Υπουργείο Τουρισμού: Αναπτυξιακά έργα 387 εκατ. ευρώ – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Έργα ύψους 387 εκατ. ευρώ θα υλοποιήσει το Υπουργείο Τουρισμού με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με τους ενδιαφερόμενους δυνητικούς δικαιούχους να πρέπει να επιδοθούν σε αγώνα δρόμου, καθώς οι ημερομηνίες είναι συγκεκριμένες.
Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη παρουσίασε τους τέσσερις βασικούς άξονες, στους οποίους θα μοιραστούν τα χρήματα και αφορούν την «Τουριστική Ανάπτυξη» με συνολικό προϋπολογισμό περί τα 321 εκατ. ευρώ, την «Τουριστική Εκπαίδευση» με προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ, τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων» με προϋπ. 10 εκατ. ευρώ και τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό του ΕΟΤ με προϋπ. επίσης περί τα 10 εκατ. ευρώ.
Η υπουργός τόνισε ότι μπαίνουν τα θεμέλια και δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε ο ελληνικός τουρισμός να μπει σε μια νέα τροχιά, να ανανεωθεί, να εξελιχθεί και να ανοίξει καινούργιους δρόμους. Στόχος μας είναι, είπε η κ. Κεφαλογιάννη, ο ελληνικός τουρισμός του αύριο να παραμείνει θελκτικός, ανταγωνιστικός, βιώσιμος με σεβασμό στο περιβάλλον, στον άνθρωπο και στις τοπικές κοινωνίες.
Στόχος η μέγιστη απορρόφηση
Στόχος του υπουργείου είναι η μέγιστη απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και θα υλοποιηθούν άμεσα τέσσερις δράσεις που αφορούν στην αναβάθμιση εγκαταστάσεων χιονοδρομικών και ορειβατικών καταφυγίων, την βελτίωση της προσβασιμότητας σε παραλίες και την αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων. Όπως εξήγησε η κα. Κεφαλογιάννη οι δράσεις αυτές κινητοποιούν ήδη πόρους ύψους περίπου 222 εκατ. ευρώ.
Ποιες διακηρύξεις έχουν δημοσιευτεί
Το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους θα έχουν δημοσιευτεί όλες οι σχετικές διακηρύξεις, ενώ ήδη έχουν δημοσιευτεί αρκετές οι οποίες αφορούν στην υποβολή αιτήσεων για ενισχύσεις στο πλαίσιο υλοποίησης έργων ανάπτυξης Ορεινού Τουρισμού, προσβασιμότητας σε παραλίες, και αναβάθμισης τουριστικών λιμένων.
Έρχονται DMMO και Παρατηρητήριο Βιώσιμης Ανάπτυξης
Η δράση για τη δημιουργία Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών που έχει ήδη δημοσιευτεί από τις αρχές Νοεμβρίου, περιλαμβάνει και υποέργα. Το πρώτο έργο που αφορά στη «Διαχείριση Προορισμών», με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο στοχεύει στην αποδοτική και αποτελεσματική διακυβέρνηση των επιμέρους προορισμών της χώρας.
Τη σύναψη της σχετικής Συμφωνίας – Πλαίσιο, προϋπολογισμού 11,1 εκατ. ευρώ με αντικείμενο την παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου, ο οποίος θα εκπονήσει τις αναγκαίες μελέτες για την προετοιμασία σύστασης Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών ανά την επικράτεια, και την τεχνική υποστήριξη για τη σύσταση και ενεργοποίηση των Οργανισμών αυτών και την υλοποίηση των Σχεδίων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Προορισμών.
Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η σύναψη δύο ακόμα συμβάσεων. Η πρώτη σύμβαση αφορά στη δημιουργία πλατφόρμας Εθνικού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, με τη λειτουργία της οποία θα διασφαλιστεί η έγκαιρη συγκέντρωση και ομοιογενής επεξεργασία στατιστικών δεδομένων, για τον τουρισμό. Η δεύτερη σύμβαση θα αφορά στην προώθηση και προβολή των προορισμών στους οποίους συστήνονται οι Οργανισμοί αυτοί.
Ανάπτυξη του Ορεινού τουρισμού
Στην ανάπτυξη του Ορεινού Τουρισμού στοχεύει το υποέργο, με προϋπολογισμό 56 εκατ. ευρώ. Όπως τόνισε η υπουργός Τουρισμού, βασική επιδίωξη είναι να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο ο τεράστιος φυσικός πλούτος και η ομορφιά των ορεινών περιοχών της χώρας μας. Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει την αναβάθμιση χιονοδρομικών κέντρων και ορειβατικών καταφυγίων. Η προθεσμία υποβολής επενδυτικών σχεδίων λήγει την 31η Μαρτίου 2024.
Το ανώτατο όριο ανά επενδυτικό σχέδιο για τα χιονοδρομικά είναι 10 εκατ. ευρώ και δυνητικοί δικαιούχοι είναι φορείς διαχείρισης (δραστηριότητας) χιονοδρομικών κέντρων. Για τα ορειβατικά καταφύγια το ανώτατο όριο ανα έργο είναι 250.000 ευρώ και δικαιούχοι είναι όλα τα νομικά πρόσωπα που αποτελούν ιδιοκτήτες και φορείς διαχείρισης.
Στο πλαίσιο του ίδιου έργου προβλέπεται και σύμβαση με αντικείμενο την ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας για τον ορεινό τουρισμό.
Τουρισμός Υγείας και ευεξίας
Ένα ακόμα έργο με προϋπολογισμό 28 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την προώθηση του τουρισμού υγείας και ευεξίας με την αξιοποίηση ιαματικών πηγών. Το έργο περιλαμβάνει δράσεις ενισχύσεων για τη αναβάθμιση υφιστάμενων και δημιουργία νέων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού. Σημειώνεται ότι το σχέδιο της σχετική πρόσκλησης δυνητικών δικαιούχων βρίσκεται σε στάδιο τελικής επεξεργασίας.
Αγροτουρισμός και γαστρονομικός τουρισμός
Με στόχο την αύξηση της αναγνωρισιμότητας των αγροτουριστικών και γαστρονομικών προορισμών και δραστηριοτήτων, η τέταρτη δράση προβλέπει την αρχικά την ανάπτυξη ενός Δικτύου Αγροδιατροφής, Γαστρονομίας και Τουρισμού, με την σύναψη 3 συμβάσεων. Αναλυτικά, η πρώτη Σύμβαση αφορά τη διενέργεια μελέτης αγοράς για τον αγροτουρισμό και τον γαστρονομικό τουρισμό στην Ελλάδα, για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική διαγωνιστική διαδικασία. Τα αποτελέσματά της μελέτης θα τροφοδοτήσουν επίσης με στοιχεία τη δημιουργία πλατφόρμας με έναν διαδραστικό ψηφιακό χάρτη.
Μια ακόμη σύμβαση στοχεύει στη διασυνδεσιμότητα των προορισμών, το branding, και την προώθηση και προβολή του αγροτουρισμού και του γαστρονομικού τουρισμού στην Ελλάδα
Αναβάθμιση τουριστικών λιμένων
Το πέμπτο υποέργο της δράσης στοχεύει στην αναβάθμιση των υποδομών των τουριστικών λιμένων ανά την επικράτεια, με στόχο την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης για θαλάσσιο τουρισμό προς τη χώρα μας. Το έργο του υπουργείου Τουρισμού χρηματοδοτείται από πόρους του ΤΑΑ, συνολικού προϋπολογισμού 159 εκατ. ευρώ. Η κα. Κεφαλογιάννη δήλωσε ότι το έργο αυτό θα αλλάξει πραγματικά τους όρους ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα μας.
Το ανώτατο όριο ανά επενδυτικό σχέδιο για τις μαρίνες είναι 10 εκατ. ευρώ, για τα καταφύγια 6 εκατ. ευρώ και για τα αγκυροβόλια 3 εκατ. ευρώ. Δυνητικοί δικαιούχοι είναι οι τουριστικοί λιμένες σκαφών αναψυχής, ήτοι τουριστικές λιμενικές υποδομές και εγκαταστάσεις που διέπονται από τις διατάξεις του ν.2160/93, διακρινόμενες σε μαρίνες, καταφύγια και αγκυροβόλια. Η διάρκεια υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων είναι έως 31/12/2025.
Εκτιμάται ότι τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα κινηθούν για το συγκεκριμένο έργο θα είναι ύψους 300 εκατ. ευρώ.
Προσβάσιμες παραλίες και καταδυτικά πάρκα
Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο «Προσβάσιμες Παραλίες», προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ περίπου. Στόχος του είναι η αύξηση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες, με δυνητικούς δικαιούχους Δήμους, την ΕΤΑΔ αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Σε εξέλιξη βρίσκεται επιπλέον έργο που περιλαμβάνει την χρηματοδότηση εκπόνησης μελετών για νέα καταδυτικά πάρκα καθώς και αναβάθμιση υφιστάμενων θαλάσσιων πάρκων.
Το ανώτατο όριο ανά παραλία (4 παραλίες ανά δημοτική ενότητα) είναι 70.000 ευρώ και δυνητικοί δικαιούχοι η ΕΤΑΔ, ΟΤΑ Α’ βαθμού και επιχειρήσεις.
Τουριστική Εκπαίδευση
Η δράση για την επανειδίκευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων στον τομέα του τουρισμού και έχει συνολικό προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ. Σκοπός των προγραμμάτων κατάρτισης της Δράσης είναι η αναβάθμιση δεξιοτήτων και η επανειδίκευση των απασχολούμενων στον τομέα του τουρισμού. Τα προγράμματα επανειδίκευσης θα καλύπτουν διάφορες ειδικότητες και αντιμετωπίζουν υφιστάμενες και μελλοντικές ανάγκες του κλάδου.
Στη δράση περιλαμβάνεται η παροχή ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης από παρόχους κατάρτισης, καθώς και η καταβολή επιδόματος σε τουλάχιστον 18.000 καταρτιζόμενους για συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης.
Ψηφιακός μετασχηματισμός του Υπ. Τουρισμού & ΕΟΤ
Στην 3η δράση έχουν ενταχθεί έργα που αποσκοπούν στο να επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μονάδων του Υπουργείου Τουρισμού και να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις τουριστικές επιχειρήσεις.
Προβλέπεται η ανάπτυξη νέου ευέλικτου Πληροφοριακού Συστήματος Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων και η παροχή προηγμένων διαδικτυακών υπηρεσιών. Ακόμα προβλέπεται η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας “MyDigitalTourism”, που έχει ως στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών, επιχειρηματιών, ταξιδιωτών, σε θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου Τουρισμού.
Προβλέπεται ακόμα η δημιουργία υποσυστήματος καταγραφής αφίξεων – αναχωρήσεων επισκεπτών στα τουριστικά καταλύματα.
Η Δράση που αφορά στον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό του ΕΟΤ» βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης που αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα.
Ανάμεσα σε άλλα προβλέπει τη δημιουργία Ψηφιακού Τουριστικού Χάρτη, τη δημιουργία ενός ψηφιακού αποθετηρίου και μια διαδικτυακή πύλη που θα αποτελέσει την μετεξέλιξη του υφιστάμενου επίσημου portal visitgreece.gr.
Μια μοναδική ευκαιρία
Η κα. Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Προχωρούμε με μεθοδικά βήματα και συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων μερών, ώστε να επιτύχουμε τη μέγιστη απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Τα έργα που θα υλοποιηθούν είναι βέβαιο ότι θα συμβάλουν καίρια στο να βάλουμε τον ελληνικό τουρισμό σε μια νέα τροχιά σημαντικής και βιώσιμης ανάπτυξης».