πολιτική

Στην τελική ευθεία για νέα Κ.Ο των βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ

Θέμα χρόνου είναι πλέον η συγκροτημένη παρουσία στην Βουλή μιας κοινοβουλευτικής ομάδας αποτελούμενης από τους 11 βουλευτές που έχουν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια κίνηση που θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την δημιουργία ενός νέου φορέα στον προοδευτικό χώρο και την αριστερά. Όπως φαίνεται οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την Τετάρτη.

Σήμερα το βράδυ αναμένεται να συνεδριάσουν οι 11 βουλευτές που προέρχονται από τον χώρο της «γενιάς των 40ρηδων» που πλαισίωσαν τον Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του στον ΣΥΡΙΖΑ όπως και από τους δύο βουλευτές που αποχώρησαν με την Ομπρέλα. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για τους Αλέξη Χαρίτση, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσο Ηλιόπουλο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Μερόπη Τζούφη, Σία Αναγνωστοπούλου, Φερχατ Οζγκιούρ, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, Θεανώ Φωτίου όπως και τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Θεοπίστη Πέρκα.

Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι «η δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας που θα εκφράζει μία σύγχρονη προοδευτική, αριστερή και οικολογική πολιτική πρόταση». Παράλληλα στην συνάντηση αναμένεται να «κλειδώσει» το όνομα της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας και να οριστούν οι δύο κοινοβουλευτικοί της εκπρόσωποι, όπως και ο διευθυντής της που δεν θα είναι μέλος του κοινοβουλίου.

Η νέα Κ.Ο πάντως δίνει από τώρα «πολιτικό ραντεβού» στην συζήτηση του Προϋπολογισμού που θα γίνει από τις 13 έως και τις 17 Δεκεμβρίου. Τονίζοντας πως θα εστιάσει στην «μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, με ταυτόχρονη τεκμηρίωση αυτής της εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης».

Ο Αλέξης Χαρίτσης

Το στίγμα της παρουσίας της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας έχει δώσει ήδη σε δηλώσεις του ο Αλέξης Χαρίτσης που θα τεθεί και στην θέση του επικεφαλής. Μάλιστα διευκρινίζοντας πως «θέλουμε να ξεφύγουμε από τις λογικές των αρχηγικών σχημάτων και να διαμορφωθεί ένα σχήμα που θα λειτουργεί με τρόπο συλλογικό, συντροφικό και συντονισμένο». Σημείωσε πως «προχωρούμε με βήματα σταθερά και στέρεα. Τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσουμε στην συγκρότηση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας ώστε να ξεκινήσει το κοινοβουλευτικό μας έργο και να δώσουμε το πολιτικό στίγμα για το νέο μας εγχείρημα».

Ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι στόχος της Κ.Ο θα είναι η ανάδειξη ενός πολιτικού σχεδίου. Το περιέγραψε ως «ένα πειστικό, ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό, πολιτικό σχέδιο για το πώς η χώρα μπορεί να πάει αλλιώς. Δεν μπορεί να είναι μονόδρομος η αντικοινωνικήπολιτική της κυβέρνησηςΜητσοτάκη.Ένα σχέδιο αριστερό, μεσαφές πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα που θα βάζει στο επίκεντρο τα μεγάλαζητήματα της εποχής μας. Όπως τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης που αγγίζουν οριζόντια όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και τα ζητήματα ανθεκτικότητας της κοινωνίας».

Επίσης σε δήλωσή του στον τύπο επισήμανε πως «ο κόσμος έχει γονατίσει από την ακρίβεια. Ο αγώνας μας θα είναι να σηκωθεί, να ξανασταθεί στα πόδια του και να επιστρέψουν η αξιοπρέπεια και το χαμόγελο. Αντίπαλός μας δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη, είναι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Είναι η Δεξιά. Μ’ αυτή θα συγκρουστούμε, αυτή θέλουμε να κερδίσουμε».

Η πρώτη παρέμβαση Τσακαλώτου

Πάντως μία …πρώτη γεύση των παρεμβάσεων που πρόκειται να κάνει η νέα κοινοβουλευτική ομάδα δόθηκε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής όπου ολοκληρώθηκε η συζήτηση – επεξεργασία του προϋπολογισμού του 2024. Εκεί παίρνοντας τον λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε εκτενή κι επικριτική ανάλυση του προϋπολογισμού. Στην συνέχεια σημείωσε πως «θα ήθελα να με ακούσουν και οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και του KKE».

Τόνισε πως «το βασικό επιχείρημα των κυβερνήσεων της δεξιάς ότι πρέπει να στηρίξουμε τους επενδυτές, πρέπει να μειώσουμε τους φόρους, πρέπει να τους βοηθήσουμε γιατί αυτό μετατρέπεται σε επενδύσεις, σε παραγωγικότητα και άρα σε αυξημένους μισθούς, απλώς δεν ισχύει πια. Δεν ισχύει στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν ισχύει στην Ευρωζώνη, δεν ισχύει στην Ελλάδα. Άρα, εκεί είναι η βάση για μια εναλλακτική στρατηγική».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως «δεν υπάρχει αυτή η ανάπτυξη και αυτή η δυνατότητα αναδιανομής και η αναδιανομή γίνεται μέσα από την πολιτική. Άρα, όταν κάνουμε την κριτική για τις κατευθείαν αναθέσεις ή πώς ξοδεύονται στις μεγάλες επιχειρήσεις, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αυτό είναι το μοντέλο». Αναφέρθηκε ενδεικτικά στην γνωστή ως «Λίστα Πέτσα» σημειώνοντας «είναι ο τρόπος που δουλεύει ο πολιτικός καπιταλισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γίνεται μια αναδιανομή με όπλο το κράτος».

Με βάση τα παραπάνω ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι «η απάντηση δεν είναι ότι δεν θέλουμε πολιτικό καπιταλισμό και θέλουμε η αναδιανομή να γίνεται μόνο από τις αγορές,γιατί αυτό μας είπε ο κ. Τσακλόγλου ότι δεν μπορεί να υπάρχει καμία πολιτική παρέμβαση, κανένα πολιτικό αντίβαρο στα αποτελέσματα της αγοράς στους μισθούς». Τονίζοντας ότι «χρειάζεται διαφορετική πολιτική στρατηγική που να παρεμβαίνει και για την πράσινη ανάπτυξη και για το κοινωνικό θέμα και να πάνε πόροι εκεί που δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγικότητα και δεν μπορεί να είναι μεγάλη η κερδοφορία. Στην οικονομία της φροντίδας, στην πράσινη ανάπτυξη και στην παιδεία».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button