ΣΥΡΙΖΑ: Άπαντες σε θέση μάχης ενόψει της Κ.Ε του Σαββάτου
Έως αργά χθες βράδυ «κρατούσαν» οι συσκέψεις σε όλα τα στρατόπεδα του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββάτου. Με τους οιωνούς να συγκλίνουν στο ότι η επικείμενη συνεδρίαση του οργάνου θα σηματοδοτήσει την απαρχή της διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Είτε η εξέλιξη αυτή εκκινήσει κατά την διάρκεια των εργασιών της, είτε νωρίτερα (δηλαδή σήμερα), είτε τα επόμενα 24ωρα. Οι ίδιοι οιωνοί καταδεικνύουν πως ο πρωταρχικός διαλυτικός παράγοντας θα είναι η ηγετική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η ηγεσία
Κύριο μέλημα της τάσης που πλειοψηφεί στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι η «προάσπιση του κύρους» του νέου προέδρου του κόμματος. Έστω κι η συγκεκριμένη προεδρική ιδιότητα δεν εδράζεται σε κανένα δεδομένο που σχετίζεται με την ενίσχυση της πολιτικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ ή την πολιτική αίγλη του Στέφανου Κασσελάκη. Αντιθέτως τα δημοσκοπικά και κοινωνικά μηνύματα έως στιγμής «κινούνται» στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση.
Στην βάση αυτή η ηγεσία του κόμματος φέρεται να επιμένει στην λογική των διαγραφών στελεχών αλλά και στην «ρότα» του να μην αποτελούν τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ περιοριστικό παράγοντα στην λειτουργία του προέδρου με το σκεπτικό πώς έχει εκλεγεί από την βάση. Αντίστοιχη στάση αναμένεται να τηρηθεί και στην Κεντρική Επιτροπή. Με τον Παύλο Πολλάκη μάλιστα να έχει προαναγγείλει εδώ και αρκετό καιρό προσωπικές επιθέσεις σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με τις επιλογές της ηγεσίας.
Δεν είναι έως στιγμή γνωστό το πώς ακριβώς η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σκέπτεται να διαχειριστεί το θέμα της πρότασης του Στέφανου Κασσελάκη για διαγραφή των Ν.Φίλη, Π.Σκουρλέτη, Δ.Βίτσα και Στέφανου Τζουμάκα.
Ιδίως από την στιγμή που ο αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος Γιώργος Βασιλειάδης έχει δηλώσει πως η Κ.Ε απλά θα γνωμοδοτήσει για το ζήτημα και δεν θα αποφασίσει αφού δεν υπάρχει σχετική εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας.
Θεωρείται όμως δεδομένο πως πρόκειται να παρουσιάσει μία «πλατφόρμα» πολιτικής καταδίκης. Θα συνοδεύεται με προτάσεις περιορισμού των όποιων διαφωνιών «στα όργανα του κόμματος», ασχέτως της συχνότητας με την οποία αυτά συνεδριάζουν.
Η «προεδρική» πλευρά φαίνεται να αισιοδοξεί ότι οι προτάσεις θα τύχουν της πλειοψηφικής έγκρισης από την Κεντρική Επιτροπή και θα τις διαμορφώσει με γνώμονα την δημιουργία συσχετισμών.
Πάντως διαφαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να «περάσει» από την Κ.Ε (σε πλήρη σύνθεση) μια ευθεία πρόταση αποπομπής των 4 στελεχών εφόσον η ηγεσία θελήσει να την διατυπώσει με αυτό τον τρόπο.
Η Ομπρέλα
Ο χώρος της «Ομπρέλας» φαίνεται να είναι αυτός που θα «δώσει ειδήσεις» το επόμενο διάστημα. Η προοπτική της αποχώρησής της από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι παραπάνω από ορατή.
Το χρονικό πεδίο για να συμβεί αυτή εκτείνεται από τις επόμενες ώρες έως και τα επόμενα 24ωρα! Είναι ανοιχτό δηλαδή ο βασικός κορμός της Ομπρέλλας και στελεχών που συμπλέουν με τις θέσεις της να αποχωρήσει ακόμη και πριν κάν ξεκινήσει η συνεδρίαση της Κ.Ε, ή με το ξεκίνημά της.
Ήδη έχουν κυκλοφορήσει κείμενα από τον συγκεκριμένο χώρο. Όλα ταυτίζονται στο ζήτημα που έθεσε ήδη από χθες εκείνο που υπογράφεται από 1300 στελέχη και προκρίνει το «να διασφαλίσουμε έναν πολιτικό χώρο ικανό να υπερασπίζεται και να προβάλλει την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, τις αξίες, τις ιδέες και τις πολιτικές».
Αυτά ενώ χθες μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Κontra ο Γιώργος Σταθάκης, που στήριξε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στις εσωκομματικές εκλογές, αποσαφήνισε πως το κείμενο του που δημοσίευσε το News 24/7 συνιστά πλήρη αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του : «Κλείνω την πόρτα πίσω μου».
Ο Γιώργος Σταθάκης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει με τον Στέφανο Κασσελάκη. Σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας διασφάλιζε την ενότητα, τον αριστερό χαρακτήρα και την κυβερνησιμότητα του κόμματος ενώ κανένα από αυτά δεν διασφαλίζει ο νέος πρόεδρος.
Οι 6+6
Τα στελέχη που στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές την Έφη Αχτσιόγλου και ό ευρύτερος χώρος που επηρεάζουν θα έχουν σαφή και διακριτή παρουσία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Ασκώντας κριτική εφ’ όλης της ύλης στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως δηλαδή έκαναν και στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Οι θέσεις τους αναμένεται να κατατεθούν με την μορφή «αντι-εισήγησης», δηλαδή μια διαφορετικής πλατφόρμας για την λειτουργία
Από τον συγκεκριμένο χώρο εκπέμπεται το μήνυμα πως για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και την συνεχή πτωτική πορεία του η ευθύνη βαραίνει τις επιλογές της ηγετικής του ομάδας. Ι
δίως όσον αφορά τους όρους διεξαγωγής του πολιτικού διαλόγου που γίνεται σε ένα ακραία τοξικό κλίμα ενισχύοντας την ήδη τεράστια πολιτική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην βάση αυτή αναμένεται να προτείνουν επίσπευση των συνεδριακών διαδικασιών και την οργάνωση του συνεδρίου με δημοκρατικούς όρους.
Η τάση Τεμπονέρα
Οι θέσεις αυτές μοιάζουν αρκετά συμβατές με τις προτάσεις που προκρίνει και η νέα τάση του Διονύση Τεμπονέρα. Αφού προβάλει ως βασική θέση της την υπέρβαση της κρίσης μέσω του πολιτικού διαλόγου και την διαμόρφωση συγκεκριμένου οδικού χάρτη έως το συνέδριο.
Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται κατά την διάρκεια της Κ.Ε να βρεθούν αρκετά σημεία σύγκλισης ανάμεσα στις πλευρές αυτές.
Πάντως συνολικά ο τρόπος που θα εκφραστούν τα στελέχη που συσπειρώνονται γύρω από το γνωστό εργατολόγο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εφόσον αντικειμενικά συνιστούν έναν «νέο παίχτη» στην ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην συνεδρίαση της Κ.Ε πιθανότατα θα παίξουν ρόλο και οι παρεμβάσεις των παλιότερων στελεχών πολλά εκ των οποίων έχουν καταθέσει προτάσεις πρόσκαιρης υπέρβασης των έντονων αντιθέσεων με ορίζοντα το Συνέδριο.
Οι συσχετισμοί
Τέλος όσον αφορά τα αριθμητικά δεδομένα των συσχετισμών στα 302 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής διαφαίνεται η ύπαρξη μίας οριακής «προεδρικής» πλειοψηφίας της τάξης των 160 μελών σε γενικές γραμμές.
Όμως οι πραγματικοί συσχετισμοί θα διαμορφωθούν από το πόσα μέλη της Κ.Ε θα προσέλθουν στην συνεδρίαση και κυρίως από τα θέματα που θα τεθούν σε ψηφοφορία. Δηλαδή υπάρχουν ζητήματα που – όπως λένε αυτοί που γνωρίζουν την εσωκομματική «γεωγραφία» – «δεν περνάνε».
Φυσικά όλα τα παραπάνω ισχύουν με δεδομένο πως δεν θα υπάρξουν πριν την συνεδρίαση αποχωρήσεις στελεχών της Ομπρέλας.