Ισραήλ – Χαμάς: Ελεύθεροι 17 Ισραηλινοί και 39 Παλαιστίνιοι μετά από ολονύχτιο θρίλερ
Δεκαεπτά όμηροι που κρατούνταν από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και εβδομάδες αφέθηκαν ελεύθεροι το βράδυ του Σαββάτου, έπειτα από μεγάλη αναμονή λόγω περιπλοκών της τελευταίας στιγμής, ενώ απελευθερώθηκαν και 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι κατά τη δεύτερη ημέρα της εκεχειρίας.
Η εκεχειρία αυτή, που συμφωνήθηκε υπό την αιγίδα του Κατάρ, προσέφερε μία ακόμη ημέρα ανάπαυλας στους κατοίκους της πολιορκημένης Γάζας έπειτα από επτά εβδομάδες ανηλεούς πολέμου. Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν σταματήσει από το πρωί της Παρασκευής, όπως και οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Χαμάς.
Παράλληλα, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι διαθέτει τον κατάλογο των ομήρων που αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι σήμερα, Κυριακή (26/11), αλλά δεν αποκάλυψε την ταυτότητά τους, τον αριθμό τους, αλλά ούτε και την ώρα που αναμένεται να παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό.
Σχετικό Άρθρο
Ισραήλ-Χαμάς: Σε εξέλιξη η διαδικασία απελευθέρωσης ομήρων και κρατουμένων
Μεταξύ των ομήρων που απελευθερώθηκαν χθες ήταν η 21χρονη Μάγια Ρεγκέβ, η οποία απήχθη μαζί με τον 18χρονο αδελφό της όταν προσπαθούσαν να φύγουν από το μουσικό φεστιβάλ Tribe of Nova το οποίο δέχθηκε επίθεση από τη Χαμάς. “Είμαι πολύ χαρούμενη που η Μάγια επιστρέφει σε εμάς. Ωστόσο η καρδιά μου είναι κομμάτια επειδή ο γιος μου Ιτάι είναι ακόμη φυλακισμένος”, δήλωσε η μητέρα τους Μίριτ σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Φόρουμ των Οικογενειών των Ομήρων.
Παράλληλα, απελευθερώθηκε και η 9χρονη Έμιλυ Χαντ, το κορίτσι που θεωρούνταν νεκρό στο Κιμπούτς Μπέρι.
Συνολικά, οι Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν απόψε από την αιχμαλωσία στη Γάζα είναι:
- Σόσαμ Χάραν, 67 ετών
- Άντι Σόσαμ 38 ετών και τα παιδιά της Άντι 3 ετών και Νάβεχ, 8 ετών.
- Σίρι Γουέις 53 ετών και η κόρη της, Νόγκα Γουέις, 18 ετών.
- Μάγια Ρέγκεβ, 21 ετών
- Χίλα Ρότερμ, 12 ετών
- Έμιλυ Χαντ, 9 ετών
- Νόαμ Ορ, 17 ετών και Άλμα Ορ, 13 ετών
- Νόαμ Αβιγκντόρι, 12 ετών και η μητέρα της Σάρον, 52 ετών
Οι 17 όμηροι υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις, αμέσως μετά την παράδοση. Ένας από αυτούς παρέμεινε στο νοσοκομείο και οι υπόλοιποι επέστρεψαν στις οικογένειές τους ενώ στο Τελ Αβίβ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στην Πλατεία Ομήρων, αναμένοντας την επιστροφή των συμπατριωτών τους. “Βγάλτε τους από την κόλαση”», έγραφε ένα πανό.
Συνεχίζεται η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
Στο πλαίσιο της εκεχειρίας Χαμάς – Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αφεθούν ελεύθεροι 50 όμηροι του παλαιστινιακού κινήματος και 150 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, συμφωνήθηκε και η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας, στην οποία το Ισραήλ είχε επιβάλει σκληρό αποκλεισμό από τις 7 Οκτωβρίου.
Μέχρι τώρα τα φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια εισέρχονταν στον παλαιστινιακό θύλακα με το σταγονόμετρο και έπειτα από έγκριση των ισραηλινών αρχών. Ωστόσο χτες κατάφεραν να εισέλθουν στη Γάζα 248 φορτηγά, εκ των οποίων 61 μετέφεραν νερό, τρόφιμα και ιατρικά εφόδια στο βόρειο τμήμα του θύλακα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Να σημειωθεί ότι ο ισραηλινός στρατός θεωρεί το βόρειο τμήμα της Γάζας ζώνη μαχών και έχει ζητήσει από τους κατοίκους να το εγκαταλείψουν, ενώ εμποδίζει όποιον προσπαθεί να επιστρέψει. Παρά τις προειδοποιήσεις, χιλιάδες άνθρωποι εκμεταλλεύτηκαν την κατάπαυση του πυρός, για να προσπαθήσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στον βορρά και, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, 7 από αυτούς τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά.
Ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο στρατηγός Χερτζί Χαλέβι, προειδοποίησε ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. “Θα ξαναρχίσουμε τις επιθέσεις στη Γάζα μόλις τελειώσει η εκεχειρία, για να εξαρθρώσουμε τη Χαμάς και να ασκήσουμε τεράστια πίεση ώστε να επιστραφούν το συντομότερο δυνατό όσοι περισσότεροι όμηροι γίνεται, μέχρι τον τελευταίο”, τόνισε.
Από την έναρξη του πολέμου 14.854 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα, εκ των οποίων 6.150 παιδιά, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς.
Παράλληλα τα νοσοκομεία στο νότιο τμήμα της Γάζας εξακολουθούν να δέχονται πολλούς τραυματίες που απομακρύνθηκαν από τα βόρεια, αλλά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, Άσραφ αλ Κιντρέχ, τα νοσοκομεία “δεν έχουν πια την ικανότητα ούτε τον εξοπλισμό” για να αντιμετωπίσουν αυτή την εισροή.