Κωνσταντοπούλου για Πολυτεχνείο: “Τέλος στην αμφιθυμία του πολιτικού συστήματος”
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι το Πολυτεχνείο δεν το έκαναν τα κόμματα, το έκαναν οι άνθρωποι, οι νέοι, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της επετειακής εκδήλωσης που έγινε νωρίτερα στην Ολομέλεια της Βουλής και ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για το Πολυτεχνείο.
«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μια πηγαία, ακηδεμόνευτη, ζωντανή φοιτητική εξέγερση, νεολαιίστικη εξέγερση, ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών που αιματοκυλίστηκε από τα τανκς αλλά σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία μας. Ήταν μια εξέγερση που και σήμερα εμπνέει τους αγώνες εκείνων που αγωνίζονται, για τη δημοκρατία και την ελευθερία, για την ειρήνη, ενάντια στην καταπίεση, ενάντια στην καταστολή, ενάντια στα πραξικοπήματα, ενάντια στην κατοχή» είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας για να σημειώσει ότι τα κόμματα της εποχής, όχι μόνο δεν στήριξαν το Πολυτεχνείο αλλά το κατήγγειλαν.
«Και σήμερα, που πολλοί επιχειρούν να καπηλευτούν αυτή τη μνημειώδη εξέγερση, και σήμερα ακόμα, 50 χρόνια μετά, το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να στέκεται αμήχανο απέναντι σε αυτό που δεν μπόρεσε ούτε να το προβλέψει, ούτε να το προκαλέσει, ούτε να το εμπνεύσει, ούτε να το καταστείλει. Το πολιτικό σύστημα, 50 χρόνια μετά, προσπαθεί να ισορροπήσει και να αναμετρηθεί με το αποτύπωμα που άφησαν οι φοιτητές, οι απλοί άνθρωποι, οι εργαζόμενοι, οι νέοι, τον Νοέμβρη του 1973» είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και σημείωσε πως είναι θλιβερό ότι 50 χρόνια μετά, που μιλάει σε μια Βουλή χωρίς τους βουλευτές της, σε μια επετειακή εκδήλωση που επιχειρείται να τιμηθεί μουσειακά το Πολυτεχνείο.
Αλλά και η πορεία της πολιτικής που ασκήθηκε στη μεταπολίτευση δεν δικαιώνει τους αγώνες εκείνων που ονειρεύτηκαν δημοκρατία και ελευθερία όπως ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατέθεσε στη Βουλή το ψήφισμα που προτείνει το κόμμα της προκειμένου «να πάψει να συντηρείται η αμηχανία, η αμφιθυμία και η διγλωσσία γύρω από το Πολυτεχνείο» και ομόφωνα η Βουλή να λάβει επιτέλους απόφαση ότι η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι μια εθνική επέτειος, είναι μια ημέρα που η Ελληνική Δημοκρατία θα τιμά, ως επίσημη αργία του κράτους. «Είναι η ώρα να πάψετε να υποθάλπετε εκείνους που αρνούνται την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τα θύματα του Πολυτεχνείου, να πάψει να υπάρχει χώρος για τους αναθεωρητές της ιστορίας, που θέλουν να δικαιώνουν τους κακοποιητές της δημοκρατίας», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.
Στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας απάντησε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Πλακιωτάκης ότι «η Βουλή των Ελλήνων δεν εκδίδει ψηφίσματα». Όπως επισήμανε ο κ. Πλακιωτάκης, η Πλεύση Ελευθερίας έθεσε αυτό το ζήτημα και στη Διάσκεψη των Προέδρων και της απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που απαντά και σήμερα ο ίδιος.