οικονομία

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Βγαίνουν στους δρόμους για το φορολογικό νομοσχέδιο

Αποφασισμένοι να γεμίσουν τους δρόμους στο κέντρο της Αθήνας αύριο, Τετάρτη 22//11), διαδηλώνοντας κατά του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, δηλώνουν οι φορείς της Συντονιστικής Επιτροπής των Ελευθέρων Επαγγελματιών –Επιστημόνων –Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων.

Όπως επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, κατά τη συνέντευξή που παραχώρησαν τη Δευτέρα, «οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τα νέα φορολογικά μέτρα, με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, πλήττουν καίρια τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, προωθούνται οριζόντια και ως εκ τούτου άδικα μέτρα και υιοθετείται η πρακτική «καλύτερα λίγα από πολλούς, παρά πολλά από λίγους».

Προκειμένου να εκφράσουν την αντίδρασή του, οι φορείς αποφάσισαν τη διαμόρφωση ενιαίου μετώπου κατά των νέων μέτρων, με σκοπό την απόσυρσή τους, τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 13:00 έξω από το υπουργείο Οικονομικών, την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και τον συντονισμό εκδηλώσεων διαμαρτυρίας σε πανελλαδικό επίπεδο, ανάλογα με την εξέλιξη του θέματος, και τη συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας και την αποστολή τους στον πρωθυπουργό.

Σχετικό Άρθρο

Οικονομία

Πυρά ελεύθερων επαγγελματιών για το νέο φορολογικό – “Μάς δίνει τη χαριστική βολή”

Αντιδράσεις και από τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς του Πειραιά

Την πλήρη αντίθεσή τους για τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες, εξέφρασαν και επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς του Πειραιά κατά τη κοινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Ηλίας Κλάππας, κατά την ομιλία του τόνισε: «Η παρουσία μας όλων μας εδώ, στο ίδιο τραπέζι, για να εκδηλώσουμε την αντίθεσή μας με τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης, δείχνει την κοινή αγωνία μας για τα φορολογικά σχέδια που εξυφαίνονται σε βάρος μας, ταυτόχρονα όμως με την ίδια αισιοδοξία γιατί δημιουργεί ένα κοινό μέτωπο αντίδρασης σε αυτά τα άδικα, οριζόντια και ισοπεδωτικά μέτρα. Είναι ένα κοινό μέτωπο που στοχεύει κατ’ αρχήν στην προάσπιση της αξιοπρέπειας μας, καθώς ξαφνικά όλοι, συλλήβδην χαρακτηριζόμαστε ως φοροφυγάδες, με αυτό το νομοσχέδιο. Και κατά δεύτερον στην οικονομική μας προστασία καθώς τυχόν εφαρμογή των μέτρων αυτών, όχι μόνο θα προσθέσει δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη αλλά θα οδηγήσει πολλούς από εμάς σε επαγγελματικό αφανισμό».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Νικόλαος Πλατανησιώτης, ανέφερε: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε έναν ‘ασθενή’, δηλαδή τη χώρα, έχουμε μία ασθένεια, τη φοροδιαφυγή, και από την άλλη μεριά έχουμε απ΄ότι άκουσα 200 διαφορετικά νομοσχέδια για τη φοροδιαφυγή. Έχω βαρεθεί να βλέπω αποτυχημένα νομοσχέδια, τόσο σε αυτό το κομμάτι, όσο και στο κομμάτι της υγείας και σε πολλά άλλα. Οι άνθρωποι που θέλουν να μας σώσουν , τελικά δεν μας σώζουν απλά μας οδηγούν στην καταστροφή. Νομίζω ότι εκεί πρέπει να εστιάσουμε, όχι μόνο για εμάς αλλά και για τα παιδιά μας γιατί εάν φτάσουμε στα 400 αποτυχημένα νομοσχέδια, ο ασθενής ‘πέθανε’».

Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Μιχάλης Αγρανιώτης, τόνισε: «Εμείς είμαστε πάντα παρόντες. Θεωρούμε τον κλάδο μας, ότι είμαστε συνεργάτες της κυβέρνησης και της εκάστοτε κυβέρνησης. Είμαστε πάντα δίπλα και στο υπουργείο υγείας, να προσπαθήσουμε να συμβουλεύσουμε και να βρούμε λύσεις για όλα τα προβλήματα. Αυτό όμως χρειάζεται και αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία και να γίνει υπό την σκέπη της καλής πρόθεσης πάνω απ΄ όλα. Και αυτό σημαίνει ότι όλοι οι φορείς, να μπούμε πάλι σε μια διαδικασία συνεννόησης και διαλόγου. Αναγνωρίζουμε και τις υποχρεώσεις μας και τις ευθύνες μας και με γνώμονα όλα αυτά, ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου και την εξ αρχής συζήτηση».

Ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά επεσήμανε: «Πρέπει να καταθέσουμε τεκμηριωμένες προτάσεις, κοστολογημένες, πιο σοβαρές από αυτές που δυστυχώς έχουν κατατεθεί σε αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο. Γιατί για άλλη μια φορά, αυτό πρέπει να το κάνουμε εμείς, οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Δεν είμαστε εδώ για κανέναν άλλο λόγο. Δείχνουμε ότι στα στραβά και στα άδικα, είμαστε όλοι μαζί και νομίζω ότι όλοι μαζί μπορούμε να διορθώσουμε τις αδικίες που πάνε να δημιουργηθούν».

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο Γιάννης Βουτσινάς, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ο Γιώργος Παπαμανώλης-Ντόζας, πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά και ο Θόδωρος Καπράλος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά.

Αυτό που επεσήμαναν οι εκπρόσωποι των φορέων είναι πως η φορολόγηση με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, για εισόδημα δηλαδή που δεν έχει αποκτηθεί, όχι μόνο δεν καταπολεμά τη φοροδιαφυγή, αφού προστατεύει τα υψηλά εισοδήματα που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά οδηγεί σε αφανισμό ένα μεγάλο τμήμα ενεργού οικονομικού πληθυσμού που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη.

Αυτό που ζητούν οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς του Πειραιά είναι να αποσυρθεί το φορολογικό νομοσχέδιο.

Μητσοτάκης προς ελεύθερους επαγγελματίες: Δεν θα υποχωρήσουμε

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μία μεγάλη εθνική πρωτοβουλία κατά της φοροδιαφυγής», σημειώνοντας ότι περιλαμβάνει ένα «πιο δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών».

Επανέλαβε ότι δεν μπορεί να εμφανίζει μικρότερο εισόδημα ένας εργοδότης από τους εργαζόμενους ή το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών να δηλώνει μηδενικό εισόδημα.

Ενώ επισήμανε ότι το νέο σύστημα «συνοδεύεται από μία ακόμη προεκλογική δέσμευση που γίνεται πράξη ένα χρόνο νωρίτερα, τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος». Επισήμανε επίσης ότι εξαιρούνται όσοι εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και οι νέοι επαγγελματίες. Υποστήριξε δε ότι ένα τεκμήριο που είναι μαχητό δεν αποτελεί οριζόντια ρύθμιση.

«Είναι μία παρέμβαση δίκαιη, ευθυγραμμισμένη με τον πολιτικό μας λόγο. Μία παρέμβαση τολμηρή μεταρρυθμιστική, από την οποία δεν θα υποχωρήσουμε. Θα την κάνουμε πράξη» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβεβαίωσε πάντως ότι η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της τις προτάσεις των φορέων στο πλαίσιο της διαβούλευσης, πετώντας μάλιστα το μπαλάκι στον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη. «Ενδεχομένως να υπάρχουν κενά στο νομοσχέδιο, αγαπητέ μου υπουργέ. Πρέπει να καλυφθούν, όμως η κεντρική στόχευση της πρωτοβουλίας δεν θα αλλάξει» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε μάλιστα ότι: «Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις που ίσως και ξεβολέψουν κάποιους. Αν υπάρχει κόστος αυτή η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να το αναλάβει».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button