Μεγάλες προσδοκίες για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα
Η διεξαγωγή του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί τελικά στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου.
Η σχετική απόφαση “κλείδωσε” χθες, μία ημέρα μετά τη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Άγκυρα και ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβλεπε στο Βερολίνο τον Όλαφ Σολτς, που θα υποδεχθεί σύντομα στη γερμανική πρωτεύουσα το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σημειωτέον ότι λίγες ώρες αργότερα συνελήφθησαν στην Ελλάδα δύο Τούρκοι υπήκοοι μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C, που έχει ιδρυθεί από Κούρδους και έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική από την Τουρκία. Το γεγονός αυτό προφανώς και δημιουργεί θετική διάθεση στην Άγκυρα.
Η Δύση, η Τουρκία και η Χαμάς
Την ελληνοτουρκική προσέγγιση βλέπουν σε κάθε περίπτωση με καλό μάτι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και οι εταίροι στην ΕΕ. Σημειωτέον ότι αύριο Πέμπτη ξεκινάει στην Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης η πολυαναμενόμενη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την έγκριση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ενώ η ΕΕ θέλει να κρατήσει ζωντανή τη συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό- μεταναστευτικό. Και θα προτιμούσε να μην προστίθενται άλλες εστίες έντασης στην ευρύτερη γειτονιά της νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου ήδη η κρίση στη Μέση Ανατολή δημιουργεί φόβους για νέες προσφυγικές ροές.
Σχετικό Άρθρο
Μητσοτάκης: Πιθανές νέες προσφυγικές ροές από Μέση Ανατολή
Ο Γερμανός καγκελάριος αρνήθηκε φυσικά το ρόλο “διαμεσολαβητή” στα ελληνοτουρκικά, λέγοντας ότι η Γερμανία θα βοηθήσει τις προσπάθειες, αλλά τελικά είναι στο χέρι των δύο χωρών.
Ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι διαφωνεί κάθετα με τις δηλώσεις Ερντογάν υπέρ της Χαμάς, αλλά “αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον υποδεχθούμε στην Αθήνα”. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα προόδου στην προσέγγιση των δύο χωρών.
Ποιες συμφωνίες θα υπογραφούν
Προφανώς κανείς δεν προσδοκά Ελλάδα και Τουρκία να λύσουν μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου τη μόνη και φλέγουσα διαφορά που αναγνωρίζει η Αθήνα. Δηλαδή να προχωρήσουν σε συμφωνία για τον καθορισμό ΑΟΖ ή για προσφυγή στη Χάγη.
Ο πολιτικός διάλογος άλλωστε, που ξεκίνησε πρόσφατα, μόλις που άγγιξε την επιφάνεια. Ενώ τα ΜΟΕ κατέληξαν σε μέτρα για την αποφυγή έντασης βάσει του καταλόγου που είχε συμφωνηθεί το 2010, όπως η απευθείας γραμμή μεταξύ Λάρισας και Εσκί Σεχίρ.
Σχετικό Άρθρο
Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν σε μηχανισμό επικοινωνίας για την υλοποίηση των ΜΟΕ
Ενδέχεται όμως να υπογραφούν κάποιες συμφωνίες σε θέματα χαμηλής έντασης, τα οποία όμως θα επισφραγίσουν το καλό κλίμα και ενδιαφέρουν και τις δύο πλευρές. Καταρχήν ως γνωστόν δρομολογείται μία επισημοποίηση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο μεταναστευτικό, στην οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδίδει ιδιαίτερη σημασία. Επιπλέον, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για μία συμφωνία ενίσχυσης των τουριστικών ρευμάτων εκατέρωθεν του Αιγαίου, με διευκόλυνση βίζας για 72 ώρες.
Ο Ερντογάν και η συνοδεία του
Τον Τούρκο πρόεδρο αναμένεται να συνοδεύσει πολυπληθής αποστολή, στην οποία θα μετέχουν εννέα υπουργοί και συγκεκριμένα:
Ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, ο υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, ο υπουργός Ενέργειας και Τεχνολογίας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτσιά, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιλμάζ Τουντζ, ο υπουργός Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν, και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Μεχμέτ Οζχασεκί.
Γεγονός ενδεικτικό του εύρους των συζητήσεων και της σημασίας που αποδίδουν και οι δύο πλευρές σε αυτή τη συνεδρίαση, στην οποία προφανώς θα μετέχουν και οι Έλληνες ομόλογοι τους.