πολιτική

Στην Αθήνα τελικά το Δεκέμβριο ο Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα υποδεχθεί τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 7 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα τελικά και όχι στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, «το πέμπτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας-Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου κατόπιν συνεννόησης των δύο μερών

Το βέβαιο είναι ότι η ελληνική πλευρά -και κατά τα φαινόμενα και η τουρκική- επιθυμεί να διατηρηθεί το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το δρόμο για την επόμενη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν έχουν “στρώσει” τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση χθες στην Άγκυρα αποφασίστηκε η ενεργοποίηση μέτρων από τον κατάλογο του 2010. Μεταξύ αυτών και η ενεργοποίηση τηλεφωνικής γραμμής Λάρισας-Εσκί Σεχίρ, η ανταλλαγή επισκέψεων αξιωματικών, η διοργάνωση αθλητικών αγώνων μεταξύ των ομάδων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο το Μαξίμου, όσο και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, διέψευσαν χθες δημοσίευμα της Χουριέτ, πως συζητήθηκε και το θέμα των Navtex, ξεκαθαρίζοντας ότι στην συζήτηση τέθηκαν μόνο θέματα από τον συμφωνηθέντα κοινό κατάλογο του 2010.

“Μη θεωρήσει κανείς ότι μπαίνουμε στα βαθιά νερά της Ελληνοτουρκικής διαφοράς. Αυτό δεν είναι δουλειά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Είναι δουλειά του Υπουργείου Εξωτερικών. Είναι διαφορετικοί οι ρόλοι. Όμως, το να υπάρχει μια κατανόηση, να υπάρχει ένα καλό κλίμα, να υπάρχει ύφεση, αυτό είναι κάτι που το επιδιώκουμε όλοι”, δήλωσε χθες στο Star ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

“Τους τελευταίους μήνες είδαμε μια σημαντική αποκλιμάκωση στις σχέσεις μας”, ανέφερε εν τω μεταξύ ο κ. Μητσοτάκης από το Βερολίνο. Υπενθύμισε ότι συνάντησε τον Τούρκο πρόεδρο δύο φορές -πριν από την πρόσφατη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή – και ότι συμφώνησαν σε μια πορεία προς την εξομάλυνση των σχέσεών μας.

Μητσοτάκης: Διαφωνώ με τον Ερντογάν για τη Χαμάς, αλλά αυτό δεν είναι λόγος να μην τον υποδεχθούμε στην Ελλάδα

“Θα συναντηθούμε ξανά στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, με στόχο να θέσουμε μια θετική ατζέντα και να μην αφήσουμε τις μακροχρόνιες διαφορές μας να κλιμακωθούν σε σημείο όπου να διακινδυνεύουμε στρατιωτική σύγκρουση. Να διαχειριστούμε, λοιπόν, τις δυσκολίες μας και να χτίσουμε πάνω σε μια θετική ατζέντα, αυτή είναι η προσέγγιση που έχω υιοθετήσει”, είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε δε: Φυσικά διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν σχετικά με τη Χαμάς. Δεν πιστεύω ότι είμαι ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που θα το πει αυτό. Ταυτόχρονα, αυτό δεν είναι λόγος να μην υποδεχτούμε τον Πρόεδρο Ερντογάν στην Ελλάδα. Θα μιλήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις, θα μιλήσουμε για τη σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης, η οποία -να το ξαναπώ- ορίζεται με μεγάλη σαφήνεια από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.” Ο Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: “Προσπαθώ πάντα να είμαι εποικοδομητικός και να λύνω προβλήματα αντί να προσθέτω επιπλέον δυσκολίες. Η αρχή μου πάντοτε ήταν ότι σε όλες τις περιπτώσεις είναι καλύτερο να συνομιλούμε με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.”

Εκτίμησε άλλωστε ότι: “Στο τέλος της ημέρας, παρά τα όσα είπε ο Πρόεδρος Ερντογάν για τη Χαμάς, θεωρώ ότι είναι στο συμφέρον όλων μας να διασφαλίσουμε ότι αυτή η σύγκρουση δεν θα κλιμακωθεί πέρα από τη φρικτή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα. Είμαι βέβαιος ότι αυτό είναι στο συμφέρον και της Τουρκίας. Ουδείς θέλει να δει περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης. Επομένως, κατά τη γνώμη μου, ποτέ δεν χάνει κανείς όταν συνομιλεί και όταν συζητά, ακόμη και όταν πρέπει να έχει δύσκολες συζητήσεις και δύσκολες συνομιλίες.”

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button