υγεία

Έχεις μέσα σου τον κύριο λόγο που γκριζάρουν τα μαλλιά σου

Τα μαλλιά μας δεν γίνονται γκρίζα. Ή άσπρα. Βγαίνουν γκρίζα (ή άσπρα) από τους θύλακες, όταν τα κύτταρα αρχίζουν να παράγουν λιγότερη μελανίνη.

Εν τω μεταξύ, αν τραβήξουμε την πρώτη που θα δούμε, δεν υπογράφουμε την ‘καταδίκη’ μας. Δεν θα βγάλουμε δηλαδή, πολλές περισσότερες.

Πρόκειται για ‘καθαρή’ περίπτωση μύθου.

Αυτό ωστόσο, που μπορούμε να προκαλέσουμε με το τράβηγμα της τρίχας είναι η καταστροφή του θύλακα και άρα η μόνιμη απώλεια.

ΠΩΣ ΓΚΡΙΖΑΡΟΥΝ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ

Οι θύλακες των τριχών μας παράγουν λιγότερο χρώμα καθώς γερνούν.

Τα μελανοκύτταρα αρχίζουν να παράγουν λιγότερη μελανίνη κι έτσι μειώνεται σταδιακά η χρωστική των μαλλιών.

Με το πέρασμα των χρόνων, ορισμένα τριχοφυλάκια σταματούν εντελώς την παραγωγή μελανίνης. Έτσι, βγαίνουν οι γκρίζες και ο άσπρες τρίχες.

Άρα όταν τα μαλλιά περνούν από τον φυσικό τους κύκλο του θανάτου και της αναγέννησης, είναι πιο πιθανό να γίνουν γκρίζα.

Η διαδικασία αυτή ξεκινάει συνήθως μετά τα 35 έτη.

Ο χρόνος που αρχίζει και ο ρυθμός με τον οποίον εξελίσσεται διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, λόγω γονιδίων.

Ναι, η μοναδικότητα της γενετικής σύνθεσης κάθε ανθρώπου ‘εκφράζεται’ και στα μαλλιά μας: είναι ο κύριος λόγος που γκριζάρουν.

Στο επίκεντρο τίθενται τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση παραγωγής μελανίνης. Οι παραλλαγές μπορούν να επηρεάσουν την ποσότητα της μελανίνης που παράγεται από το σώμα σας και τον ρυθμό με τον οποίο τα χρωστικά κύτταρα στους θύλακες των τριχών μειώνονται όσο περνάει ο καιρός.

Φυσικά, το DNA μας δεν είναι ο μόνος που γκριζάρουν τα μαλλιά μας.

Το ρυθμό που πολλαπλασιάζονται οι γκρι ή οι άσπρες τρίχες τον ‘αποφασίζουν’ παράγοντες όπως το άγχος, το κάπνισμα, περιβαλλοντικοί παράγοντες (βλ. έκθεση σε ρύπους), διατροφικές ελλείψεις και ιατρικές καταστάσεις.

Δηλαδή, το άγχος από μόνο του δεν προκαλεί γκριζάρισμα. Υπάρχει ωστόσο, συσχέτιση μεταξύ του χρόνιου στρες και του πρόωρου γκριζαρίσματος, χωρίς να ‘χει γίνει πλήρως κατανοητός ο μηχανισμός από τους ερευνητές.

Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με την πρόωρη γήρανση σε ό,τι μας αφορά, ενώ ιατρικές παθήσεις επηρεάζουν τη συνολική υγεία -έως τη μελάγχρωση των μαλλιών. Η λίστα περιλαμβάνει αυτοάνοσες διαταραχές, διαταραχές θυρεοειδούς και λεύκη.

Η έκθεση σε εκπομπές οχημάτων, βιομηχανικούς ρύπους κ.α. δημιουργούν οξειδωτικό στρες στο σώμα, που μπορεί να βλάψει τα μελανοκύτταρα.

Σε ό,τι αφορά τη διατροφή, η ισορροπημένη είναι αυτή που δίνει θρεπτικά στοιχεία, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία. Άρα και αυτής των μαλλιών μας.

Οι βιταμίνες Β12, D, Ε και τα μεταλλικά στοιχεία έχουν κόστος στα μαλλιά μας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button