα οι δαπάνες «παραμένουν στο ίδιο χαμηλό επίπεδο που ήταν μέχρι σήμερα». Ειδικά για το κονδύλι για τις φυσικές καταστροφές σημείωσε πως «το πιο προκλητικό είναι πως εντελώς αυθαίρετα και ασχεδίαστα προβλέπετε το ίδιο ποσό και για του χρόνου για τις καταστροφές που ΘΑ συμβούν» δηλαδή «κάνετε προβολή των καταστροφών και στην επόμενη χρονιά» με κονδύλιο 600 εκατομμύρια. Σημειώνοντας πως πρόκειται για μία «τυχάρπαστη πολιτική».
Δίνοντας έμφαση στο εισόδημα των μισθωτών η πρώην υπουργός Εργασίας είπε ότι «οι εργαζόμενοι υφίστανται ευθεία επίθεση στο εισόδημά τους τα τελευταία χρόνια» και «η Ελλάδα αυτή την στιγμή έχει τον δεύτερο χαμηλότερο μέσο μισθό στον ΟΟΣΑ». Επισήμανε πως «αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι τυχαίο» αλλά οφείλεται μεταξύ άλλων στην «αποδιάρθρωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας». Όπως είπε «αυτό είναι που ονομάζουμε μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών» μιλώντας για «έναν φαύλο κύκλο φτωχοποίησης».
Την ίδια στιγμή – τόνισε- πως «πάνω από 10 δις κέρδη καταγράφουν φέτος οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρίες» ενώ «από αυτές οι 45 εταιρίες έχουν τα 7 δίς» και «οι συστημικές τράπεζες έχουν πάνω από 4 δις κερδοφορίες αυτή την χρονιά». Η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι «αυτός είναι ο πληθωρισμός κερδών που συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία» και «έχει μεταφραστεί σε πληθωρισμό απληστίας» αφού «αυξάνεται το μερίδιο των κερδών σε βάρος του μεριδίου της εργασίας».
Η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε πως παρότι στην Ε.Ε κυριαρχούν οι συντηρητικές πολιτικές η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις παρότι «δυνατότητες υπάρχουν». Μιλώντας για «πεδία τα οποία η πολιτική σας δεν αγγίζει καθόλου» απευθυνόμενη στην κυβέρνηση. Όπως είπε «αντί να συζητάμε για το πώς θα δημιουργήσουμε προστιθέμενες αξίες» και «πως θα ενισχύσουμε την θέση της εργασίας» αντιθέτως «αναμασάμε ένα ψευδεπίγραφο αφήγημα επιτυχιών».
Σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός «θα έπρεπε να είναι ένας προϋπολογισμός προτεραιοτήτων για τους πολλούς» με «μόνιμους μηχανισμούς προσαρμογής των φορολογικών ορίων και των επιδομάτων» απέναντι στην ακρίβεια. Επίσης ένας «προϋπολογισμός μείωσης των ανισοτήτων» με φορολόγηση του πλούτου και «πράσινος προϋπολογισμος για την πράσινη μετάβαση» που «θα μετασχηματίζει το παραγωγικό μοντέλο». Τέλος τόνισε την ανάγκη να είχε κατατεθεί ένας «προϋπολογισμός για την έμφυλη ισότητα» ζητώντας συνολικά «αλλαγή στρατηγικής».