Καλπάζει ο ρυθμός αύξησης των κρατήσεων που γίνονται μέσω ίντερνετ στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο, που σήμερα εκτιμάται ότι είναι πάνω από 75% και μέχρι το 2027 αναμένεται να ξεπεράσει το 80%, αφήνοντας ένα μικρό ποσοστό στις offline πωλήσεις.
Ένα μήνα πριν το τέλος του έτους και ο τζίρος των online πωλήσεων των ελληνικών ξενοδοχείων ξεπερνά τα 3 δις ευρώ, ποσό που είναι μεγαλύτερο καθώς προέρχεται από τη webhotelier | primalres, τo μεγαλύτερο όμιλο ταξιδιωτικής τεχνολογίας της χώρας που σήμερα αριθμεί πάνω από 7.800 ξενοδοχεία στο χαρτοφυλάκιο του. Σε σχέση με πέρυσι, που ο όμιλος είχε 7.000 ξενοδοχεία – πελάτες, δηλαδή 10% περισσότερους, ο τζίρος είναι σημαντικά αυξημένος κατά 27%. Το σύνολο των κρατήσεων που έγιναν online, δηλαδή είτε απευθείας στα sites των ξενοδοχείων, είτε από ηλεκτρονικούς tour operators και πράκτορες, από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα ανέρχονται σε πάνω από 4,6 εκατομμύρια, αντί 3,8 εκατ. πέρυσι. Το ίδιο διάστημα οι διανυκτερεύσεις ξεπερνούν τα 15,2 εκατ., αντί 12 εκατ. πέρυσι.
Ο κ. Μάξιμος Τζάνος B2B & Rentals Connectivity Manager του ομίλου, μίλησε στο NEWS 24/7 για τον απολογισμό της φετινής σεζόν, για τις πρώτες εκτιμήσεις του 2024, για το πόσο έχουν επηρεαστεί οι κρατήσεις λόγω του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς, αλλά και για το τι έγινε στην ξενοδοχειακή αγορά της Μυκόνου και της Σαντορίνης.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, όλοι οι μήνες του 2023 κινήθηκαν ανοδικά σε online κρατήσεις ξενοδοχείων σε όλη τη χώρα και σε σχέση με πέρυσι, με κορυφαίο μήνα σε ποσοστό τον Ιανουάριο, που η αύξηση των κρατήσεων ήταν 92% και των εσόδων κατά 132%. Μεγάλες αυξήσεις στα έσοδα και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κατά 25% και 18% αντίστοιχα, ενώ ο μήνας με τον μεγαλύτερο αριθμό online πωλήσεων ήταν ο Αύγουστος, όπου ξεπέρασαν τις 740.000 και αντιστοιχούν σε 2,7 εκατ. διανυκτερεύσεις.
«Η αύξηση του 27% σε σχέση με το 2022 είναι αρκετά σημαντική και μάλιστα χωρίς να έχει τελειώσει το έτος. Υπήρξε κάμψη στο ρυθμό των κρατήσεων μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς, αλλά παρόλα αυτά έγινε ένας αξιοσημείωτος αριθμός κρατήσεων -κυρίως offline- από Ισραηλινούς που βρισκόντουσαν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και πολλοί από αυτούς επέλεξαν να έρθουν Ελλάδα, μέχρι να δουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση για να επιστρέψουν στη χώρα τους. Οι κρατήσεις αυτές έχουν διάρκεια από 1 έως 3 μήνες», εξηγεί ο κ. Τζάνος, τονίζοντας ότι δυστυχώς ο πόλεμος προκάλεσε πάρα πολλές ακυρώσεις, γεγονός που φάνηκε έντονα επειδή ήταν Οκτώβριος, που είναι ο μήνας που οι Ισραηλινοί παίρνουν τις διακοπές τους.
Σχετικά με τη σεζόν του 2024, ο κ. Τζάνος λέει ότι αν δεν τελειώσει ο πόλεμος και μέχρι να εξομαλυνθεί όλη αυτή η κατάσταση, δεν μπορεί να γίνει μια ασφαλής, μεγάλη πρόβλεψη. «Αν η κατάσταση αυτή επεκταθεί, θεωρώ ότι θα έχουμε πρόβλημα, αλλά αν τελειώσει ο πόλεμος η επόμενη τουριστική σεζόν θα πάει πολύ καλά. Οι Έλληνες ξενοδόχοι έχουν γίνει πιο επαγγελματίες και καταφέρνουν να έχουν μεγαλύτερα έσοδα και να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες, οπότε η τουριστική κίνηση σιγά-σιγά θα σταθεροποιηθεί και η αγορά θα λειτουργεί σε πιο υψηλό επίπεδο».
Ποιοι προορισμοί προπορεύονται
Όπως λέει ο κ. Τζάνος, η Αθήνα πάει πάρα πολύ καλά με τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία της να αυξάνονται σε ρυθμούς άνω του 150%. «Η πρωτεύουσα αν και δέχθηκε πλήγμα από τον πόλεμο στο Ισραήλ, διότι οι ακυρώσεις ήταν πραγματικά πολλές, παραμένει πρώτη, ανάμεσα σε όλους τους προορισμούς της χώρας στην αύξηση των κρατήσεων στα ξενοδοχεία της. Ακολουθούν η Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.
«Στον αντίποδα, είδαμε φέτος να επηρεάζονται πολύ οι κρατήσεις στη Μύκονο, συνέπεια της κατάστασης που διαδραματίστηκε στο νησί το καλοκαίρι με τις παράνομες κατασκευές στις παραλίες και τα ωράρια της μουσικής. Αυτό το γεγονός προκάλεσε πρόβλημα στα ξενοδοχεία πολυτελείας και τις βίλες, καθώς σταμάτησαν να έρχονται κρατήσεις. Ο λόγος είναι προφανής. Οι πελάτες που ταξιδεύουν στο νησί για αυτό που είναι και ξαφνικά πληροφορούνται ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει, δεν θα έρθουν καθόλου και θα προτιμήσουν έναν άλλο προορισμό, αντίστοιχο».
Όπως λέει ο κ. Τζάνος μιλάμε για τους πελάτες που πιθανόν δαπανούν 10.000 ευρώ τη βραδιά για τη διαμονή τους σε ένα ξενοδοχείο ή σε μια βίλα και 50.000 ευρώ για τη διασκέδαση τους την ημέρα και αν δεν υπάρχει αυτό που ακριβώς θέλουν από τον προορισμό και σε συμπληρωματικές υπηρεσίες, θα πάνε αλλού, όπως στην Ίμπιζα.
«Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τη θα γίνει την επόμενη χρονιά στη Μύκονο, διότι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αν όμως παγιωθεί αυτή η κατάσταση η Μύκονος θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, το οποίο πιθανόν να επηρεάσει και τη Σαντορίνη, καθώς αυτή η πελατεία πολυτελείας συνήθως ταξιδεύει για να δει και αυτό το νησί και μένει για λίγες ημέρες. Όμως ο νόμος είναι νόμος και δεν μπορείς να τον παραβείς».
Ο κ. Τζάνος διευκρινίζει ότι αυτό που συνέβη στη Σαντορίνη είναι διαφορετικό. «Κάνοντας τον απολογισμό της σεζόν βλέπουμε ότι απλά οι κρατήσεις στο νησί δεν αυξήθηκαν, όπως έγινε στους υπόλοιπους προορισμούς στη χώρα».
Ποιοι είναι οι ανερχόμενοι προορισμοί
«Παρατηρούμε ότι ανεβαίνει πολύ η αγορά της Πάρου αλλά και της Νάξου, ενώ και η Αντίπαρος που βρίσκεται σε πολύ ανοδική τροχιά. Η Πάρος προσπαθεί να παρέχει κάποιες υπηρεσίες, που όμως ακόμη δυσκολεύεται. Σίγουρα το επίπεδο των ξενοδόχων δεν είναι ακόμη όπως αυτό της Μυκόνου και της Σαντορίνης, ώστε να μπορούν να δικαιολογήσουν τις πολύ υψηλές τιμές, όμως γίνεται προσπάθεια. Η Νάξος από την άλλη, ανεβαίνει συνεχώς όμως δεν έχει υπηρεσίες, με τον πελάτη πολυτελείας να μην μπορεί να βρει για παράδειγμα καλά εστιατόρια, καθώς τα λίγα που υπάρχουν είναι πάντα γεμάτα, ή άλλες υπηρεσίες όπως concierge, battlers, κλπ. Αυτό θα πρέπει να αντιμετωπισθεί, καθώς αυτή η πελατεία κάνει μεγάλους τζίρους», τονίζει ο κ. Τζάνος.
Στο 81% οι online πωλήσεις των ξενοδοχείων έως το 2027
Σύμφωνα με τη Statista, τα έσοδα στην αγορά ξενοδοχείων σε όλο τον κόσμο προβλέπεται να φτάσουν τα 410 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, παρουσιάζοντας ετήσιο ρυθμό αύξησης 4,20%, με αποτέλεσμα τον προβλεπόμενο όγκο αγοράς να φτάνει τα 483,40 δισ. δολάρια έως το 2027. Κατά την ίδια χρονιά ο αριθμός των πελατών αναμένεται να ανέλθει σε 1,33 δις. Το 81% των συνολικών εσόδων θα προέρχεται από διαδικτυακές πωλήσεις έως το 2027, ενώ τα περισσότερα έσοδα αναμένεται να δημιουργηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.